Википедија:Избрана слика/2010/март

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец март 2010 година.


1 март 2010 2 март 2010
Crepuscular rays with reflection in GGP.jpg
Квечерински зраци и нивниот одраз во езерото Малард во паркот Голден Гејт, Сан Франциско.
Formica high res.jpg
Мравка-дрводелец (Camponotus herculeanus)
3 март 2010 4 март 2010
ISS March 2009.jpg
Поглед на меѓународната вселенска станица од спејс шатлотДискавери“ за време на мисијата STS-119 (2009).
Cilician Armenia-en.svg
Карта на Ерменското кралство Киликија во XIII век.
5 март 2010 6 март 2010
CtenosauraSimilis.jpg
Црни игуани (Ctenosaura similis), во националниот парк Бара Онда, Костарика.
William Holman Hunt - The Scapegoat.jpg
Жртвениот јарец“ (The Scapegoat) од Вилијам Холман Хант (1827-1910)
7 март 2010 8 март 2010
Fomes fomentarius inside 2009 G1.jpg
Трат (Fomes fomentarius) во пресек.
Inde bondo8658a.jpg
Девојче од народот Бондо носи на глава стока за на пазар во сојузната држава Чатисгар, Индија.
9 март 2010 10 март 2010
Inachis io Lill-Jansskogen.JPG
Дневен пауновец (Inachis io) во Лил-Јанскоген, Стокхолм, Шведска.
Nordkirchen-090806-9474-Akt-Venusinsel.jpg
Скулптура кај дворецот Нордкирхен близу Минстер, Германија.
11 март 2010 12 март 2010
F-16 Solo Display Team Radom 2009 b.JPG
Холандски ловец F-16 пред слетување на вежби за аеромитингот во Радом, Полска (2009)
Usain Bolt Olympics Celebration.jpg
Јусејн Болт се радува на неговата победа и рекорд во трчање на 100 метри на Летните олимписки игри 2008 во Пекинг.
13 март 2010 14 март 2010
Blind man carrying a paralysed man.jpg
Слепец носи сакат човек на грб некаде во Левантот.
P-51 Mustang edit1.jpg
Авион P-51 Mustang во лет на аеромитингот кај воздухопловната база Ленгли во Вирџинија (САД).
15 март 2010 16 март 2010
Anser Anser Domesticus.JPG
Портрет на домашна гуска (Anser anser domesticus)
Ružomberok - Hrabovo pano.jpg
Храбово, дел од градското подрачје на Ружомберок, Словачка
17 март 2010 18 март 2010
Lagoon Nebula (ESO).jpg
Фасцинантен поглед на маглината Лагуна. Местоположба на прикажаното во однос на целиот Млечен Пат.
Kenyon Cox nude study3.jpg
Акт во романтичарски стил со жена како чита книга. Графит. Библиотека на Конгресот.
19 март 2010 20 март 2010
Young muslim woman in the Thar desert near Jaisalmer, India.jpg
Млада муслиманка во пустината Тар близу Џајсалмер, Индија.
Crocus vernus.jpg
Пролетна качунка (Crocus vernus)
21 март 2010 22 март 2010
Archives and the port.jpg
Меѓународниот бахајски архив и Храмот на Баб со поглед на пристаништето на градот Хајфа, Израел.
Anas platyrhynchos male female.jpg
Дивата патка (Anas platyrhynchos) е најпрепознатливиот вид на патка. Живее ширум сите умерени и суптропски предели на Северна Америка, Европа, Азија, Нов Зеланд и Австралија.
23 март 2010 24 март 2010
U S Air Force Thunderbirds.jpg
Аеромитинг на дипломци на американското воено возухопловство во Колорадо, 2007 г. како дел од дипломската цереномија со која кадетите стануваат потпоручници.
Martian Dust Devil Trails.jpg
Слика на површината на Марс од Марсовскиот извиднички орбитер. На сликата се забележуваат темни извиени траги. Ваквите траги претставувале голема енигма за научниците, сè додека не било откриено дека се работи за траги од минијатурни ветерни витли.
25 март 2010 26 март 2010
Fritillaria meleagris LJ barje2.jpg
Змиска глава (Fritillaria meleagris) во мочуриште кај Врхника, недалеку од Љубљана, Словенија.
Thomas Bresson - Fort de Roppe (15) (by).JPG
Роса врз мртов инсект во подземна галерија во Ропската трврдина, Франција.
27 март 2010 28 март 2010
Cologne - Panoramic Image of the old town at dusk.jpg
Панорама на стариот дел на Келн, Германија, сликана од другата страна на реката Рајна
80 - Machu Picchu - Juin 2009 - edit.jpg
Залез во Мачу Пикчу кај Куско, Перу.
29 март 2010 30 март 2010
Buteo magnirostris -Goias -Brazil-8.jpg
Големоклун јастреб (Buteo magnirostris) на гранка во Гојас, Бразил.
360-degree Panorama of the Southern Sky.jpg
Кружна панорама на Млечниот Пат над Параналската опсерваторија во Чиле, кадешто е сместен т.н. „Многу голем телескоп“.
31 март 2010
Thomas Bresson - Fort de Roppe (abri-caverne) (by).jpg
Подземно засолниште за војска близу Ропската тврдина, Франција.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец март 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот