Википедија:Избрана слика/2009/август

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец август 2009 година.


1 август 2009 2 август 2009
Thomas Bresson - Ishn-eleg-2 (by).jpg
Млада синоопашеста момичка (Ischnura elegans)
Apis mellifera flying.jpg
Европска медоносна пчела (Apis mellifera) се враќа во кошницата носејќи полен во кошничка.
3 август 2009 4 август 2009
Piers Sellers spacewalk.jpg
Астронаутот Пирс Селерс за време на третата вселенска прошетка на STS-121, демонстрација на техники на поправка на топлотен штит на орбитер.
Child with Smallpox Bangladesh.jpg
Мало девојче во Бангладеш заразено со големи сипаници во 1973. Во декември 1977 во земјата билa прогласенa „слободa од големите сипаници“ кога Меѓународната комисија на СЗО во Бангладеш официјално ја прогласила оваа болест за искоренета.
5 август 2009 6 август 2009
Charaxes brutus natalensis.jpg
Пеперутка од видот Charaxes brutus natalensis. Сликано во Дар ес Салам, Танзанија
Cu-Scheibe.JPG
Бакарен диск од континуирано леење (99,95% чистота), нагризан, ∅ ≈83 mm.
7 август 2009 8 август 2009
Anemone hupehensis var. japonica 1.jpg
Цвет на јапонска саса (Anemone hupehensis)
Thomas Bresson - Enallagma cyathigerum (by).jpg
Обична сина момичка (Enallagma cyathigerum)
9 август 2009 10 август 2009
Rooster portrait2.jpg
Петел со истакната месеста кикиришка (грива) и виснати подбрадоци.
Olympus Mons alt.jpg
Планината Олимп на Марс, највисокиот вулкан и воопшто планина во Сончевиот Систем со височина од над 27.000 м.
11 август 2009 12 август 2009
Argiope sp.jpg
Кругоплет, пајак-писар. Сликано на планините Улугуру во Танзанија
Star-sizes.jpg
Релативните големини на планетите во сончевиот Систем и неколку познати ѕвезди.
13 август 2009 14 август 2009
Cetonia aurata take off composition 05172009.jpg
Збир од повеќе слики на кои се прикажува полетување на златокрил бумбар (Cetonia aurata).
Lotus Nelumbo 'Mrs. Perry D. Slocum' Dried Seed Head 2000px.jpg
Лотус од сортата 'Г-ѓа. Пери Д. Слокам'), хибрид од американски лотус и индиски лотус 'Розеја Плена'. Сликано во градината Чантиклир, Пенсилванија, САД.
15 август 2009 16 август 2009
Caracol Falls.jpg
Водопадот Каракол близу Канела во покраината Јужна Рио Гранде, Бразил.
Orange Spring Mound at Mammoth Hot Springs.jpg
Умртвени дрва на подножјето на ридот Оринџ Спринг кај Мамутските топли извори во националниот парк Јелоустоун во САД.
17 август 2009 18 август 2009
Dagestani man and woman.jpg
Маж и жена во Дагестан, 1904 г. Фотографирал: Сергеј Михајлович Прокудин-Горски.
Lockstitch.gif
Анимиран приказ на внатрешниот принцип на работа на една машина за шиење
19 август 2009 20 август 2009
Episyrphus balteatus side.jpg
Мармаладна мува (Episyrphus balteatus), распространета ширум сите континенти.
Buteo swainsoni (Calibas).jpg
Млад прериски јастреб (Buteo swainsoni) во грофовијата Савач, Колорадо, САД
21 август 2009 22 август 2009
Seville bullring01.jpg
Биковската арена во Севиља
Dunvegan Castle in the mist01editcrop 2007-08-22.jpg
Замокот Данвеган на островот Скај, Шкотска
23 август 2009 24 август 2009
79 - Québec - Juin 2009.jpg
Градот Квебек во Квебек, гледан од местото Леви.
Ceriagrion glabrum immature female.jpg
Млада женска момичка од видот Ceriagrion glabrum. Сликано во Дар ес Салам, Танзанија.
25 август 2009 26 август 2009
Panthera pardus close up.jpg
Леопардот е најмалата од четирите „големи мачки“. Сликано во сафари-паркот во Бали, Индонезија.
Rosa-dos-ventos.JPG
Розата на ветрови на плочникот пред Споменикот на откритијата во Лисабон, Португалија.
27 август 2009 28 август 2009
ComputerHotline - Syrphidae sp. (by) (3).jpg
Осолика мува во цвет.
Wojciech Kilar 2.jpg
Портрет на полскиот композитор Војцех Килар.
29 август 2009 30 август 2009
BallonKathedrale01 edit.jpg
Балон во облик на црквата Свети Гален на Ден на балоните во Виднау, Швајцарија.
1580 Zelandicarum v Deventer.jpg
Zelandicarum Insularum Exactissima Et Nova Descriptio“ („Нов и многу точен опис на островите на Зеланд“). Картограф: Абрахам Ортелиј (1580 г.) Засновано на дело на Јакоб ван Девентер.
31 август 2009
Bi-crystal.jpg
Хемискиот елемент бизмут како синтетички добиен кристал. Површината е многу тенок иридесцентен слој на оскидација.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец август 2009 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот