Прејди на содржината

Дневен пауновец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Aglais|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
European peacock
On blackthorn at Otmoor, Oxfordshire, England
On blackthorn at Otmoor, Oxfordshire, England
Underside
Underside
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Aglais
Вид: European peacock
Научен назив
Aglais io
(Linnaeus, 1758)[1]
Subspecies
Синоними
 • Inachis io
 • Nymphalis io
 • Papilio io[1]
European peacock
On blackthorn at Otmoor, Oxfordshire, England
Underside
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Family: Шаренци
Genus: Aglais
Species:
A. io
Binomial name
Aglais io

Subspecies
Synonyms
 • Inachis io
 • Nymphalis io
 • Papilio io[1]

Aglais io, европскиот паун,[2][3] попознат едноставно како паун пеперутка, е шарена пеперутка, која е пронајдена во Европа и умерена Азија на исток до Јапонија . Порано беше класифициран како единствен член на родот Inachis. Не треба да се меша или класифицира со „американските пауни“ од родот Anartia ; иако припаѓаат на исто семејство како европскиот паун, Шаренци, американските пауни не се блиски роднини на евроазискиот вид. Пеперутката паун живее во поголемиот дел од нејзиниот опсег, често презимува во згради или дрвја. Затоа често се појавува рано во пролет. Пеперутката од паун е вклучена во истражувањето во кое е истражена улогата на дамките како механизам против грабливци.[4] Паунот го проширува својот опсег [2][5] и не се знае дека е загрозен.[5]

Пеперутката има распон на крилјата од 50 до 55 милиметри. Основната боја на крилата е рѓосана црвена, а на секој врв на крилата има карактеристична црна, сина и жолта дамка . Долната страна е обоена темно кафеава или црна.

Постојат два подвида : A. io caucasica ( Jachontov, 1912), пронајден во Азербејџан и A. io гејша ( Stichel, 1908), пронајден во Јапонија и рускиот Далечен Исток .

Природна историја

[уреди | уреди извор]

Паунот може да се најде во шуми, полиња, ливади, пасишта, паркови и градини, од низини до 2,500 метри кота. Тоа е честа пеперутка, забележана во многу европски паркови и градини. Мажјакот паун покажува територијално однесување, во многу случаи териториите се избираат на пат од женките до местата за овјозирање.[6]

Пеперутката хибернира во текот на зимата пред да ги снесе јајцата во рана пролет, во серии до 400 одеднаш.[2] Јајцата се ребрести, маслинесто зелени и се ставаат на горните делови и на долната страна на листовите на растенијата од коприва [7] и хмељ . Гасениците, кои се сјајни црни со шест реда бодликави шилци и низа бели точки на секој сегмент, и кои имаат сјајна црна глава, излегуваат по околу една недела. Хризалисот може да има зелена,кафена и сива боја и може да има и црна нијанса.[7] Гасениците растат до 42 милиметри во должина.

Евидентираните прехранбени растенија на европскиот паун се коприва, хмељ и малата коприва.[2]

Возрасните пеперутки пијат нектар од широк спектар на цветни растенија, вклучително и будлиа, врби, глуварчиња, див риган, даневорт, коноп агримон и детелина ; тие исто така користат сок од дрвја и скапани плодови.

Однесување

[уреди | уреди извор]

Систем за парење и територијално однесување

[уреди | уреди извор]

Aglais io користи моногамен систем за парење, што значи дека тие се парат само со еден партнер одреден временски период.  Ова се должи на нивниот животен циклус во кој женките се приемчиви само за време на периодот на еклозија, по презимувањето . Двојките се парат само еднаш по презимувањето, бидејќи е тешко да се најде приемчива женка после тој период.[8] Кај видовите каде што опсегот на женките не може да го одбрани мажјакот, мажјаците мора да бранат единствена посакувана област низ која ќе дојдат женките, како што се густи области со храна, дупки за наводнување или поволни места за гнездење. Мажјаците потоа се обидуваат да се парат со женките додека минуваат низ.

Одржувањето на посакуваната територија ја зголемува веројатноста на мажјакот да најде партнер и затоа го зголемува неговиот репродуктивен успех. Сепак, секој поединец треба да ги одмери придобивките од парењето со трошоците за одбрана на територијата.[9] Аглаис ио покажува ваков тип на територијално однесување и мора да ја брани посакуваната територија од другите мажи.Од друга страна, ако и двата мажјаци се запознаени со територијата, ќе има натпревар меѓу двајцата за да се утврди кој од нив ќе остане на територијата. Најпосакуваните локации се оние кои ќе ја зголемат квотата на машките жени. Овие места се генерално места за хранење и овциозирање, кои се барани од женките. Ова територијално однесување е засилено со фактот што сите овие локации се концентрирани.[10]

За да најде партнери и да ја одбрани својата територија, Аглаис ио покажува однесување на спуштање. Машките пеперутки ќе се сместат на одредена висина каде што можат да набљудуваат летечки објекти што поминуваат. Секој пат кога ќе видат минлив предмет од нивниот сопствен вид или од релевантен вид, тие ќе летаат директно кон објектот додека не наполнат приближно 10 сантиметри подалеку. Ако наидат на мажјак, мажјакот ќе го избрка од неговата територија. Ако жителскиот мажјак наиде на женка, тој ќе ја гони додека таа не слета и ќе дојде до парење.[11] Додворувањето е продолжено кај овој вид. Мажјакот поминува низ долга потера пред женката да му дозволи да се парат.[12]

Монандрниот систем на парење предизвика еволуција на пократок животен век кај мажјаците од овој вид. Кај полигините пеперутки, репродуктивниот успех на мажјакот во голема мера зависи од животниот век. Затоа, колку подолго живее мажјакот, толку повеќе може да се размножува, па затоа има поголема кондиција. Затоа, мажјаците имаат тенденција да живеат толку долго колку и женките. Во A. io синхроната еклозија на крајот на зимата предизвикува мажјаците да се парат само еднаш. Затоа, нивниот репродуктивен успех не е поврзан со тоа колку долго живеат и нема селективен притисок да живеат подолго. Затоа, животниот век на мажјаците е пократок од животниот век на женките.[8]

Како и многу други пеперутки кои хибернираат, пеперутката паун покажува многу одбранбени механизми против грабливецот против потенцијалните грабливци. Најочигледната одбрана на пеперутката паун доаѓа од четирите големи очи што ги има на крилјата. Исто така, користи камуфлажа и може да емитува звук на шушкање.[13]

Очните точки се концентрични кругови со брилијантно обоени. Птичји грабливци на пеперутката вклучуваат сини цицки, шарени мушички и други мали птици минувачи . Првата линија на одбрана против овие грабливци за многу пеперутки кои хибернираат е крипсис, процес во кој пеперутките се вклопуваат во нивната околина така што имитираат лист и остануваат неподвижни.[14] Некои пеперутки кои хибернираат, како што е паунот, имаат втора линија на одбрана: кога се нападнати, тие ги отвораат крилјата и ги изложуваат своите очи во застрашувачки приказ на закана, што и дава на пеперутката многу подобри шанси да избега од грабливците отколку пеперутките кои се потпираат исклучиво на мимикријата на листовите. .[14] Додека главни цели на овие мерки против грабливци се малите птици минувачи, докажано е дека дури и поголемите птици, како што се кокошките, реагираат на дразбите и ја избегнуваат пеперутката кога се изложени на дамки.[15]

Птичји грабливци

[уреди | уреди извор]

Истражувањата покажаа дека птичји грабливци кои се обидуваат да нападнат пеперутка се двоумат многу подолго ако наидат на пеперутки кои ги прикажуваат нивните очи, отколку ако наидат на пеперутки чии точки се покриени. Дополнително, грабливците го одложуваат своето враќање кај пеперутката ако таа покажува точки на очите [15][16], а некои грабливци дури и бегаат пред да ја нападнат пеперутката.[16] Со плашење на грабливецот за да го одложи или да се откаже од нападот, пеперутката паун има многу поголеми шанси да избега од граблив.

Според хипотезата за мимикрија на очите, точките на очите служат за противграбливска цел со имитирање на очите на природните непријатели на птичјите грабливци.[15] Спротивно на тоа, хипотезата за забележливост претпоставува дека наместо препознавање на очните точки како припадност на непријателот, видливата природа на точките на очите, кои се типично големи и светли, предизвикува одговор во визуелниот систем на грабливецот што води до избегнување на пеперутка.[17]

Во еден експеримент, набљудуваните одговори на птичјите грабливци на точките на очите вклучуваа зголемена будност, доцнење во нивното враќање кај пеперутката паун и производство на алармни повици поврзани со грабливци од земја.[15] Овие одговори на дразбите на очните точки даваат поддршка на хипотезата за мимикрија на окото бидејќи тие укажаа дека птичјиот грабливец почувствувал дека точките на очите му припаѓаат на потенцијалниот непријател. Кога ќе се соочи со птичји грабливци како сината цицка, пеперутката паун испушта шушкање и заканувачки ги покажува своите очи. Сепак, точките на очите најмногу ја штитат пеперутката; Пеперутките од паун на кои им е отстранета способноста за производство на звук, сè уште се бранат исклучително добро од птичји грабливци доколку се присутни нивните очи.[18]

Грабливци на глодачи

[уреди | уреди извор]

Додека хибернира во темни области за презимување, пеперутката паун често се среќава со грабливци на глодачи, како што се и малите глувци . Против овие грабливци, сепак, визуелното прикажување на точките на очите е неефикасно поради темнината на околината.Овие глодачи грабливци покажуваат многу посилна негативна реакција на пеперутката кога таа го произведува својот аудитивен сигнал за шушкање. Ова покажува дека за грабливците на глодачите, слушниот сигнал произведен од пеперутката служи како пречка.[13]

Етимологија

[уреди | уреди извор]

Дневниот пауновец исто така е фигура во грчката митологија. Таа беше свештеничка на Хера во Аргос.

Галерија

[уреди | уреди извор]
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Linnaeus, Carl; Salvius, Lars (1758). Caroli Linnaei...Systema naturae per regna tria naturae :secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (pdf) (латински). Holmiae : Impensis Direct. Laurentii Salvii. стр. 472. doi:10.5962/bhl.title.542. OCLC 499504699. Посетено на 15 March 2018. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „SN10“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Eeles, Peter. „Peacock - Aglais io“. UK Butterflies. Посетено на 11 November 2010.Eeles, Peter.
 3. Aglais io, Moths and Butterflies of Europe and North Africa
 4. Stevens, Martin (2005). „The role of eyespots as anti-predator mechanisms, principally demonstrated in the Lepidoptera“. Biological Reviews. 80 (4): 573–588. doi:10.1017/S1464793105006810. PMID 16221330.
 5. 5,0 5,1 „Peacock“. A-Z of Butterflies. Butterfly Conservation. Архивирано од изворникот на 16 November 2010. Посетено на 13 November 2010.
 6. Price, Peter W. (1997). Insect ecology (3 (illustrated). изд.). John Wiley. стр. 405. ISBN 9780471161844. Посетено на 11 November 2010.
 7. 7,0 7,1 Stokoe, W.J. (1966). The Observers Book of Butterflies. The Observer's Books (Fully illustrated. изд.). London: Frederick Warne & Co. стр. 191.
 8. 8,0 8,1 Wiklund, Christer; Karl Gotthard; Sören Nylin (2003). „Mating system and the evolution of sex-specific mortality rates in two nymphalid butterflies“. Proceedings of the Royal Society B. 270 (1526): 1823–1828. doi:10.1098/rspb.2003.2437. ISSN 0962-8452. PMC 1691446. PMID 12964985.Wiklund, Christer; Karl Gotthard; Sören Nylin (2003).
 9. Davies, N., Krebs, J., & West, S. (2012).
 10. R. R. Baker (1972). „Territorial behaviour of the nymphalid butterflies, Aglais urticae (L.) and Inachis io (L.)“. Journal of Animal Ecology. 41: 453–469. doi:10.2307/3480. JSTOR 3480.
 11. Scott, J. A. (1974). „Mate-locating behavior of butterflies“. American Midland Naturalist. 91 (1): 103–117. doi:10.2307/2424514. JSTOR 2424514.
 12. Bergman, Martin; Karl Gotthard; David Berger; Martin Olofsson; Darrell J. Kemp; Christer Wiklund (2007). „Mating success of resident versus non-resident males in a territorial butterfly“. Proceedings of the Royal Society B. 274 (1618): 1659–1665. doi:10.1098/rspb.2007.0311. ISSN 0962-8452. PMC 1914333. PMID 17472909.
 13. 13,0 13,1 Martin Olofsson; Sven Jakobsson; Christer Wiklund (2012). „Auditory Defence in the Peacock Butterfly (Inachis io) against Mice (Apodemus flavicollis and A. sylvaticus)“. Behavioral Ecology and Sociobiology. 66 (2): 209–15. doi:10.1007/s00265-011-1268-1.Martin Olofsson; Sven Jakobsson; Christer Wiklund (2012).
 14. 14,0 14,1 Adrian Vallin; Sven Jakobsson; Johan Lind; Christer Wiklund (2006). „Crypsis versus Intimidation: Anti-Predation Defence in Three Closely Related Butterflies“ (PDF). Behavioral Ecology and Sociobiology. 59 (3): 455–459. doi:10.1007/s00265-005-0069-9. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-07-12. Посетено на 2022-05-10.
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 Martin Olofsson; Hanne Løvlie; Jessika Tiblin; Sven Jakobsson; Christer Wiklund (2012). „Eyespot Display in the Peacock Butterfly Triggers Antipredator Behaviors in Naïve Adult Fowl“. Behavioral Ecology. 24 (1): 305–10. doi:10.1093/beheco/ars167. PMC 3518204. PMID 23243378.Martin Olofsson; Hanne Løvlie; Jessika Tiblin; Sven Jakobsson; Christer Wiklund (2012).
 16. 16,0 16,1 S. Merilaita; A. Vallin; U. Kodandaramaiah; M. Dimitrova; S. Ruuskanen; T. Laaksonen (2011). „Number of Eyespots and Their Intimidating Effect on Naive Predators in the Peacock Butterfly“. Behavioral Ecology. 22 (6): 1326–331. doi:10.1093/beheco/arr135.
 17. M. Stevens; C. J. Hardman; C. L. Stubbins (2008). „Conspicuousness, Not Eye Mimicry, Makes "eyespots" Effective Antipredator Signals“. Behavioral Ecology. 19 (3): 525–31. doi:10.1093/beheco/arm162.
 18. A. Vallin; S. Jakobsson; J. Lind; C. Wiklund (2005). „Prey Survival by Predator Intimidation: An Experimental Study of Peacock Butterfly Defence against Blue Tits“. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 272 (1569): 1203–207. doi:10.1098/rspb.2004.3034. PMC 1564111. PMID 16024383.