Википедија:Избрана слика/2022/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец ноември 2022 година.


1 ноември 2022 2 ноември 2022
Amber Mountain chameleon (Calumma amber) male Montagne d’Ambre 2.jpg
Килибарен камелеон (Calumma amber) на Мадагаскар.
Dülmen, Merfeld, Feldweg am Mühlenbach -- 2021 -- 4278-80.jpg
Пат кај Мерфелд, Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
3 ноември 2022 4 ноември 2022
Sphinx moth (Adhemarius gannascus).jpg
Самрачник (Adhemarius gannascu) во Панама.
종묘 정전 신실 (2013) (cropped).jpg
Колонада во конфуцијанското светилиште Чонгмјо, Јужна Кореја.
5 ноември 2022 6 ноември 2022
Kaohsiung Music Center and Great Tiger Bridge during 2022 Taiwan Lantern Festival.jpg
Музичкиот дом во Гаосјунг, Тајван.
TR Yedigöller asv2021-10 img02.jpg
Есенска глетка во Националниот парк Једиѓолер, Турција.
7 ноември 2022 8 ноември 2022
Cálaos de pico rojo del sur (Tockus rufirostris), parque nacional Makgadikgadi Pans, Botsuana, 2018-07-30, DD 14.jpg
Јужни црвеноклуни клунорози (Tockus rufirostris) во Макгадикгади, Боцвана.
Sinopterus dongi NMNS.jpg
Фосил на птеросаурус Sinopterus dongi од Чаојанг, Љаонинг, Кина.
9 ноември 2022 10 ноември 2022
Château du Saint-Ulrich (Ribeauvillé) (2) edited (1).jpg
Замокот Сант Илриш во Рибовил, Франција.
Exposure ('De hurkende man') Lelystad. 07-03-2022. (d.j.b) 01.jpg
Статуата „Клекнат човек“ во Лелистад, Холандија. Автор: Ентони Гормли.
11 ноември 2022 12 ноември 2022
Gespietste kastanje 13-01-2022. (d.j.b).jpg
Половина костен на шумска патека.
Deathvalleysky nps big.jpg
Сестрана слика (360°) на Долината на Смртта во САД. По средината се гледа Млечниот Пат во облик на лак.
13 ноември 2022 14 ноември 2022
Victor Hugo buste marbre Musée Rodin S.00464 Paris.png
Биста на писателот Виктор Иго (1889), дело на Огист Роден.
Five children on a motorcycle.jpg
Деца на мотоцикл низ оризарница во Дон Дет, Лаос.
15 ноември 2022 16 ноември 2022
Santuario de Fátima bint Musa, Qom, Irán, 2016-09-19, DD 14.jpg
Влезот на светилиштето „Фатима Масуме“ во Ком, Иран.
Dülmen, Hausdülmen, Zaun einer Wiese -- 2021 -- 5100-4.jpg
Мраз на бодликава жица во Хаусдилмен, Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
17 ноември 2022 18 ноември 2022
Kampen, stadsbrug. 10-01-2022. (actm.) 02.jpg
Кревачки мост над реката Ајсел во Кампен, Холандија.
House of Blackheads and St. Peter's Church Tower, Riga, Latvia - Diliff.jpg
Домот на Црноглавите и кулата на црквата „Св. Петар“ во Рига, Латвија.
19 ноември 2022 20 ноември 2022
20160803 - Meiktila, Myanmar - Phaung Daw U Pagoda - 7321.jpg
Пагодата Паунд До У во Мејтила, Мјанмар.
Anémona de mar (Condylactis aurantiaca), Pistol Bay, Pafos, Chipre, 2021-12-12, DD 12.jpg
Златна морска саса (Condylactis aurantiaca) кај Пафос, Кипар.
21 ноември 2022 22 ноември 2022
13-02-27-spielbank-wiesbaden-by-RalfR-093.jpg
Рулет во Висбаден, Германија.
Full moon partially obscured by atmosphere.jpg
Полна месечина делумно прикриена од Земјината атмосфера.
23 ноември 2022 24 ноември 2022
2016-11-13 01 Kjeungskjær Lighthouse, Sør-Trøndelag, Norway.jpg
Светилник кај Ерлан, Норвешка.
Marburg asv2022-02 img06 Reitgasse.jpg
Книжарница во Марбург, Германија.
25 ноември 2022 26 ноември 2022
Karlholms bruk 01.jpg
Брана во Карлхолмсбрук, Шведска.
Lahad-Datu Sabah Mount-Silam-Red-Crab-Geosesarma-aurantium-02.jpg
Силамска краба (Geosesarma aurantium) во Сабах, Малезија. Голема е само 15 мм.
27 ноември 2022 28 ноември 2022
Bixby Creek Bridge May 2011 panorama.jpg
Крајбрежен мост во Биг Сер, Калифорнија.
PuckMagazine27Apr1904.jpg
Насловна страница на списанието „Пак“ од 1904 г. со тогашните американски политичари претставени како бацили под микроскоп.
29 ноември 2022 30 ноември 2022
Home made sour dough bread.jpg
Домашни лепчиња од кисело тесто.
Chiang Kai-shek memorial 2 amk.jpg
Паметникот на Чанг Кај Шек во Тајпеј, Тајван.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец ноември 2022 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот