Википедија:Избрана слика/2023/април

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец април 2023 година.


1 април 2023 2 април 2023
Piquero patiazul (Sula nebouxii), Punta Pitt, isla de San Cristóbal, islas Galápagos, Ecuador, 2015-07-24, DD 42.JPG
Глава на синонога блуна (Sula nebouxii). Остров Лобос, Галапагос.
Münster, Observantenkirche -- 2021 -- 9112.jpg
Осветлен прозорец на Евангелската универзитетска црква во Минстер, Германија.
3 април 2023 4 април 2023
מתחם אַוּגוּסְטֶה ויקטוֹריה.jpg
Германската лутеранска болница и црква „Августа Викторија“ на Маслиновата Гора во Источен Ерусалим.
Rose chafers (Cetonia aurata) on thistle (Carduus sp.).jpg
Златести сјајници (Cetonia aurata) на чичка (Carduus sp.) во Унгарија.
5 април 2023 6 април 2023
120408 Pheriche Pano 4k.jpg
Поглед на долината Кумбу Кола во Непал.
"The School of Athens" by Raffaello Sanzio da Urbino.jpg
Атинската школа“ (1509–11) од Рафаело Санти.
7 април 2023 8 април 2023
Abtei Seckau Basilika Kreuzigungsgruppe 02.jpg
Распетие на базиликата во Зекау, Штаерска, Австрија.
Neudenau - Herbolzheim - Felder, grasiger Weg und Birnbaum im April (1.3).jpg
Падина со самотна круша кај Херболцхајм, Германија.
9 април 2023 10 април 2023
♂ Gebänderte Prachtlibelle Calopteryx splendens 4.JPG
Пругава девица (Calopteryx splendens), мажјак.
10-04-2010 in Warsaw.jpg
Вести за смртта на полскиот претседател Лех Качињски во авионската несреќа кај Смоленск, 2010 г.
11 април 2023 12 април 2023
Istanbul asv2021-10 img11 Yıldız Hamidiye Mosque.jpg
Внатрешност на џамијата „Јилдиз“ во Истанбул.
120 inch HDPE pipe installation.jpg
Цевка во градот Мексико изработена од густа полиетиленска смола.
13 април 2023 14 април 2023
Хранитель долины Чулышмана.jpg
Долината на реката Чулишман во Алтајскиот природен резерват, Русија.
128 Balconies of 1390 Market Street, San Francisco.jpg
Станоци во зградата „Фокс плаза“, Сан Франциско.
15 април 2023 16 април 2023
Catedral de Gniezno, Gniezno, Polonia, 2014-09-17, DD 25-27 HDR.jpg
Сребрениот кивор на Адалберт Прашки (956-997) во Богородичната базилика во Гњезно, Полска.
Olfen, Dreibogenbrücke -- 2021 -- 8888.jpg
Трилачниот мост во Олфен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
17 април 2023 18 април 2023
Тычинка лилейник желтый.jpg
Прашник на дневен лилјан (Hemerocallis lilioasphodelus).
Tartu asv2022-04 img22 University main building.jpg
Соборната сала на Универзитетот во Тарту, Естонија.
19 април 2023 20 април 2023
Aerial view to Motovun.jpg
Селото Мотовун на Истра, Хрватска.
Три олениці взимку.jpg
Дамчест елен (Cervus nippon), Тернополска Област, Украина.
21 април 2023 22 април 2023
12 Abu'l Hasan Jahangir Welcoming Shah 'Abbas, ca. 1618, Freer Gallery of Art, Washington DC.jpg
Персискиот шах Абас на гости кај могулскиот шах Џахангир (~ 1618). Минијатура припишана на Бишандас.
13-04-13-st-poelten-landhausviertel-628.jpg
Покриена улица во Санкт Пелтен, Долна Австрија.
23 април 2023 24 април 2023
Традиционална куќа во Мало Илино 49.jpg
Традиционална куќа во селото Мало Илино, Демирхисарско.
Театр на Подолі.jpg
Театарот на Подил, Андреевски Спуст, Киев.
25 април 2023 26 април 2023
13-04-13-st-poelten-rathausplatz-704.jpg
Светотроичниот столб во Санкт Пелтен, Долна Австрија.
13-06-07 RaR MC Fitti 03.jpg
Германскиот рапер Ем-си Фити на фестивалот „Рок ам ринг“, 2013 г.
27 април 2023 28 април 2023
African helmeted turtle (Pelomedusa subrufa).jpg
Африканска шлемоносна желка (Pelomedusa subrufa) во ЈАР.
2018 - Nyhavn on sunset.jpg
Реонот Нихавн во Копенхаген, Данска.
29 април 2023 30 април 2023
Bloem van een Camellia × williamsii 'Roger Hall'. 20-04-2021 (actm.) 01.jpg
Цвет на Camellia x williamsii „Роџер Хол“.
Bergelut dengan asap nan beracun.jpg
Традиционално вадење на сулфур од вулканот Иџен, Источна Јава, Индонезија.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец април 2023 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот