Википедија:Избрана слика/2023/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец март 2023 година.


1 март 2023 2 март 2023
Duna Elim, Sossusvlei, Namibia, 2018-08-06, DD 165-162 PAN.jpg
Сув предел во Сосусфлај, Намибија.
Münster, LBS -- 2021 -- 9804.jpg
Деловна зграда во Минстер, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
3 март 2023 4 март 2023
Bercerita dengan Wayang.jpg
Традиционална куклена претстава на островот Јава, Индонезија.
Buddha Dhatu Jadi DJI 0249-1.jpg
Надолен поглед на Златниот храм во Бандарбан, Бангладеш.
5 март 2023 6 март 2023
Покинута обсерваторія.JPG
Напуштената опсерваторија „Бел Слон“. Карпатски национален природен парк, Украина.
African emerald cuckoo (Chrysococcyx cupreus) male.jpg
Африканска смарагдна кукавица (Chrysococcyx cupreus) во Гана.
7 март 2023 8 март 2023
นักล่า.jpg
Азиско диво куче (Cuon alpinus) со уловен пругав варан (Varanus salvator) во Тајланд.
اعجاز رنگها.jpg
Жена како чита на светлина од витраж во џамијата „Насир ел-Мулк“ во Шираз, Иран.
9 март 2023 10 март 2023
Sarcococca hookeriana 24-01-2022. (d.j.b).jpg
Цветчиња на хималајска месоплотка (Sarcococca hookeriana).
সারিবদ্ধ ভাবে মাছ ধরা.jpg
Рибарски чамци во реката Џамуна, Бангладеш.
11 март 2023 12 март 2023
001 Chateau de Chillon and Dents du Midi Photo by Giles Laurent.jpg
Замокот Шијон во Во, Швајцарија.
004 2018 05 14 Extremes Wetter.jpg
Удар на гром во четинар.
13 март 2023 14 март 2023
עץ על אי מלח באמצע ים המלח.jpg
„Мртво дрво во Море на Животот“ (2017) — уметничка инсталација во облик на дрво насадено на куп сол во Мртвото Море.
Bergtocht van Guarda via Ardez en Ftan naar Scuol. 20-09-2019. (actm.) 27.jpg
Урнатина кај Ардец, Швајцарија.
15 март 2023 16 март 2023
Cocodrilo del Nilo (Crocodylus niloticus), parque nacional de Chobe, Botsuana, 2018-07-28, DD 86.jpg
Нилски крокодил (Crocodylus niloticus) во Националниот парк Чобе, Боцвана.
Kirschholzbrett -- 2021 -- 7656.jpg
Грубо бичена талпа од црешово дрво.
17 март 2023 18 март 2023
Moscow RSL main building asv2019-06 img1.jpg
Читалницата бр. 3 во Руската државна библиотека во Москва.
Kassel asv2022-02 img10 Orangerie.jpg
Еден од фронтоните на Оранжеријата во Касел, Германија.
19 март 2023 20 март 2023
01-พระที่นั่งคูหาคฤหาสน์.jpg
Кралски павилјон во пештерата Праја Након, Тајланд.
0118 GER Kiel St Nikolai crucifix.jpg
Распетие во црквата „Св. Никола “ во Кил, Германија.
21 март 2023 22 март 2023
02 days old.jpg
Новоизведени пилиња на обичен кос (Turdus merula).
071R01.jpg
Интегрално коло на ПЧ-засилувач/демодулатор 07R01 на радиопримопредавател „Моторола GM350“.
23 март 2023 24 март 2023
גלישת עננים למכתש רמון.jpg
Насобирање на адвективна магла на Махтеш Рамон во Израел, најголемиот ерозивен цирк на светот.
Яйца всмятку или денатурация альбумина.jpg
Разградувањето на белковински молекули во фрагменти води до нивна кристализација и појавата на сложени структури во капката.
25 март 2023 26 март 2023
1.Magukbaforduló ikerszelvényesek 72dpi.jpg
Свиени двојноноги од два различни вида сликани под електронски микроскоп.
Чернігів Церква Михайла та Федора Весна 2016.jpg
Црквата „Св. Михаил и Фјодор“ во Чернигов, Украина.
27 март 2023 28 март 2023
Черные чулки.jpg
Најлонски хулахопки под микроскоп.
11-07-29-helsinki-by-RalfR-007.jpg
Изложбен центар во Катајанока, Хелсинки.
29 март 2023 30 март 2023
Blue-legged chameleon (Calumma crypticum) male Ranomafana.jpg
Синоног камелеон (Calumma crypticum) во Мадагаскар.
12-06-05-innsbruck-by-ralfr-164.jpg
Аеродромот во Инсбрук, Австрија
31 март 2023
Церковь Параскевы Пятницы - 1.jpg
Стариот дрвен мост и црквата „Св. Петка“ во селото Лешино, Архангелска област, Русија.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец март 2023 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот