Википедија:Избрана слика/2019/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец декември 2019 година.


1 декември 2019 2 декември 2019
Dülmen, St.-Viktor-Kirche, Innenansicht -- 2018 -- 0773.jpg
Капела на црквата „Св. Виктор“ во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Black-chested snake-eagle (Circaetus pectoralis).jpg
Црноград орел-змијар (Circaetus pectoralis) како држи змија. Национален парк Аваш, Етиопија.
3 декември 2019 4 декември 2019
Puente colgante sobre el cañón Lynn, Vancouver, Canadá, 2017-08-14, DD 10.jpg
Висечки мост преку клисурата Лин во Ванкувер, Канада.
Three Sisters from Police Creek.jpg
Врвовите Три Сестри во Алберта, Канада.
5 декември 2019 6 декември 2019
View southwest from Ben Lawers, Scottish Highlands, Scotland.jpg
Поглед на планината Бен Лоер во Шкотските Гори.
Estornino de El Cabo (Lamprotornis nitens), parque nacional Kruger, Sudáfrica, 2018-07-25, DD 56.jpg
Црвеноплеќест сколовранец (Lamprotornis nitens). Национален парк Кругер, ЈАР.
7 декември 2019 8 декември 2019
Nezara viridula f. torquata MHNT.jpg
Јужна зелена смрдливка (Nezara viridula)
Ermita de San Bartolomé, Parque Natural del Cañón del Río Lobos, Soria, España, 2017-05-26, DD 04-08 PAN.jpg
Испосничката ќелија „Св. Вартоломеј“ во клисурата на Лобос, Сорија, Шпанија.
9 декември 2019 10 декември 2019
Маяк Анива.jpg
Светилникот Анива на островот Сахалин, Русија.
Detail of the Central Branch of Greater Victoria Public Library, Victoria, British Columbia, Canada 01.jpg
Агол на Централната библиотека во Викторија, Канада.
11 декември 2019 12 декември 2019
Paysandisia archon MHNT Dos Vif Fronton.jpg
Палмин молец (Paysandisia archon, мажјак).
The Green and Golden Bell Frog.jpg
Златна гаталинка (Litoria aurea)
13 декември 2019 14 декември 2019
NGC 3372a-full.jpg
Средишниот дел на маглината Кобилица во распон од 50 светлосни години.
Leopardo (Panthera pardus) devorando un antílope, parque nacional Kruger, Sudáfrica, 2018-07-26, DD 07.jpg
Леопард (Panthera pardus) на дрво како јаде антилопа. Национален парк Кругер, ЈАР.
15 декември 2019 16 декември 2019
2009K4760 - Жовква (Львівська).jpg
Дрвената црква „Рождество на Пресв. Богородица“ во Жовква, западна Украина.
Wien Deutschordenskirche Innenraum 01.jpg
Внатрешност на Црквата на Тевтонскиот ред во Виена.
17 декември 2019 18 декември 2019
Common tiger (Danaus genutia genutia) male underside.jpg
Обичен тигрец (Danaus genutia genutia) во Керала, Индија.
Coucang.jpg
Јаванско лори (Nycticebus javanicus) на гранка во Јава, Индонезија.
19 декември 2019 20 декември 2019
Christchurch Art Gallery, Christchurch, New Zealand.jpg
Ликовната галерија во Крајстчерч, Нов Зеланд.
Ayuntamiento, Trieste, Italia, 2017-04-15, DD 10.jpg
Градската управа на плоштадот „Единство на Италија“ во Трст.
21 декември 2019 22 декември 2019
Amazon Kingfisher (27012341489).jpg
Амазонско рибарче (Chloroceryle amazona) во Кано Негро, Костарика.
Aspidimorpha miliaris 03034.jpg
Бубачка од видот Aspidimorpha miliaris на лист во Керала, Индија.
23 декември 2019 24 декември 2019
L.A. Ring, Road in the Village of Baldersbrønde (Winter Day), 1912, NG6658, National Gallery.png
Пат во селото Балдерсбренде или Зимски ден (1912) од Л. А. Ринг. Национална галерија, Лондон.
Dülmen, St.-Viktor-Kirche, Innenansicht, Krippe -- 2018 -- 0614.jpg
Рождество во црквата „Св. Виктор“ во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
25 декември 2019 26 декември 2019
2013-Aerial-Mount of Olives.jpg
Маслиновата Гора во Ерусалим, каде според христијаните Исус се вознел во небесата, четириест дена по неговото воскреснување.
Sumatra meulaboh mosque.jpg
Хуманитарна помош во џамијата во Меулабох на островот Суматра, по кастастрофално цунами кое ја погоди Индонезија и други земји пред точно 15 години.
27 декември 2019 28 декември 2019
ET Afar asv2018-01 img100 Ertale.jpg
Лавино езеро во вулканот Ерта Але, Афар, Етиопија.
Iglesia de la Virgen María, Breslavia, Polonia, 2017-12-20, DD 17-19 HDR.jpg
Главен кораб на Богородичната црква во Вроцлав, Полска.
29 декември 2019 30 декември 2019
Okshornan from Tungeneset, 2015 September - 3.jpg
Група врвови Оксхурнан на островот Сења, Норвешка.
Sympetrum fonscolombii, female, Sète cf04.jpg
Црвеножилесто вилинско коњче (Sympetrum fonscolombii) во Сет, Франција.
31 декември 2019
Ice cave on Olkhon island.jpg
Ледена пештера на островот Олхон, источен Сибир.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец декември 2019 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот