Википедија:Избрана слика/2011/јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јануари 2011 година.


1 јануари 2011 2 јануари 2011
Apollo 17 Moon Panorama.jpg
Панорама на Месечината сликана за време на мисијата „Аполо 17“ (Станица 1 Исток).
San marcos bullfight 04.jpg
Корида во Агваскалиентес, Мексико
3 јануари 2011 4 јануари 2011
Sommarnöje (1886), akvarell av Anders Zorn.jpg
„Летна разонода“ (1886) од Андерс Цорн - највредната слика во Шведска
Apikal4D.gif
Анимација на ехокардиограм (ЕКГ) на срце, гледано од горе.
5 јануари 2011 6 јануари 2011
Entacmaea quadricolor (Bubble tip anemone).jpg
Меурчеста актинија (Entacmaea quadricolor)
Robert Kennedy CORE rally speech2.jpg
Јавниот правобранител Роберт Ф. Кенеди држи говор за расната еднаквост (јуни, 1963).
7 јануари 2011 8 јануари 2011
Soleil couchant sur le Vercors.jpg
Залез над висорамнината Веркор (Франција), гледана од Гренобл.
Cadmium-crystal bar.jpg
Кадмиумска шипка (чистота: 99,999 %) со кадмиумска коцка за споредба.
9 јануари 2011 10 јануари 2011
Rajagopal speaking to 25,000 people, Janadesh 2007, India.jpg
Гандистот Раџагопал говори пред толпа луѓе во воочи политичкиот марш „Џанадеш 2007“
Upper Yosemite fall with reflection 1.jpg
Карпи во паркот Јосемити (САД) со отсјај во поплавена ливада.
11 јануари 2011 12 јануари 2011
Mycena interrupta.jpg
Виленички чадор (Mycena interrupta) во Тасманија, Австралија
MarsPanoramaa.jpg
Поглед од ридот Хазбанд на планетата Марс.
13 јануари 2011 14 јануари 2011
Ritt zum Kufenstechen.jpg
„Тркобод“ (Kufenstechen) - локален народен обичај во Фајстриц на Гајл (Бистрица на Зиља) во Корушка, Австрија.
Extermination of Evil Sendan Kendatsuba.jpg
„Искоренување на злото“ - јапонска ролна
15 јануари 2011 16 јануари 2011
Tantalum single crystal and 1cm3 cube.jpg
Танталова шипка (чистота: 99,999 %) со танталова коцка (99,99 % = 4N) од 1 cm³ за споредба.
Lesser Yellowlegs.jpg
Мала тринга (Tringa flavipes)
17 јануари 2011 18 јануари 2011
Crepuscular rays 09-11-2010 1.jpg
Самрачни (крепускуларни) зраци во паркот Голдеј Гејт во Сан Франциско (САД)
Manganese electrolytic and 1cm3 cube.jpg
Оксидирани парчиња манган (чистота: 99,99 %) со манганска коцка (99,99 % = 4N) од 1 cm³ за споредба.
19 јануари 2011 20 јануари 2011
Danube in Ritopek, Serbia.jpg
Панорамска слика на Дунав кај Ритопек, Белград.
Clavaria zollingeri 90973.jpg
Пурпурен корал (Clavaria zollingeri)
21 јануари 2011 22 јануари 2011
Quito Accordion player.jpg
Армоникаш во стариот дел на Кито, Еквадор.
Ferenc Ilyes (HUN), Artur Siodmiak (POL).jpg
Рамокетарот Артур Сјудмјак (Полска) го фаулира играчот Ференц Ијеш (Унгарија)
23 јануари 2011 24 јануари 2011
Common foxes in the snow.jpg
Лисици во снег (цртеж)
Radiometer 9965 Nevit.gif
Радиометар - перките се вртат при изложеност на светлина.
25 јануари 2011 26 јануари 2011
Sarychev Peak.jpg
Ерупција на вулканот Саричев на островот Матуа (12 јуни 2009)
Renommée chevauchant Pegase Coysevox Louvre MR1824.jpg
„Славата (на францускиот крал) лета на Пегаз“ (1702)
27 јануари 2011 28 јануари 2011
Pilsumer Leuchtturm 2010-10 CN-I.jpg
Светилник кај Крумхерн, Долна Саксонија (Германија).
Boletus erythropus 2010 G3.jpg
Точкест вргањ (Boletus erythropus)
29 јануари 2011 30 јануари 2011
Jetboot Jetski DM 2007 Krautsand 2.jpg
Германско првенство во скутери на вода 2007 на реката Елба
Vitrail Varennes Jarcy MNMA Cluny.jpg
Готски витраж (околу 1220 г.) од црквата во Варен-Жарси. Национален музеј на средновековието, Париз.
31 јануари 2011
20101020 Sheep shepherd at Vistonida lake Glikoneri Rhodope Prefecture Thrace Greece.jpg
Овци и кози крај езерото Бурѓол (Вистонида) во Тракија (источна Егејска Македонија)

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јануари 2011 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот