Википедија:Избрана слика/2016/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2016 година.


1 јануари 2016 2 јануари 2016
Thomisidae feeding Junonia almana on Acmella ciliata-Kadavoor-2015-08-21-001.jpg
Раковиден пајак од видот Thomisus како јаде паунова костеновка (Junonia almana) на цвет од Acmella ciliata.
Dülmen, Börnste, Weide -- 2015 -- 9921.jpg
Есенски изгрев во заселокот Бернсте во Кирхшпил, Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија
3 јануари 2016 4 јануари 2016
Stift Altenburg Kirche Orgel 01.JPG
Оргули во црквата на Алтенбуршката опатија (Долна Австрија), изработена од Антон Пфлиглер (1775). Таванската фреска е дело на Паул Трогер (1733), насловено како Цар Давид го пренесува Заветниот ковчег.
Haarlem, molen de Adriaan foto2 2015-01-04 09.37.jpg
Адријановата ветерница во Харлем, Холандија
5 јануари 2016 6 јануари 2016
Galerella sanguinea Zoo Praha 2011-2.jpg
Тенок мунгос (Galerella sanguinea) во Прашката зоолошка градина, Чешка.
Contaminated Rio Doce Water Flows into the Atlantic - NASA.jpg
Две недели по катастрофата во Бенто Родригес во градот Маријана, Бразил. Се случила во ноевмри 2015 г. кога пукнала браната за отпадоци на месниот железен рудник. Отпадот се слеал во Атлантскиот Океан, причинувајќи ја најголемата еколошка катастрофа во историјата на земјата.
7 јануари 2016 8 јануари 2016
Baden-Baden 10-2015 img41 Pump house.jpg
Пумпарница (Trinkhalle) на лековитата бања во Баден-Баден, Германија.
Stift Zwettl Kapitelsaal 01.JPG
Свештеничка зборница во Цветлската опатија, Долна Австрија.
9 јануари 2016 10 јануари 2016
Scenery of the pond at Shitennō-ji Honbō Park in Osaka, November 2015.jpg
Езерце во градината Хонбо при храмот Шитено-џи во Осака, Јапонија.
Tropical kingbird (Tyrannus melancholicus).JPG
Тиранче-тажач (Tyrannus melancholicus) во Пантанал, Бразил.
11 јануари 2016 12 јануари 2016
Dülmen, Alte Brennerei Löhning -- 2015 -- 8664-8.jpg
Старата варница во Ленинг, Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Dülmen, Börnste, Eisenbahnlinie Dortmund-Enschede -- 2015 -- 9918.jpg
Пруга од Дортмунд (Германија) до Енсхеде (Холандија) во заселокот Бернсте, Киршпил во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија
13 јануари 2016 14 јануари 2016
Ronja Hilbig Filmball Vienna 2015 e.jpg
Германската пејачка Роња Хилбиг на црвениот тепих на Филмскиот бал во Градскиот дом на Виена, Австрија.
1928 Model A Ford.jpg
Форд А од 1928 г. пред библиотеката на островот Боуен, Канада.
15 јануари 2016 16 јануари 2016
Street Craftsman in Olinda.jpg
Уличен занаетчија во Олинда, Пернамбуко, Бразил.
Церковь-Иверской-Божией-Матери.jpg
Црквата „Богородица Вратарница“ во Жуковски, Московска област, Русија .
17 јануари 2016 18 јануари 2016
20151030 Syrians and Iraq refugees arrive at Skala Sykamias Lesvos Greece 2.jpg
Бегалци од Сирија и Ирак пристигаат кај брегот на островот Лезбос во Грција, преминувајќи од Турција.
Koluvere mõisa kivisild 1 2014.jpg
Камениот мост во Колуверскиот замок, Естонија.
19 јануари 2016 20 јануари 2016
Sparrige-Schüppling (Pholiota squarrosa).JPG
Рапава лушпарка (Pholiota squarrosa) — печурка од семејството на сламениците (Strophariaceae). Шелклинген, Баден-Виртемберг, Германија.
7 Collection Eybl Great Britain - E. Kealey - Women of Britain say – GO.jpg
Британски плакат за регрутација во Првата светска војна од 1915 г.
21 јануари 2016 22 јануари 2016
Krafla power plant - Kröflustöð - alternative.jpg
Термоелектраната „Крафла “ во Крефлистед, Исланд.
Caqui chocolate em fundo preto 03.jpg
Јапонско јаболко (Diospyros kaki) — јадлив плод на дрво од родот абонос (Diospyros).
23 јануари 2016 24 јануари 2016
Τύμπανο Ιδαίου Άνδρου 9098 rt.jpg
Даровен тапан од пештерата на планината Ида, Крит. Крај на VIII век п.н.е.
Silesian - Moravian Beskids in winter 2014.JPG
Снежна шума на западните падини на венецот Бескиди во Шлеска и Моравија.
25 јануари 2016 26 јануари 2016
Dülmen, Hausdülmen, Sonnenaufgang -- 2015 -- 4952.jpg
Изгрев кај Хаусдилмен, Дилмен во Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Kranj 19.jpg
Магливо утро во Крањ, Словенија.
27 јануари 2016 28 јануари 2016
Helcogramma striata (Neon triplefin) on Diploastrea heliopora (Hard coral).jpg
Пругава триперка (Helcogramma striatum) на сотен корал (Diploastrea heliopora).
Oryctes nasicornis male 2012 G1.jpg
Носорожец (Oryctes nasicornis) во Украина.
29 јануари 2016 30 јануари 2016
London MMB »1E6 Lightning.jpg
Молња над Кучешкиот Остров, Лондон.
Knight-in-Shining-Armour.jpg
Витез во оклоп учествува во историска реконструкција на Битката кај Тјуксбери.
31 јануари 2016
In the photo there is one Perseid, Milky Way and Andromega galaxy and light pollution on the horizon - Luhasoo bog in Estonia.jpg
Поглед на вечерното небо од тресетното блато Лухасо, Естонија. Се гледаат Млечниот Пат, Андромеда и еден метеор од Персеидите. Долж хоризонтот може да се забележи светлинското загадување.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јануари 2016 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот