Википедија:Избрана слика/2009/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2009 година.


1 јуни 2009 2 јуни 2009
Phalacrocorax-auritus-020.jpg
Ушест корморан (Phalacrocorax auritus)
Gambia girl.jpg
Девојка од Гамбија
3 јуни 2009 4 јуни 2009
Neutrophil with anthrax copy.jpg
Неутрофил околу бактерија на антракс.
Scatophaga stercoraria 3 Luc Viatour.jpg
Жолта изметна мува (Scatophaga stercoraria)
5 јуни 2009 6 јуни 2009
Petronas Towers at Night - from the base upwards.jpg
Кулите Петронас во Куала Лумпур, Малезија.
F-22 Raptor edit1.jpg
Ловец „F-22 Раптор“ лета над аеробазата Кадена во Јапонија
7 јуни 2009 8 јуни 2009
Tavurvur volcano edit.jpg
Тавурвур, активен стратовулкан близу Рабаул, Папуа Нова Гвинеја
Crazywell cross 1.JPG
Древен крст близу Крејзивел Пул во јужен Дартмур.
9 јуни 2009 10 јуни 2009

Дефанс, Париз
Torre Belém April 2009-4a.jpg
Белемската кула во Лисабон, Португалија
11 јуни 2009 12 јуни 2009
Geological time spiral.png
Приказ на геолошките периоди
Fly Agaric mushroom 04.jpg
Мувоморка (Amanita muscaria) - архетип за отровна печурка. Овој примерок расте под зрачен бор (Pinus radiata) во Велингтон, Нов Зеланд.
13 јуни 2009 14 јуни 2009
Assisi San Francesco BW 5.JPG
Розетен прозорец на горната црква Сан Франческо во Асиси
Jak-18 Góraszka 2008 1.JPG
Авион Јак-18 на полското воздухопловство на манифестацијата „Гурашки воздухопловен излет 2008
15 јуни 2009 16 јуни 2009
Sibylla pretiosa Cryptic mantis Luc Viatour.jpg
Криптична богомолка (Sibylla pretiosa)
Bois du Cazier 2.jpg
Остатоци од рудникот за јаглен Казие во Белгија, настрадан во катастрофа.
17 јуни 2009 18 јуни 2009
Goura scheepmakeri sclaterii 1 Luc Viatour.jpg
Јужен овенчен гулаб (Goura scheepmakeri)
Israel Aerial Ropeway Masada BW 1.jpg
Жичарница во Масада, Израел
19 јуни 2009 20 јуни 2009
Sikh pilgrim at the Golden Temple (Harmandir Sahib) in Amritsar, India.jpg
Сик на поклонение во „Златниот храм“ (Хармандир Сахиб) во Амритсар, Индија.
Mercury transit 2.jpg
Историското преоѓање на Меркур на 8 ноември 2006.
21 јуни 2009 22 јуни 2009
Robert De Niro KVIFF portrait.jpg
Роберт Де Ниро на „XLIII Меѓународен филмски фестивал Карлови Вари“.
Fagus sylvatica Purpurea JPG4a.jpg
Бука (Fagus sylvatica)
23 јуни 2009 24 јуни 2009
Merops bullockoides 1 Luc Viatour.jpg
Белочелна пчеларка (Merops bullockoides)
Psetta maxima Luc Viatour.jpg
Риба-иверка (Psetta maxima) во аквариум во паркот Парадизио (Белгија)
25 јуни 2009 26 јуни 2009
Bad Hindelang panorama view from south.jpg
Панорама на реката Острахтал близу Бад Хинделанг на сончев летен ден.
North American B-25 Mitchell Góraszka 2007.jpg
Бомбардер Норт Американ B-25 Мичел на манифестацијата „Гурашки воздухопловен излет 2007
27 јуни 2009 28 јуни 2009
ComputerHotline - Pelecanus crispus (by) (1).jpg
Кадроглав пеликан (Pelecanus crispus)
Jerusalem Dominus flevit BW 1.JPG
Ерусалим, крстосница на три светски вери
29 јуни 2009 30 јуни 2009
Venedig BW 1.JPG
Поштенско сандаче „лавовска глава“ за анонимни оптужби на Дуждовата палата во Венеција, Италија. Превод на натписот: „Тајни оптужби против секој оној што притајува услуги и должности, или заговара да ја скрие вистинската заработка од нив.“
Ignis Brunensis Macedos Pirotecnia 2007.jpg
Натпреварувачка изведба португалската група „Macedo's Pirotecnia“ на фестивалот на огномет „Игнис Брунензис“ во Брно, Чешка (2007)

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јуни 2009 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот