Прејди на содржината

Википедија:Избрана слика/2024/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2024: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2024 година.


1 јуни 2024 2 јуни 2024

Широк поглед на Берген од планината Флејен, Норвешка.

Водопадот Шисентимпел во Милертал, Луксембург.
3 јуни 2024 4 јуни 2024

Балдахински кревет во луксузното одморалиште „Амантака“, Луанг Прабанг, Лаос.

Црквата „Св. Јован Канео“ во Охрид.
5 јуни 2024 6 јуни 2024

Главната селска градина во Музеј на отворено „Хоелое“, Швебиш Хал, Германија.

Метростаницата „Чкаловскаја“ во Екатеринбург, Русија.
7 јуни 2024 8 јуни 2024

Седумточкеста бубамара (Coccinella septempunctata) на цвет.

Витраж на Непорочното срце на Дева Марија во Андијашт, Швајцарија.
9 јуни 2024 10 јуни 2024

Зумбулова ара (Anodorhynchus hyacinthinus) во Пантанал, Бразил.

Поглед на Ваденското Море од Вирум, Североисточна Фризија.
11 јуни 2024 12 јуни 2024

Норвешки товарен воз преку реката Виндел од Винделн за Тверолунд, Шведска.

Човек под Млечниот Пат како гледа во Персеидите кај Ошиненското Езеро, Швајцарија.
13 јуни 2024 14 јуни 2024

Квечерина над

Каситеритски бипирамиди (SnO2) од Сечуан, Кина.
15 јуни 2024 16 јуни 2024

Таваница на барокната црква „Успение на пресв. Богородица“ во Кирххаслах, Германија.

Кинески свиток со текстот на сурата „Аџилак“ од Куранот. Прикажан се патот на аџилакот и погледи на Мека и Медина.
17 јуни 2024 18 јуни 2024

Детаљ на грлени бразди од скулптурата „Лиен кит“ во црквата „Чесен Крст“ во Дилмен, Германија.

Ракетата „Starship SN16“
19 јуни 2024 20 јуни 2024

Реката Флем како истекува од Брејлското Езеро во Брејл-Бригелс, Швајцарија.

Ситнолисната липа (Tilia cordata) наречена „Светоанина липа“ стара 3 века — споменик на природата на рид кај Кирххаузен, Хајлброн, Германија.
21 јуни 2024 22 јуни 2024

„Селска куќа во Прованса“ (1888) од Винсент ван Гог.

Паршурама на резбан ѕид на скалестиот бунар Рани Ки Вав во Патан, Гуџарат, Индија.
23 јуни 2024 24 јуни 2024

Мостот „Васко да Гама“ во Лисабон, Португалија.

„Мадона Алба“ (~ 1511) од Рафаело Санти.
25 јуни 2024 26 јуни 2024

Меѓународен фестивал на балони во Леон, Мексико, 2012 г.

Порта на светилиштето Ицукушима во Јапонија при осека.
27 јуни 2024 28 јуни 2024

Зелено морско уво (должина 13 см) од Долна Калифорнија, Мексико.

Атенатотот врз австрискиот престолонаследник Франц Фердинанд во Сараево пред точно 110 години. Илустрација од Le Petit Journal.
29 јуни 2024 30 јуни 2024

Лице и опачина на пеперутката морфо менелај (Morpho menelaus, мажјак) од Пара, Бразил.

Јавање на бран во Паеја на Тахити, Француска Полинезија.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јуни 2024 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот