Источен Ерусалим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Источен Ерусалим, со израелска бариера на Западниот Брег во позадина
Карта на Источен Ерусалим

Источен Ерусалим е многу спорно место на Блискиот Исток. Тоа е оној дел од градот Ерусалим, кој бил под контрола на Јордан како резултат од арапско-израелската војна во 1948 година. Под контрола на Јордан е до Шестдневната војна од 1967 година, кога потпаѓа под израелска власт. Палестина градот Ерусалим го гледа својот главен град, а Израел тоа категорично го одбива.

Стариот град на Ерусалим е всушност т.н. источниот дел, во кој се наоѓаат најсветите места за евреите, муслиманите и христијаните, како Ѕидот на плачот, Ал Акса, Светиот Гроб итн.