Википедија:Избрана слика/2024/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2024: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец мај 2024 година.


1 мај 2024 2 мај 2024

Глобус на Северниот ’Рт во Норвешка — најсеверната точка во Европа пристапна со автомобил.

Поглед од плажата на устието Западна Шелда во Зеланд, Холандија.
3 мај 2024 4 мај 2024

Старите еврејски гробишта кај Хоебах, Дерцбах, Германија.

Марина во Рио де Жанеиро, Бразил.
5 мај 2024 6 мај 2024

Велигденски појадок.

Плажата Рибеиро до Кавало, Португалија.
7 мај 2024 8 мај 2024

XV округ на Париз гледан од мостот „Бир Хаким“.

Таваница во катедралата во Или, Кембриџшир, Англија.
9 мај 2024 10 мај 2024

Претставничкиот дом на Парламентот на Австралија во Канбера.

Прозорци на Градскиот дом во Левен, Фламански Брабант, Белгија.
11 мај 2024 12 мај 2024

Светилникот во Колобжег на балтичкиот брег на Полска.

Глумицата Кетрин Хепберн во 1941 г.
13 мај 2024 14 мај 2024

Христос Седржител во кубето на Базиликата на Светиот гроб, Ерусалим.

Пупка на африкански лилјан (Agapanthus).
15 мај 2024 16 мај 2024

Витраж во црквата „Успение на пресв. Богородица“, Неселвенгле, Австрија.

Дел од скулптурата „Сребрена честота“ (Ото Пине, 1970/71, прер. 2012/14) на Музејот на уметноста и културата во Минстер, Германија.
17 мај 2024 18 мај 2024

Сребрен медал по повод илјадагодишнината (1958) на пазарниот крст во Трир, Германија.

Портрет на Наполеон Бонапарт во 1803 г. од Франсоа Жерар.
19 мај 2024 20 мај 2024

Дворецот Белведере во Виена.

Врата од засолниште на превојот Лукманиер, Швајцарски Алпи.
21 мај 2024 22 мај 2024

Подземен пешачки премин во Внатрешниот Град на Виена, околу Виенската државна опера.

Угандски блатни јарци како се парат Националиот парк Кралица Елизабета, Уганда.
23 мај 2024 24 мај 2024

Жени како се молат во Непал. Денес е непалскиот државен празник Роденден на Буда.

Талкачки албатрос (Diomedea exulans) во Тасманија, Австралија.
25 мај 2024 26 мај 2024

Ридот Капеленберг кај Ротенбург на Некар, Германија.

Кребсова газанија (Gazania krebsiana) во Квебек, Канада.
27 мај 2024 28 мај 2024

Работник во Шри Ланка со кокосово јаже изработено на традиционален начин.

Млад американски алигатор (Alligator mississippiensis) како се одмора врз возрасна единка.
29 мај 2024 30 мај 2024

Поглед на Монт Еверест од јужниот срт Пумори, Непал.

Показница за евхаристиско клањање. Музеј на духовната уметност, Саун Пауло. Денес е католичкиот празник Телово.
31 мај 2024

Внатрешност на Бразилиската катедрала, дело на Оскар Нимаер.

Намена[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец мај 2024 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за поставање на сликата лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот