Википедија:Избрана слика/2017/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2017 година.


1 јуни 2017 2 јуни 2017
Insect flights in the night in front of a spotlight HP L7869.jpg
Лет на ноќни инсекти околу рефлектор над поило во Намибија.
Schoenbrunn Palace as seen from Neptune Fountain, September 2016.jpg
Дворецот Шенбрун во Виена гледан низ Нептуновата фонтана.
3 јуни 2017 4 јуни 2017
Mezquita del Viernes, Shamakhi, Azerbaiyán, 2016-09-27, DD 22-36 HDR PAN.jpg
Вечерна панорама на Петочната џамија во Шемахи, Азербејџан. Изградена е во 743 г. и со тоа е втора џамија во старост на Кавказот.
Elliðaey (Breiðafjörður) Iceland M74A1908.jpg
Островот Елида, Брејдафјорд, Исланд.
5 јуни 2017 6 јуни 2017
Polar bear (Ursus) maritimus female with its cub, Svalbard (2).jpg
Бела мечка (Ursus maritimus) и нејзиното младенче во Хинлопеновиот Проток, Шпицбершки Острови. Денес е Светски ден на заштитата на животната средина.
Potsdamer Platz, Berlin, 160606, ako (1).jpg
Облакодери кај Потсдамскиот плоштад, Берлин.
7 јуни 2017 8 јуни 2017
Munich subway station Candidplatz - exit.JPG
Излез на метростаницата „Кандидплац“ во Минхен.
Acisoma panorpoides-Kadavoor-2016-09-07-001.jpg
Вилинско коњче од видот Acisoma panorpoides, мажјак.
9 јуни 2017 10 јуни 2017
Tubifera dudkae-4.jpg
Внатрешност на перидиум на ретката плазмодијална лигава габа Tubifera dudkae.
Types of epaulette of the Russian Empire (1855).png
Видови еполети на Руската Империја.
11 јуни 2017 12 јуни 2017
Dianthus carthusianorum Neulengbach 20160611 01.jpg
Карутзијански каранфил (Dianthus carthusianorum) во Долна Австрија.
Fuerte Bordj el Kebir, Mahdia, Túnez, 2016-09-03, DD 34-36 HDR.jpg
Тврдината Борџ ел-Кебир во Махида, Тунис.
13 јуни 2017 14 јуни 2017
Laon Porte d'Ardon 01.JPG
Ардоновата порта во Лан, Пикардија, Франција.
UGC 1810 and UGC 1813 in Arp 273 (captured by the Hubble Space Telescope).jpg

Групата заемоделувачки галаксии Арп 273 во соѕвездието Андромеда.
15 јуни 2017 16 јуни 2017
Paisajes cerca de Calama, Chile, 2016-02-01, DD 84.JPG
Предел на пустината Атакама кај Калама, северно Чиле.
Theretra clotho-Kadavoor-2016-08-29-001.jpg
Обичен самрачник-ловец (Theretra clotho) — молец од семејството на самрачниците (Sphingidae).
17 јуни 2017 18 јуни 2017
Alter Steg, Juliusruh (Rügen), Sonnenaufgang, 150617, ako.jpg
Остатоци од стар рибарски пристан во селото Јулиусру на островот Риген, североисточна Германија.
Himeji Castle, November 2016 -02.jpg
Химеџискиот замок во Химеџи, Јапонија, прогласен за светско наследство на УНЕСКО.
19 јуни 2017 20 јуни 2017
Trascoro, Catedral de Sevilla, Sevilla, España, 2015-12-06, DD 109-111 HDR.JPG
Внатрешност на барокната катедрала „Пресвета Богородица Столична“ во Севиља, Шпанија.
Kyoto Station November 2016 -02.jpg
Главната железничка станица во Кјото, Јапонија.
21 јуни 2017 22 јуни 2017
Tolbachik volcano 1975 cone pano Kamchatka on 2015-07-28.png
Панорама на вулканот Толбачик на полуостровот Камчатка, Русија.
Red-legged seriema (Cariama cristata) head.JPG
Црвенонога сериема (Cariama cristata)
23 јуни 2017 24 јуни 2017
Jaguar (Panthera onca palustris) male Rio Negro 2.JPG
Јагуар (Panthera onca palustris) во Пантанал, Бразил.
Catedral de Sioni, Tiflis, Georgia, 2016-09-29, DD 97-99 HDR.jpg
Таваница на соборниот храм „Сиони“ во Тбилиси, Грузија.
25 јуни 2017 26 јуни 2017
Tuscan Landscape 6.JPG
Предел во регионот Тоскана, средна Италија.
Lupinus polyphyllus UA 2015 G5.jpg
Многулистен волчјак (Lupinus polyphyllus)
27 јуни 2017 28 јуни 2017
Oxyopes javanus-Kadavoor-2016-06-17-002.jpg
Јавански пајак-рис (Oxyopes javanus)
Museo Bode, Berlín, Alemania, 2016-04-22, DD 30.jpg
Вечерен поглед на музејот „Боде“ на Музејскиот Остров во Берлин.
29 јуни 2017 30 јуни 2017
Casa histórica de Boroujerdi, Kashan, Irán, 2016-09-19, DD 40-42 HDR.jpg
Таваница на Боруџердскиот дом во Кашан, Иран.
Dotonbori, Osaka, at night, November 2016.jpg
Дотонбори — познато посетителско одредиште во Осака, Јапонија.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јуни 2017 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот