Ветерница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ветерница на ветропаркот „Гровинд“ во Емсхавен, Холандија
Камена ветерница во Даљен, Кина

Ветерница — конструкција која ја претвора енергија на ветрот во вртежна енергија со помош на лопатки или ножеви.[1][2] Во минатото, ветерниците се употребувале за мелење жито, пумпање вода или и за двете. Повеќето од современите ветерници го добиваат изгледот на ветерни турбини за производство на електрична енергија, или ветерни пумпи за пумпање вода, како и за дренажа на земјиштето или за црпење на подземните води.

Ветерницата како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Mill definition“. Thefreedictionary.com. Посетено на 2013-08-15.
  2. „Windmill definition stating that a windmill is a mill or machine operated by the wind“. Merriam-webster.com. 2012-08-31. Посетено на 2013-08-15.
  3. Alphonse Daudet, Pisma iz mog mlina. Zagreb: Znanje, 1986.
  4. Сања Михајловиќ-Костадиновска, (Бес)конечни модели на расказот. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 127.
  5. YouTube, Dusty in Memphis - The Windmills of Your Mind(audio only) (пристапено на 22.12.2019)