Прејди на содржината

Википедија:Избрана слика/2024/јули

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2024: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јули 2024 година.


1 јули 2024 2 јули 2024

Кирња (Epinephelus marginatus) кај Мадејра.

Творечка фотографија „Џебен часовник“, Германија.
3 јули 2024 4 јули 2024

Африкански савански слон (Loxodonta africana) во националниот парк „Кафуе“, Замбија.

Големото Езеро во националниот парк „Седум Езера“, Турција.
5 јули 2024 6 јули 2024

Станбената зграда „Кача“ во Норшепинг, Шведска, изградена во 2015 г.

Перон на метростаницата „Кунгстредгорден“ во Стокхолм.
7 јули 2024 8 јули 2024

Млад леопард (Panthera pardus) на дрво во националниот парк „Серенгети“, Танзанија.

Беломешеста блуна (Sula leucogaster plotus) како храни млади. Голем Корален Гребен, Австралија.
9 јули 2024 10 јули 2024

Ларва на златновлакнеста совица (Acronicta auricoma) на влакнеста бреза (Betula pubescens), Естонија.

Перјести семиња на тексашки повит (Clematis texensis), сорта „Принцеза Дијана“.
11 јули 2024 12 јули 2024

Таваница во манастирот „Св. Бенедикт“ („Саун Бенту“), Бразил.

Квечерина над Градската џамија на Кота Кинабалу, Малезија.
13 јули 2024 14 јули 2024

Финале Германија - Аргентина на Светското првенство во фудбал 2014. Стадион „Маракана“, Рио де Жанеиро.

Француската аеробатска патрола на аеромитинг во Радом, Полска.
15 јули 2024 16 јули 2024

Поглед на црквата во Гејрангер на познатиот Гејрангер-фјорд во Норвешка.

Остаток од цвет на оман (Helenium), сорта „Ел Дорадо“.
17 јули 2024 18 јули 2024

Вечер во пристаништето Дарлинг, Сиднеј.

Утврдената базилика Валер во Вале, Швајцарија.
19 јули 2024 20 јули 2024

Релјеф на кралот Дариј I во Персеполис, Иран.

Таванска фреска Триумфот на св. Игнатиј Лојолски, дело на Андреја Поцо. Црква „Св. Игнатиј“, Рим.
21 јули 2024 22 јули 2024

Залез над предел во Рио де Жанеиро. Лево се гледа планината Шеќерна Глава.

Некогашниот замок на Тевтонскиот ред кај Хајлброн, Германија.
23 јули 2024 24 јули 2024

Американската космонаутка Сали Рајд во 1984 г.

Избув на вулканот Фаградалсфјатл во Исланд, јули 2023 г.
25 јули 2024 26 јули 2024

Кулата „Св. Јаков“ во Париз, единствен преостанат дел од истоимената црква уништена во Француската револуција.

Кралскиот мост и Музејот Орсе во Париз.
27 јули 2024 28 јули 2024

Рејс Имбоден од САД (Л) против Ајдреја Касара (Д) од Италија на Светското првенство во мечувалство 2013 во Будимпешта.

Поглед на вулканите Фуего, Акатенанго и Агва во Гватемала.
29 јули 2024 30 јули 2024

Бенжамен Компаоре како прави троскок на Француското првенство во атлетика 2013.

Споменик на депортираните Синти и Роми во Трир, Германија.
31 јули 2024

Стариот дел на Кордоба од реката Гвадалкивир.

Намена

[уреди извор]
  • Избрана слика на главната страница за месец јули 2024 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот