Атинската школа (слика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Атинската школа
Творец Рафаел
Година 1509–1511
Вид фреска
Димензии 500 см × 770 см
Место Апостолска палата, Встикан

Атинската школа (италијански: Scuola di Atene) — фреска од италијанскиот ренесансен уметничк Рафаел. Сликата била изработена помеѓу 1509 и 1511 како дел од проетот на Рафаел за декорирање на собите кои денес познати како „Соби на Рафаел“, во Апостолската палата во Ватикан.