Википедија:Избрана слика/2009/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2009 година.


1 ноември 2009 2 ноември 2009
California island Vinckeboons5.jpg
Карта на Калифорнија како остров. Туш и акварел со насликан релјеф.
Glaciers and Icebergs at Cape York.jpg
Санти мраз| отпаѓаат од ледници на ‘ртот Јорк во Гренланд.
3 ноември 2009 4 ноември 2009
Butterfly vindula arsinoe.jpg
Пеперутка од видот Vindula arsinoe.
Chersonesos Bell.jpg
Ѕвоното во Херсон Таврички на Крим
5 ноември 2009 6 ноември 2009
HMS Belfast - Boiler diagram.svg
Дијаграм на парниот котел на бродот „Белфаст“.
James Flamingos MC.jpg
Група Џејмсонови фламинга (Phoenicoparrus jamesi) крај езерото Лагуна Едионда во Боливија.
7 ноември 2009 8 ноември 2009
Pioneers pin rs.svg
Пионерска значка со Ленин.
Great Seal of the United States (reverse).svg
Опачина на печатот на САД
9 ноември 2009 10 ноември 2009
ULPower UL260i.jpg
ULPower UL260i авиомотори
Mountains from Hatcher Pass (Alaska).jpg
Поглед на планини од Хечеровиот премин (Алјаска)
11 ноември 2009 12 ноември 2009
Queen Wilhelmina2.jpg
Портрет на холандската кралица Вилхелмина, 1901 г.
College of Arms-Lant's Roll.svg
Грбот на Колегијатот на грбови во Лондон, преземен од Лантовиот грбовник од 1595 г.
13 ноември 2009 14 ноември 2009
F5 tornado Elie Manitoba 2007.jpg
Торнадо од категорија Ф5 гледан од југоисток се приближува кон Ели, Манитоба на 22 јуни, 2007 г.
Corvus caurinus (profile).jpg
Северозападен гавран (Corvus caurinus) близу Витер, Алјаска.
15 ноември 2009 16 ноември 2009
STS-125 Atlantis Liftoff 02.jpg
КЕЈП КАРНИВАЛ, Фла. – Насреде чад и облаци спејс-шатлот Атлантис се издига над вселенскиот центар „Кенеди“ во Флорида.
Gallotia galloti LC0211.jpg
Западноканарски гуштер (Gallotia galloti galloti) кај Лас Кањадас, Тенерифе, Шпанија
17 ноември 2009 18 ноември 2009
Windsor Castle Upper Ward Quadrangle 2 - Nov 2006.jpg
Панорамски поглед на дворот на Горното Одделение на Виндзорскиот замок.
Polychaeta anatomy mk.svg
Пресек на два дела од многучетинест црв (полихет), (Nephtys sp.) со приказ на внатрешната анатомија. Големиот дел од лево е параподија.
19 ноември 2009 20 ноември 2009
Zepper-BK 117-C2-(EC145)-SchweizerischeRettungsflugwacht.jpg
Швајцарски спасувачки хеликоптер во акција: Рега Еврокоптер EC-145 (модел BK 117-C2) со регистрација „HB-ZRE“.
Early flight 02562u.jpg
Колекционерски картички со слики од настани од историјата на балоните и падобранството
21 ноември 2009 22 ноември 2009
Marie-Antoinette, 1775 - Musée Antoine Lécuyer.jpg
Портрет на француската кралица Марија Антоанета, 1775 г.
Adansonia digitata MS 6682.JPG
Цвет на баобаб (Adansonia digitata) со надолжен пресек, сликан во Буркина Фасо
23 ноември 2009 24 ноември 2009
Cymbidium Clarisse Austin 'Best Pink' Flowers 2000px.JPG
Орхидеја од родот Чамчести орхидеи (Cymbidium).
Langjökull Abyss.jpg
Кланец на ледникот Лангјекул во Исланд.
25 ноември 2009 26 ноември 2009
Quebec province topographic map-fr.svg
Топографска карта на Квебек, Канада.
Vitraux de la basilique Notre-Dame, Genève 23.jpg
Витраж во Богородичната црква во Женева, Швајцарија.
27 ноември 2009 28 ноември 2009
A Swift's Call To Prayer.jpg
Минаре од џамија во Кота Кинбалу, Сабах, Малезија (Борнео).
Field of hay bales - omeo.jpg
Поле со бали сено, Омео Викторија, Австралија.
29 ноември 2009 30 ноември 2009
Gymnadenia rhellicani (spike).jpg
Орхидеја од видот Gymnadenia rhellicani, близу Глетшертафел, Летшентал, Швајцарија
Gustave Doré - Dante Alighieri - Inferno - Plate 9 (Canto III - Charon).jpg
Сцена од „Пеколот“ од Данте Алигиери. Илустрација на Гистав Доре

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец ноември 2009 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот