Мувоморка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мувоморка
Приказ на трите фази од зреењето на печурката
Научна класификација [ у ]
Царство: Габи
Оддел: Столпчести габи
Класа: Агарикомицети
Ред: Ресести габи
Семејство: Пупавки
Род: Пупавка
Вид: Мувоморка
Научен назив
Amanita muscaria
(L.) Lam. (1783)
Subspecies and varieties
Amanita muscaria
Погледајте го шаблонот „Mycomorphbox“ што го создава следниов список
float
Миколошки одлики
ресички на химениумот
шапката е flat или convex
химениумот е free
дршката има ring and volva
спорниот отпечаток е white
екологијата е mycorrhizal
јадливост: poisonous или psychoactive

Мувоморка (Amanita muscaria), попозната како црвена мувоморка, бесна габа, кучешка габа или змиска габа, таа е базидиомицет од родот Аmanita. Домородна низ умерените и крајбрежните и на Северната полутопка, мувоморката (Amanita muscaria) е ненамерно донесена во многу земји на јужната полутопка, генерално како симбионт со корените на дрвата бор и бреза, и сега е вистински космополитски вид. Се поврзува со разни листопадни и иглолисни дрвја.

Несомнено најраспространет вид, мувоморката е голема печурка со бело-жабло, бели-точки, обично црвена и е една од најпрепознатливите и најшироко сретнувана во популарната култура. Ова вклучува и дизајн на видео игри, како што е широката употреба на препознатлива мувоморка (Amantia muscaria ) во франшизата Марио и неговото напојување со Супер печурки.[5]

И покрај нејзините лесно препознатливи одлики, мувоморката (Amanita muscaria) е печурка со неколку познати варијации или подвидови. Овие подвидови се малку поинакви, некои имаат жолти или бели шапки, но сите тие обично се нарекуваат мувоморки, а во најголем дел од времето се препознаваат по нивните забележителни бели дамки. Меѓутоа, неодамнешното истражување за ДНК на габите покажало дека некои од овие варијации воопшто не се мувоморки, како што е на пример, <i>Amanita persicina</i> која има шапка во бојана праска, но општото име „мувоморка“ сè уште важи.

Иако се класифицирани како отровни, извештаите за смрт на луѓе кои се резултат на консумација на мувоморката се исклучително ретки. Откако двапати ќе се врие со истурање на водата - што ја ослабува нејзината токсичност и ги распаѓа психоактивните супстанции на печурката - се јаде во делови на Европа, Азија и Северна Америка. Сите сорти на мувоморката (Amanita muscaria), но особено A. muscaria var. muscaria, се забележани по своите халуциногени својства, при што главните психоактивни состојки се невротоксините иботенична киселина и мусимолот. Локална сорта на печурки се користела како опоен и ентеоген од домородните народи на Сибир и од Лапонците, и има религиозно значење во овие култури. Има многу шпекулации за можна традиционална употреба на оваа печурка како пијанство и на други места како што се Блискиот Исток, Евроазија, Северна Америка и Скандинавија.

Таксономија и именување[уреди | уреди извор]

Се смета дека името на печурката на многу европски јазици произлегува од неговата употреба како инсектицид кога се попрскува во млеко. Оваа практика е забележана од германски и словенски говорни делови од Европа, како и од регионот Вогерзин и региони на други места во Франција и Романија.[6] :198 Албертус Магнус бил првиот што го забележал тоа во своето дело De vegetabilibus некое време пред 1256 година,[7] коментирајќи го vocatur fungus muscarum, eo quod in lacte pulverizatus interficit muscas, „се нарекува мувоморка затоа што е во прав во млекото за да ги убие мувите. " [8]

Покажувајќи го делумниот превез под капачето што се спушта за да формира прстен околу лентата

Фламанскиот ботаничар од 16 век, Каролус Клусиус, ја проследил практиката да го попрска во млеко во Франкфурт во Германија,[9] додека Карл Линеј, „татко на таксономијата“, го забележал од Смоланд во јужна Шведска, каде што живеел како дете.[10] Тој го опишал во том два од неговиот вид Plantarum во 1753 година, давајќи му го името Agaricus muscarius,[11] специфичен епитет што произлегува од латинскиот musca што значи „мува“.[12] Сегашното име го стекнале во 1783 година, кога било ставено во родот Аманита од Жан-Батист Ламарк, име санкционирано во 1821 година од „таткото на микологијата“, шведскиот натуралист Елиас Магнус Фрајс . Датумот на започнување на целата микота бил утврден со општ договор како 1 јануари 1821 година, датум на работа на Фрајс, и така, целосното име било Amanita muscaria (L.: Fr.) Hook . Изданието на Меѓународниот кодекс на ботаничка номенклатура од 1987 година ги сменило правилата за датумот на започнување и примарната работа за имињата на габите, а имињата сега може да се сметаат за валидни уште од 1 мај 1753 година, датумот на објавување на делото на Линеј.[13] Оттука, Линеј и Ламарк се земени како имиња на Amanita muscaria (L.) Lam.

Англискиот миколог Џон Рамсботом објавил дека мувоморката се користела за ослободување од бубачки во Англија и Шведска, а печурка за бубачки е старо алтернативно име за видот.[8] Францускиот миколог Пјер Булиар изјавил дека без успех се обидел да ги реплицира неговите својства за убивање на мува во неговото дело Histoire des plantes vénéneuses et suspectes de la France (1784), и предложил нов бином име Agaricus pseudo-aurantiacus поради ова.[6] :200 Едно соединение изолирано од габата е 1,3-диолеин (1,3-ди (цис-9-октадеценоил) глицерол), кој ги привлекува инсектите.[14] Се претпоставува дека мувите намерно бараат мувоморки за неговите опојни својства.[15] Алтернативна изведба предлага терминот мува - да не се однесува на инсекти како такви, туку на делириум што произлегува од употребата на габата. Ова се заснова на средновековното верување дека мувите можат да влезат во главата на некоја личност и да предизвикаат ментална болест.[16] Неколку регионални имиња се чини дека се поврзани со оваа конотација, што значи „луда“ или „будала“ верзија на високо ценетата за јадење печурка Јајчарка (Amanita caesarea). Оттука постои „луд ориол“ (oriol foll на каталонски), (mujolo folo од Тулуз), (concourlo fouolo од одделот Авејрон во Јужна Франција), (ovolo matto од Трентино во Италија). Локалното име на дијалект во Фрибург во Швајцарија е tsapi de diablhou, што во превод значи „капа на ѓаволот“. :194

Класификација[уреди | уреди извор]

Мувоморката е типски вид на родот. Како продолжение, тоа е исто така тип на видови на Аманита под родот Amanita, како и дел Amanita во рамките на овој под род. Под род Аманита Аманита ги вклучува сите Аманита со неамилоидни спори. Аманита вклучува видови со трнлив универзален превез остатоци, вклучувајќи волва дека ќе се сведе на серија концентрични прстени, како и остатоци на превезот на шапката и серија на лепенки или брадавици. Повеќето видови од оваа група имаат и луковична основа.[17][18] Amanita делот Amanita состои од мувоморка (A.muscaria) и нејзините блиски роднини, меѓу кои и пантерова мувоморка (A. pantherina), светложолта мувоморка (А.gemmata), A. farinosa, и A. xanthocephala.[19] Современите габични таксономисти ја класифицираат мувоморката (Amanita muscaria) и нејзините сојузници на овој начин засновани врз груба морфологија и инамилоидија на спорите. Две неодамнешни молекуларни филогенетски студии ја потврдуваат оваа класификација како природна.[20][21]

Контроверзии[уреди | уреди извор]

Amanita muscaria var. формата сега е синоним за Amanita muscaria вар. примероци [3]

Amanita muscaria значително се разликува по својата морфологија и многу власти препознаваат неколку подвидови или сорти во рамките на видовите. Во „Agaricales in Modern Taxonomyа“, германскиот миколог Ролф Сингер наведува три подвида, иако без опис: А.muscaria ssp. мускарија, А.muscaria ssp. americana, и А. muscaria ssp. flavivolvata [17]

Сепак, молекуларна филогенетска студија од 2006 година на различни регионални популации на мувоморката (А.muscaria) од микологот Јозеф Гемл и неговите колеги пронашле три различни клад во овој вид што претставува, приближно, евроазиско, евроазиско „субалпинско“ и северноамериканско живеалиште. Примероци кои припаѓаат на сите три клад се пронајдени на Алјаска; ова довело до хипотеза дека ова е центар на диверзификација за овој вид. Студијата разгледала и четири именувани сорти на видовите: вар. alba,, вар. flavivolvata, вар. formosa (вклучувајќи вар. guessowii) и вар. regalis од двете области. Сите четири сорти се пронајдени и во евроазиската и во северноамериканската обвивка, доказ дека овие морфолошки форми се полиморфизми отколку различни подвидови или сорти.[22] Понатамошната молекуларна студија на Гемл и неговите колеги објавена во 2008 година покажува дека овие три генетски групи, плус четвртата поврзана со дабово-букова- борова шума во југоисточниот дел на САД и уште две на островот Санта Круз во Калифорнија, се разграничени доволно генетски да се сметаат за посебни видови. Така мувоморката, како што стои во моментов, е очигледно, комплекс на видови.[23] Комплексот, исто така, вклучува најмалку три други тесно поврзани таксони, кои во моментов се сметаат за мнозинство на видови:[1] А.breckonii е печурка со затворен слој, поврзана со четинари од северозападниот дел на Тихиот Океан,[24] и А.gioiosa и А.heterochroma од средоземниот слив и од Сардинија, соодветно. Последниве две се наоѓаат со дрвјата Еукалиптус и Цистус, и не е јасно дали се домородни или се пренесени од Австралија.[25][26]

Amanitaceae.org наведува четири варијанти од мај 2019 , но вели дека тие ќе бидат одделени во сопствените таксони „во блиска иднина“. Тие се:

Слика Референтно име Заедничко име Синоним Опис
Amanita muscaria[1] Евроазиска мувоморка Светлоцрвена мувоморка од северна Европа и Азија. Шапката може да биде портокалова или жолта поради бавниот развој на пурпурниот пигмент. Широка шапка со бели или жолти брадавици кои се отстрануваат со дожд.

Познато е дека е токсично, но го користат шаманите во северните култури. Поврзано претежно со бреза и разновидни четинари во шумата.

Amanita muscaria var. flavivolvata [3] Американски летачка мувоморка црвена, со жолто-жолто-бели брадавици. Се наоѓа од јужна Алјаска надолу низ Карпестите Планини, преку Средна Америка, сè до Андите Колумбија . Родхам Тулос го користи ова име за да ги опише сите „типични“ А. muscaria од домородните популации на Новиот свет.
Amanita muscaria[4] Американски летачкa мувоморка (жолта варијанта) Amanita muscaria var. formosa има жолто до портокалова шапка,во центарот повеќе портокалово или можеби дури и црвеникаво портокалово. Најчесто се наоѓа во североисточна Северна Америка, од Њуфаундленд и Квебек јужно, сè до државата Тенеси. Некои органи (сп. Eненкинс) ги третираат овие популации како А.muscaria var. формоза, додека други (сп. Tulloss) ги препознаваат како посебна сорта.
Amanita muscaria var. inzengae [27] мувоморка Инзенга има жолто до портокалово-жолто капаче со жолтеникави брадавици и стебло што може да биде потемнето.

Опис[уреди | уреди извор]

A white-fleshed mushroom with a red skin cut in half
Пресек на плодно тело, покажувајќи пигмент под кожата и слободни жабри

Голема, видлива печурка, мувоморка (Amanita muscaria) е генерално честа и многубројна каде што расте, и често се наоѓа во групи со базидиокарпи во сите фази на развој. Агарични плодни тела излегуваат од почвата и изгледаат како бели јајца. По излегувањето од земјата, шапката е покриена со бројни мали брадавици во форма на пирамида. Ова се остатоци од универзалниот превез, мембрана што ја затвора целата печурка кога е сè уште многу млада. Дисекцијата на печурката во оваа фаза открива карактеристичен жолтеникав слој на кожа под превезот, што помага во идентификација. Како што расте габата, црвената боја се појавува низ скршениот превез и брадавиците стануваат помалку истакнати; тие не се менуваат по големина, но се намалуваат во однос на проширената површина на кожата. Шапката се менува од топчеста во полутопкична и, конечно, кај зрели примероци слични се на плочи и рамни се.[28] Целосно израснати, имаат светло-црвена шапка и обично е околу 8-20 см во пречник, иако се пронајдени и поголеми примероци. Црвената боја може да исчезне за време на дожд и кај постарите печурки.

Слободните жабри се бели, како и отпечатоците од спори. Овалните спори имаат димензии 9–13 со 6,5–9 мм ; тие не стануваат сини со примена на јод.[29] Дршката е бела, 5-20 см висока и 1-2 см широки, и има малку кршлива, влакнеста текстура типична за многу големи печурки. Во основата е проширена и носи универзални остатоци од превез во форма на два до четири различни прстени или навлаки. Помеѓу базалните универзални превези и жабри се остатоци од делумниот превез (кој ги покрива жабрите за време на развојот) во форма на бел прстен. Може да биде доста широк и слаб со возраста. Општо, не постои поврзан мирис, освен благо на земја.[30][31]

Иако е многу карактеристичен по изглед, мувоморката е заблуда за другите видови печурки од жолта до црвена боја на Америка, како што е Armillaria cf. mellea и јадливата Amanita basii - мексикански вид сличен на јајчарка во Европа. Центрите за контрола на отровите во САД и Канада станале свесни дека amarill (Шпански за „жолто“) е вообичаено име за мувоморки Видови слични на caesarea во Мексико.[4] Amanita caesarea се одликува со нејзиното целосно портокалово до црвено капаче, на кое му недостасуваат бројните бели брадавички дамки од мувоморката. Понатаму, стеблото, жабрите и прстенот на A. caesarea се светложолти, а не бели.[32] Волвата е изразена бела торба, не разделена на бразди.[33] Во Австралија, воведената мувоморка може да се меша со домашната мувоморка (Amanita xanthocephala ), која расте заедно со еукалитусот. На вториот вид генерално му недостасуваат бели брадавици на А.muscaria и нема прстен.[34]

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Мувоморка A. muscaria
Мувоморка A. muscaria
Мувоморка A. muscaria , Тасманија

Мувоморката е космополитска печурка, родена во иглолисни и широколисни шуми низ умерените и крајбрежните региони на Северната полутопка,[22] вклучувајќи поголеми издигнувања на потоплите географски широчини во региони како што се Хинду Куш, Медитеранот и Средна Америка. Неодамнешна молекуларна студија предлага дека има потекло од предците во сибирско - бериншкиот регион во терцијалниот период, пред да се прошири кон надвор низ Азија, Европа и Северна Америка. Сезоната за плодните тела варира во различна клима: плодот се случува во лето и есен низ поголемиот дел од Северна Америка, но подоцна во есен и рана зима на брегот на Тихиот Океан. Овој вид често се наоѓа на слични локации на летен вргањ (Boletus edulis) и може да се појави во самовилни прстени.[35] Пренесено со борови садници, тој е широко распространет на јужната полутопка, вклучително и Австралија,[36] Нов Зеланд,[37] Јужна Африка [38] и Јужна Америка, каде што може да се најде во јужните бразилски држави Парана и Рио Гранде до Сул.[39]

Ектомикориза, Amanita muscaria формира симбиотски односи со многу дрвја, вклучувајќи бор, даб, смрека, ела, бреза и кедар . Најчесто се гледа под воведени дрвја, А.muscaria е габичен еквивалент на плевел во Нов Зеланд, Тасманија и Викторија, формирајќи нови асоцијации со јужната бука (Nothofagus).[40] Видот, исто така, напаѓа дождовна шума во Австралија, каде што може да ги раселува домородните видови.[41] Се чини дека се шири кон север, а неодамнешните извештаи го ставаат во близина на пристаништето Маккури на северниот брег на Нов Јужен Велс. [42] Пронајдено е под сребрена бреза (Betula pendula ) во Манџимуп, Западна Австралија во 2010 година.[43] Иако очигледно не се проширил на еукалиптите во Австралија, забележан е како расте со нив во Португалија.[44]

Токсичност[уреди | уреди извор]

a tall red mushroom with a few white spots on the cap
Зрели мувоморки белите дамки може да се измијат со обилни врнежи од дожд.

Труење со мувоморка се случило кај мали деца и кај луѓе кои ги проголтале печурките заради халуциногено искуство.[16][45][46] Понекогаш, таа била изедена по грешка, бидејќи незрелите форми на шапката личат на пуфка.[47] Белите дамки понекогаш се мијат за време на силен дожд, а печурките тогаш може да изгледаат како јадливите јајчарки.[48]

Мувоморката (Amanita muscaria) содржи неколку биолошки активни агенси, од кои барем едниот, мусимолот, е познат како психоактивен. Иботинска киселина, невротоксин, служи како лек за мусимол, приближно 10-20% се претвора во мусимол по ингестијата. Активна доза кај возрасни е приближно 6 mg мусимол или 30 до 60 mg иботенична киселина;[49][50] ова обично се однесува на количината што се наоѓа во едно капаче од Amanita muscaria .[51] Количината и односот на хемиските соединенија по печурка варираат во голема мера од регион до регион и од сезона во сезона, што може дополнително да го збуни истражувачот. Пријавени се дека пролетните и летните печурки содржат до 10 пати повеќе иботенска киселина и мускимол отколку есенските плодови.[45]

Пресметана е фатална доза кај 15 шапки.[52] Смртни случаи од оваа габа мувоморка се пријавени во написите во историските журнали и извештаите во весниците,[53][54][55] но со современ медицински третман, фаталното труење од внесување на оваа печурка е исклучително ретко.[56] Многу книги ја наведуваат мувоморката како смртоносна [57] но според Дејвид Арора, ова е грешка што значи дека печурката е поотровна отколку што е.[58] Северноамериканската миколошка асоцијација изјави дека „немало сигурно документирани случаи на смрт од токсини во овие печурки во последните 100 години“.[59]

Активните состојки на овој вид се раствораат во вода, а вриењето и отфрлањето на водата за готвење барем делумно ја детоксицира мувоморката.[60] Сушењето може да ја зголеми потенцијата, бидејќи процесот ја олеснува претворањето на иботенска киселина во помоќен мусимол.[61] Според некои извори, откако ќе се детоксицира, печурката станува јадлива.[62][63] Д-р Патрик Хардинг го опишува обичајот на лапландер за обработка на мувоморката преку ирваси.[64]

Фармакологија[уреди | уреди извор]

Мусимол, главниот психоактивен состав на А.muscaria
Иботенична киселина, лек кој се наоѓа во А.muscaria

Мускарин, откриена во 1869 година,[65] долго имало мислење е дека е активен халуциногени состојки во мувоморката (А.muscaria). Мускаринот се врзува со рецептори за мускаринска ацетилхолин што доведува до возбудување на невроните кои ги носат овие рецептори. На нивоа на мускарински во мувоморката (Amanita muscaria) се минута, кои во споредба со други отровни габи [66], како што се Inocybe erubescens, малите бели Clitocybe видови C. dealbata и C. rivulosa. Нивото на мускарин во мувоморката е прениска за да игра улога во симптомите на труење.[67]

Главните отрови вклучени во мувоморката (А.muscaria) труење се мусимол (3-хидрокси-5-аминометил-1-изоксазол, и незаситена циклична хидроксамска киселина ) и поврзани со аминокиселина иботенична киселина. Мусимол е производ на декарбоксилација (обично со сушење) на иботенична киселина. Мусимол и иботенична киселина биле откриени во средината на 20 век. Истражувачите во Англија,[68] Јапонија,[69] и Швајцарија [70] покажале дека произведените ефекти се должат главно на иботенична киселина и мусимол, а не на мускарин.[14][71] Овие токсини не се дистрибуираат подеднакво во печурката. Повеќето се откриваат во шапката на плодното тело, умерено количество во основата, со најмало количество во дршката.[72][73] Сосема брзо, помеѓу 20 и 90 минути по ингестијата, значителен дел од иботенична киселина се излачува неметаболизиран во урината на потрошувачот. Скоро ниту еден мусимол не се излачува кога се јаде чиста иботенска киселина, но мусимолот може да се открие во урината после јадење А.muscariа, која содржи и иботенска киселина и мускимол.[50]

Иботенична киселина и мусимол се структурно поврзани едни со други и со два главни невротрансмитери на централниот нервен систем: глутаминска киселина и ГАБА, соодветно. Иботенична киселина и мусимол делуваат како овие невротрансмитери, мусимол е моќен агонист на мувоморката, додека иботенската киселина е агонист на рецептори за глутамат на НМДА и одредени метапотропски глумат рецептори [74] кои се вклучени во контролата на невронската активност. Токму овие интеракции се сметаат дека предизвикуваат психоактивни ефекти пронајдени во интоксикација.[16][51]

Мусказон е друго соединение кое неодамна било изолирано од европските примероци на мувоморките. Тоа е производ на распаѓање на иботенична киселина со ултра-виолетово зрачење.[75] Мусказонот има мала фармаколошка активност во споредба со другите лекови.[16] Мувоморкатаи сродните видови се познати како ефективни биоакумулатори на ванадиум; некои видови го концентрираат ванадиум до нивоа до 400 пати повеќе од оние што обично се наоѓаат во растенијата. Ванадиумот е присутен во овошните тела како органометално соединение наречено амавадин.[76] Биолошката важност на процесот на акумулација е непозната.[77]

Симптоми[уреди | уреди извор]

Мувоморките се познати по непредвидливоста на нивните ефекти. Во зависност од живеалиштето и количината проголтана по телесна тежина, ефектите може да варираат од благо гадење и грчење до поспаност, ефекти слични на холинергична криза (низок крвен притисок, потење и плунка ), аудитивни и визуелни нарушувања, промени во расположението, еуфорија, релаксација, атаксија, и губење на рамнотежа како кај тетанус.[45][46][51][54]

Во случаи на сериозно труење печурката предизвикува делириум, нешто слично како антихолинергичното труење (како што е предизвикано од Datura stramonium ), се одликува со напади на изразена возбуда со конфузија, халуцинации и раздразливост проследени со периоди на депресија на централниот нервен систем. Напади и кома, исто така, може да се појават при тешки труења.[46][51] Симптомите обично се појавуваат по околу 30-90 минути и достигнуваат врв во рок од три часа, но одредени ефекти можат да траат неколку дена.[48][50] Во повеќето случаи, закрепнувањето е завршено во рок од 12 до 24 часови [60] Ефектот е многу променлив помеѓу индивидуите, со слични дози кои потенцијално предизвикуваат сосема различни реакции.[45][78] Некои луѓе кои страдаат од интоксикација имаат изложено главоболки и до десет часа потоа. Ретроградна амнезија и сомноленција може да резултира по закрепнување.

Третман[уреди | уреди извор]

Треба да се побара медицинска помош во случаи на сомневање за труење. Ако доцнењето помеѓу ингестијата и третманот е помалку од четири часа, се дава активен јаглен. Гастрична лаважа може да се разгледа ако пациентот се појави во рок од еден час по ингестијата.[79] Да се предизвика повраќање со сируп од ипекак повеќе не се препорачува во каква било ситуација на труење.[80]

Не постои противотров, а поддршката за заштита е основата на понатамошниот третман на интоксикација. Иако понекогаш се нарекува делириент и додека мускаринот бил прво изолиран од мувоморката (A. muscaria ) и како таков е неговиот истоимен, мускимолот нема дејство, како агонист или антагонист, на местото на рецептори на мускаринската ацетилхолин, а со тоа и атропин или физиостигмин противотров не се препорачува.[81] Ако пациентот е делиричен или вознемирен, ова обично може да се третира со уверување и, доколку е потребно, со физички ограничувања. Бензодиазепин, како што е диазепам или лоразепам, може да се користи за контрола на борбеноста, вознемиреноста, мускулната прекумерна активност и хистерија.[45] Треба да се користат само мали дози, бидејќи тие можат да ги влошат респираторните депресивни ефекти на мускимол.[82] Рекурентно повраќање е ретко, но доколку е присутно може да доведе до дисбаланс на течности и електролити; може да биде потребна интравенска рехидратација или замена на електролити.[51][83] Во сериозни случаи може да се појави губење на свеста или кома и можеби ќе треба интубација и вештачко дишење.[46][84] Хемодијализата може да ги отстрани токсините, иако оваа интервенција генерално се смета за непотребна.[60] Со современ медицински третман, прогнозата е обично добра по третманот за поддршка.[56]

Психоактивна употреба[уреди | уреди извор]

Amanita muscaria in Mount Lofty, South Australia
Фотографирано во Планина возвишени ботанички градини, Аделаида Хилс, Јужна Австралија

Широкиот спектар на психоактивни ефекти е различно опишан како депресивен, седативен - хипнотички, психоделичен, дисоцијативен или делириентен ; Сепак, може да се појават парадоксални ефекти како стимулација. Може да се појават перцептивни феномени како што се синестезија, макропсија и микропсија; последните два ефекти може да се појават или истовремено или наизменично, како дел од синдромот Алиса во земјата на чудата, колективно познат како дисметропсија, заедно со сродните нарушувања пелопсија и телеопсија . Некои корисници пријавуваат свесен сон под влијание на неговите хипнотички ефекти. За разлика од Psilocybe cubensis, мувоморката не може да се одгледува комерцијално, поради неговата микоризална врска со корените на боровите дрвја. Сепак, по забраната за печурки псилоцибини во Велика Британија во 2006 година, продажбата на сè уште легалната мувоморка (А.muscaria) започнала да се зголемува.[85] :17

Професорката Марија Гимбутиена, реномиран литвански историчар, го известила Р. Гордон Васон за употребата на оваа печурка во Литванија. Во оддалечените области на Литванија, мувоморката се конзумирала на свадбени празници, во кои се мешале печурки со вотка . Професорот исто така известува дека Литванците извезувале мувоморка до Лапонците на Далечниот север за употреба во шамански ритуали. Литванските свечености се единствениот извештај што Васон го добил за ингестија на мувоморка за верска употреба во Источна Европа.[86] :43–44

Сибир[уреди | уреди извор]

Мувоморка, Источен Сибир

Мувоморката била широко користена како ентеоген од многу домородни народи на Сибир. Неговата употреба била позната меѓу скоро сите уралски говорни народи на западен Сибир и палеосибирскиот народ на рускиот Далечен Исток . Постојат само изолирани извештаи за мувоморката за употреба меѓу Тунгузи и турските народи од централен Сибир и се верува дека на целата ентеогена употреба на мувоморката не ја практикувале овие народи.[87] Во западен Сибир, употребата на мувоморката била ограничена само кај шаманите, кои ја користеле како алтернативен метод за постигнување на состојба на транс. (Нормално, сибирските шамани постигнувале транс со продолжено удирање на тапани и танцување. ) Во источен Сибир, мувоморката се користела и од страна на шаманите и од народот, и се користела како рекреативно, така и религиозно. На истокот на Сибир, шаманот ја јадел печурката, а другите би му ја пиеле урината.[6] :161 Оваа урина, која сè уште содржи психоактивни елементи, може да биде помоќна од мувоморката со помалку негативни ефекти како потење и грчење, што сугерира дека почетниот корисник може да дејствува како филтер за скрининг на други компоненти во печурката.[88]

Корјаците од источен Сибир имаат приказна за мувоморката (ваксак) што му овозможила на Големиот гавран да носи кит до својот дом. Во приказната, божеството Вахијинин („Егзистенција“) плукнал на земјата, а плукањето му станало вепак а плунката станала брадавици. Откако ја доживеал моќта на вепакот, Равен бил толку воодушевен што му рекол да расте засекогаш на земјата за неговите деца, луѓето, да научат од неа.[89] Меѓу Коријакс, еден извештај вели дека сиромашните ја консумираат урината на богатите, кои можат да си дозволат да ги купат печурките.[6] :234–35

Други извештаи за употреба[уреди | уреди извор]

Финскиот историчар T.I.Itkonen споменува дека мувоморката некогаш се користела меѓу народот Лапонци : волшебниците во Инари би консумирале агарици со мува со седум места.[6] :279 Во 1979 година, Саид Голам Мохтар и Хартмут Гиркен објавија статија во која тие тврдат дека откриле традиција на медицинска и рекреативна употреба на оваа печурка меѓу група која зборува Парачи во Авганистан.[90] Постојат и непотврдени извештаи за религиозна употреба на мувоморката меѓу две субарктички племиња на домородните американци. Објава на етноботаничарот Keewaydinoquay Peschel објавил за неговата употреба меѓу својот народ, каде што било познат како (miskwedo )[91][92] Овие информации ентузијастички ги прими Васон, иако недостасуваа докази од други извори.[93] Постои и една сметка за евроамериканец кој тврди дека бил инициран за традиционална употреба на Amanita muscaria во Тличо.[94] Летечкиот ирвас на Дедо Мраз, кој во Финска е наречен јолулупуки во Финска, може да ја симболизира употребата на Адманта од самите шамани.[95][96][97]

Викинзите[уреди | уреди извор]

Верувањето дека Викинзите ја користеле мувоморка за борбите на Берсерк да беснеат прв пат е предложено од страна на шведскиот професор Семјуел во 1784.[98] Адман врз неговите теории за извештаите за употреба на мувоморка меѓу сибирски шамани. Верувањето станало широко распространеот уште од 19 век, но ниту еден современ извор не ја спомнува оваа употреба или нешто слично во нивниот опис на берсеркџиите. Мусимол е генерално благ релаксант, но може да создаде низа различни реакции во група на луѓе.[99] Можно е тоа да го налути човекот или да предизвика да биде „многу весел или тажен, да скока, да танцува, да пее или да му даде место на голем страв“. Компаративната анализа на симптомите, сепак, покажала дека Hyoscyamus niger може подобро да се вклопи во состојбата што го карактеризира бесот на рангирање.[100]

Замка за муви[уреди | уреди извор]

Мувоморката традиционално се користи за фаќање муви, можеби поради неговата содржина на иботенска киселина и мускимол. Неодамна, анализата на девет различни методи за подготовка на мувоморкат (A. muscaria) за фаќање муви во Словенија покажало дека ослободувањето на иботенична киселина и мускимол не зависи од растворувачот (млеко или вода) и дека топлинската и механичката обработка доведува до побрзо вадење на иботенична киселина и мусимол.[101]

Во религијата[уреди | уреди извор]

Сома[уреди | уреди извор]

Во 1968 година, Р. Гордон Васон предложил дека мувоморката била сомата за која се зборува во Ригведа во Индија,[6] :10, тврдење што добило широко распространет публицитет и популарна поддршка во тоа време.[102] Тој забележал дека описите на Сома изоставиле каков било опис на корените, стеблата или семето, што би сугерирало печурка :18 и ја користеле придавката (hári) „заслепувачка“ или „пламена“ што авторот ја толкува како црвена. :36–37 Еден ред ги опишувал мажите како уринираат Сома ; ова потсетило на практиката на употребата на урината во Сибир. Се споменува Сома дека доаѓа „од планините“, што Васон го протолкувал како печурка донесена со ариските напаѓачи од север. :22–24 Индиските научници Сантош Кумар Даш и Сачинанда Пади истакнале дека јадењето печурки и пиењето урина се пропишани, користејќи го Манусмати како извор.[103] Во 1971 година, ведистичкиот научник Џон Бороу од Универзитетот Кембриџ ја отфрлил теоријата на Васон и забележал дека јазикот е премногу нејасен за да се утврди опис на Сома.[104] Во своето истражување од 1976 година, „Халуциногени и култура“, антропологот Питер Т. Фурст ги оценил доказите за и против идентификацијата на мувоморката, печурка како Ведска Сома, заклучувајќи претпазливо во нејзина корист.[105] Кевин Фини и Трент Остин ги споредил препораките во Ведите со механизмите за филтрирање при подготовката на мувоморката и објавиле наоди кои го поддржуваат предлогот дека мувоморките печурки можат да бидат веројатно кандидат за светата тајна.[97] Другите предложени кандидати вклучуваат Psilocybe cubensis, Peganum harmala,[106] и Ephedra.

Мозаик од црвени печурки, пронајден во христијанската базилика Аквилеја, во северна Италија, датира пред 330 г.

Христијанството[уреди | уреди извор]

Филолог, археолог, и Мртвото Море свитоци научникот Џон Марко Алегро претпоставува дека во раната христијанска теологија е изведено од култот на плодноста се врти околу ентхеогена потрошувачка на мувоморката во неговата книга од 1970г Светите печурки и Крстот,[107] но неговата теорија нашла мала поддршка од научниците надвор од областа на етномикологијата . Книгата била критично критикувана од академици и теолози, вклучително и Сер Годфри Драјвер, емеритус професор по семитска филологија на Универзитетот во Оксфорд и Хенри Чадвик, декан на Христовата црква, Оксфорд.[108] Христијанскиот автор Џон Ц. Кинг напишал детален демант на теоријата на Алегро во книгата 1970 г. „Христијански поглед на митот за печурките“ ; тој забележува дека ниту мувоморките, ниту нивните дрвја домаќини не се наоѓаат на Блискиот Исток, иако таму се наоѓаат ели и борови, и ја истакнува необичната природа на врските помеѓу библиските и сумерските имиња измислени од Алегро. Тој заклучува дека ако теоријата била вистинита, употребата на печурката сигурно била „најдобро чуваната тајна на светот“, бидејќи била толку добро скриена две илјади години.[109][110]

Кулинарска употреба[уреди | уреди извор]

Токсините во ентхеогени се растворливи во вода. Попарување и вриење на мувоморките може да ги детоксицира и да дадеплодно тело што може да се јаде.[62] Иако нејзината потрошувачка како храна никогаш не била широко распространета,[111] потрошувачката на детоксифицирана мувоморките се користат во некои делови на Европа (особено од руски доселеници во Сибир) најмалку од 19 век, а веројатно и порано. Германскиот лекар и натуралист Георг Хајнрих фон Лангсдорф го напишал најраниот објавен извештај за тоа како да се детоксицира оваа печурка во 1823 година. Кон крајот на 19 век, францускиот лекар Феликс Архимед Пуше бил популарен застапник на мувоморките во потрошувачката споредувајќи ја со манијак, важен извор на храна во тропска Јужна Америка, кој мора да се детоксифицира пред употребата.

Употребата на оваа печурка како извор на храна се чини дека постоела и во Северна Америка. Класичен опис на оваа употреба на мувоморките од афроамерикански продавач на печурки во Вашингтон, кон крајот на 19 век, ја опишува американскиот ботаничар Фредерик Вернон Ковил. Во овој случај, печурката, откако се врие и се натопи во оцет, се прави сос од печурки за стек.[112] Исто така, се консумира како храна во делови на Јапонија. Најпознатата сегашна употреба како печурка за јадење е во префектурата Нагано, Јапонија. Таму, првенствено се јаде солена и кисела.

Труд од историчарот на храна Вилијам Рубел и микологот Дејвид Арора од 2008 година дава историја на потрошувачката на мувоморките како храна и ги опишува методите на детоксикација. Тие се залагаат мувоморките да биде опишана во водичите во полето како печурка за јадење, придружена со опис за тоа како да се детоксицира. Авторите наведуваат дека широко распространетите описи на оваа печурка како отровна е одраз на културната пристрасност, бидејќи неколку други популарни видови на јадење, особено смрчките, се токсични освен ако не се правилно зготвени.[62]

Културни прикази[уреди | уреди извор]

Слика на Мориц фон Швинд, 1851 година[113]

Црвено-белата дамчеста печурка е честа слика во многу аспекти на популарната култура. Градинарски украси и детски сликовници на кои се прикажани џуџиња и самовили, како што се Штрумфовите, честопати се гледаат мувоморки што се користат како седишта или домови.[29][114] Мувоморките се претставени на сликите уште од ренесансата,[115] иако на суптилен начин. На пример, на сликата на Хиеронимус Бош , Градината на земните задоволства, печурката може да се види на левата табла на делото.[116] Во ерата на Викторија тие станале повидливи, станувајќи главна тема на некои слики со самовили.[117] Две од најпознатите употреби на печурката се наоѓаат во франшизата Марио (конкретно две од предметите за напојување на Супер печурка и примероците во неколку фази кои се базираат на мувоморка),[118][119] и танцувачката печурка низа во филмот Фантазија на Дизни од 1940 година.[120]

Мувоморките обично ги има во викторијанската литература, вклучувајќи ја и популарната приказна Алиса во земјата на чудата (1865) од Луис Керол.[121][122]
(скулптура на Алиса во земјата на чудата на Хозе де Крифт во Источен Централ Парк, Њујорк)

Извештајот за патувањата на Филип фон Страхленберг до Сибир и неговите описи за употребата на тамошната мувоморка бил објавен на англиски јазик во 1736 година. Пиењето урина на оние што ја конзумирале печурката го коментира англо-ирскиот писател Оливер Голдсмит во неговиот многу читан роман од 1762 година, „ Граѓанин на светот“.[123] Печурката досега била идентификувана како мувоморка.[124] Други автори ги забележале изобличувањата на големината на согледуваните предмети додека биле опиени од габата, вклучително и натуралистот Мордекаи Кубит Кук во неговите книги „Седумте сестри на спиењето“ и „Обичен и лесен извештај за британските габи“.[125] Се претпоставува дека ова набудување ја формирало основата на ефектите од јадењето на печурката во популарната приказна „Авантурите на Алиса во земјата на чудата“ од 1865 година.[121] Халуциногена „шарлашка жаба“ од Лапланд е претставена како заговор во елементот во романот на Чарлс Кингсли од 1866 година, „ Свеста“, базирана на истоимената средновековна фигура.[126] Романот на Томас Пинчон , виножитото од 1973 година, ја опишува габата како „роднина на отровниот Ангел Разурнувач “ и претставува детален опис на ликот кој подготвува смеса за печење колачиња од собраната мувоморка.[127] Шаманизмот и мувоморка е исто така застапен и опишан во романот „ Thursbitch“ од Алан Гарнер во 2003 година [128]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Tulloss RE; Yang Z-L (2012). Amanita muscaria Singer“. Studies in the Genus Amanita Pers. (Agaricales, Fungi). Посетено на 2019-05-06.
 2. 2,0 2,1 „Infraspecific taxa of muscaria“. amanitaceae.org.
 3. 3,0 3,1 3,2 Tulloss RE; Yang Z-L (2012). Amanita muscaria subsp. flavivolvata Singer“. Studies in the Genus Amanita Pers. (Agaricales, Fungi). Посетено на 2013-02-21.
 4. 4,0 4,1 4,2 Tulloss RE; Yang Z-L (2012). Amanita muscaria var. guessowii Veselý“. Studies in the Genus Amanita Pers. (Agaricales, Fungi). Посетено на 2013-02-21.
 5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320505008805
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 Wasson, R. Gordon (1968). Soma: Divine Mushroom of Immortality. Harcourt Brace Jovanovick. ISBN 978-0-88316-517-1.
 7. Magnus A. (1256). „Book II, Chapter 6; p 87 and Book VI, Chapter 7; p 345“. De vegetabilibus.
 8. 8,0 8,1 Ramsbottom, p 44.
 9. Clusius C. (1601). „Genus XII of the pernicious mushrooms“. Rariorum plantarum historia.
 10. Linnaeus C. (1745). Flora svecica [suecica] exhibens plantas per regnum Sueciae crescentes systematice cum differentiis specierum, synonymis autorum, nominibus incolarum, solo locorum, usu pharmacopæorum (латински). Stockholm: Laurentii Salvii.
 11. Linnaeus C (1753). „Tomus II“. Species Plantarum (латински). vol. 2. Stockholm: Laurentii Salvii. стр. 1172.
 12. Simpson DP (1979). Cassell's Latin dictionary (5. изд.). London: Cassell Ltd. стр. 883. ISBN 978-0-304-52257-6.
 13. Esser K; Lemke PA (1994). The Mycota: a comprehensive treatise on fungi as experimental systems for basic and applied research. Springer. стр. 181. ISBN 978-3-540-66493-2.
 14. 14,0 14,1 Benjamin, Mushrooms: poisons and panaceas, pp 306–07.
 15. Samorini, Giorgio (2002). Animals and psychedelics: the natural world and the instinct to alter consciousness. 823/1251 (67%) in Kindle edition. ISBN 978-0-89281-986-7.
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 Michelot D; Melendez-Howell LM. (2003). „Amanita muscaria: chemistry, biology, toxicology, and ethnomycology“. Mycological Research. 107 (Pt 2): 131–46. doi:10.1017/S0953756203007305. PMID 12747324.
 17. 17,0 17,1 Singer R. (1986). The Agaricales in modern taxonomy (4. изд.). Koenigstein, West Germany: Koeltz Scientific Books. ISBN 978-3-87429-254-2.
 18. Jenkins DT (1986). Amanita of North America. Mad River Press. ISBN 978-0-916422-55-4.
 19. Tulloss RE; Yang Z-L (2012). Amanita sect. Amanita. Studies in the Genus Amanita Pers. (Agaricales, Fungi). Посетено на 2013-02-21.
 20. Moncalvo JM; Drehmel D; Vilgalys R. (July 2000). „Variation in modes and rates of evolution in nuclear and mitochondrial ribosomal DNA in the mushroom genus Amanita (Agaricales, Basidiomycota): phylogenetic implications“ (PDF). Molecular Phylogenetics and Evolution. 16 (1): 48–63. doi:10.1006/mpev.2000.0782. PMID 10877939. Архивирано од изворникот (PDF) на 6 March 2009. Посетено на 2009-02-16.
 21. Drehmel D; Moncalvo JM; Vilgalys R. (1999). „Molecular phylogeny of Amanita based on large subunit ribosomal DNA sequences: implications for taxonomy and character evolution“. Mycologia (abstract). 91 (4): 610–18. doi:10.2307/3761246. JSTOR 3761246. Архивирано од изворникот на 2008-12-28. Посетено на 2009-02-16.
 22. 22,0 22,1 Geml J; Laursen GA; O'Neill K; Nusbaum HC; Taylor DL (January 2006). „Beringian origins and cryptic speciation events in the fly agaric (Amanita muscaria)“ (PDF). Molecular Ecology. 15 (1): 225–39. CiteSeerX 10.1.1.420.2327. doi:10.1111/j.1365-294X.2005.02799.x. PMID 16367842. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-16.
 23. Geml, J.; Tulloss, R. E.; Laursen, G. A.; и др. (2008). „Evidence for strong inter- and intracontinental phylogeographic structure in Amanita muscaria, a wind-dispersed ectomycorrhizal basidiomycete“ (PDF). Molecular Phylogenetics and Evolution. 48 (2): 694–701. doi:10.1016/j.ympev.2008.04.029. PMID 18547823. Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-03-26. Посетено на 2009-10-28.
 24. Tulloss, R. E. (2012). Amanita breckonii Ammirati & Thiers“. Studies in the Genus Amanita Pers. (Agaricales, Fungi) – Tulloss RE, Yang Z-L. Посетено на 2013-02-21.
 25. Tulloss, R. E. (2012). Amanita gioiosa S. Curreli ex S. Curreli“. Studies in the Genus Amanita Pers. (Agaricales, Fungi) – Tulloss RE, Yang Z-L. Посетено на 2013-02-21.
 26. Tulloss, R. E. (2012). Amanita heterochroma S. Curreli“. Studies in the Genus Amanita Pers. (Agaricales, Fungi) – Tulloss RE, Yang Z-L. Посетено на 2013-02-21.
 27. „Amanita muscaria var. inzengae - Amanitaceae.org - Taxonomy and Morphology of Amanita and Limacella“. www.amanitaceae.org (англиски).
 28. Zeitlmayr L. (1976). Wild mushrooms: an illustrated handbook. Hertfordshire, UK: Garden City Press. ISBN 978-0-584-10324-3.
 29. 29,0 29,1 Arora, D. (1986). Mushrooms demystified: a comprehensive guide to the fleshy fungi (2. изд.). Berkeley: Ten Speed Press. стр. 282–83. ISBN 978-0-89815-169-5.
 30. Jordan P; Wheeler S. (2001). The ultimate mushroom book. Hermes House. ISBN 978-0-8317-3080-2.
 31. Phillips R. (2006). Mushrooms. Pan MacMillan. стр. 140. ISBN 978-0-330-44237-4.
 32. Haas H. (1969). The young specialist Looks at fungi. Burke. стр. 94. ISBN 978-0-222-79414-7.
 33. Krieger LCC (1967). The mushroom handbook. Dover. ISBN 978-0-486-21861-8.
 34. Grey P. (2005). Fungi Down Under: the Fungimap guide to Australian fungi. Melbourne: Royal Botanic Gardens. стр. 21. ISBN 978-0-646-44674-5.
 35. Benjamin, Mushrooms: poisons and panaceas, p 305.
 36. Reid DA (1980). „A monograph of the Australian species of Amanita Persoon ex Hooker (Fungi)“. Australian Journal of Botany. Supplementary. Series 8: 1–96. doi:10.1071/BT8008001 (неактивно 2021-01-18).
 37. „A nomenclatural checklist of agarics, boletes, and related secotioid and gasteromycetous fungi recorded from New Zealand“. New Zealand Journal of Botany. 39 (2): 285–348. 2001. doi:10.1080/0028825X.2001.9512739.
 38. Reid DA; Eicker A. (1991). „South African fungi: the genus Amanita“. Mycological Research. 95 (1): 80–95. doi:10.1016/S0953-7562(09)81364-6.
 39. „Taxonomic studies of Amanita muscaria (L.) Lam (Amanitaceae, Agaricomycetes) and its infraspecific taxa in Brazil“. Acta Botanica Brasilica. 27 (1): 31–39. 2013. doi:10.1590/S0102-33062013000100005. отворен пристап — бесплатно за читање
 40. Hall IR; Stephenson SE; Buchanan PK; Yn W; Cole AL (2003). Edible and poisonous mushrooms of the world. New Zealand Institute for Crop & Food Research Limited. стр. 130–1. ISBN 978-0-478-10835-4.
 41. Fuhrer BA (2005). A field guide to Australian fungi. Melbourne: Bloomings Books. стр. 24. ISBN 978-1-876473-51-8.
 42. May T. (2006). „News from the Fungimap president“. Fungimap Newsletter. 29: 1.
 43. Robinson R (2010). „First Record of Amanita muscaria in Western Australia“ (PDF). Australasian Mycologist. 29 (1): 4–6.
 44. Keane PJ; Kile GA; Podger FD (2000). Diseases and pathogens of eucalypts. Canberra: CSIRO Publishing. стр. 85. ISBN 978-0-643-06523-9.
 45. 45,0 45,1 45,2 45,3 45,4 Benjamin DR (1992). „Mushroom poisoning in infants and children: the Amanita pantherina/muscaria group“. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology. 30 (1): 13–22. doi:10.3109/15563659208994442. PMID 1347320.
 46. 46,0 46,1 46,2 46,3 Hoegberg LC; Larsen L; Sonne L; Bang J; Skanning PG (2008). „Three cases of Amanita muscaria ingestion in children: two severe courses [abstract]“. Clinical Toxicology. 46 (5): 407–8. doi:10.1080/15563650802071703. PMID 18568796.
 47. Benjamin, Mushrooms: poisons and panaceas, pp 303–04.
 48. 48,0 48,1 Brvar, M.; Mozina, M.; Bunc, M. (May 2006). „Prolonged psychosis after Amanita muscaria ingestion“. Wien. Klin. Wochenschr. 118 (9–10): 294–7. doi:10.1007/s00508-006-0581-6. PMID 16810488.
 49. Theobald W; Büch O; Kunz HA; Krupp P; Stenger EG; Heimann H. (March 1968). „[Pharmacological and experimental psychological studies with 2 components of fly agaric (Amanita muscaria)]“. Arzneimittelforschung (германски). 18 (3): 311–5. PMID 5696006.
 50. 50,0 50,1 50,2 Chilton WS (1975). „The course of an intentional poisoning“. MacIlvanea. 2: 17.
 51. 51,0 51,1 51,2 51,3 51,4 Satora, L.; Pach, D.; Butryn, B.; Hydzik, P.; Balicka-Slusarczyk, B. (June 2005). „Fly agaric (Amanita muscaria) poisoning, case report and review“. Toxicon. 45 (7): 941–3. doi:10.1016/j.toxicon.2005.01.005. PMID 15904689.
 52. Benjamin, Mushrooms: poisons and panaceas, p 309.
 53. Cagliari GE (1897). „Mushroom poisoning“. Medical Record. 52: 298.
 54. 54,0 54,1 Buck, R. W. (August 1963). „Toxicity of Amanita muscaria“. JAMA. 185 (8): 663–4. doi:10.1001/jama.1963.03060080059020. PMID 14016551.
 55. „Vecchi's death said to be due to a deliberate experiment with poisonous mushrooms“ (PDF). The New York Times. 19 December 1897. Посетено на 2009-02-02.
 56. 56,0 56,1 Tupalska-Wilczyńska, K.; Ignatowicz, R.; Poziemski, A.; Wójcik, H.; Wilczyński, G. (1996). „Zatrucia muchomorami plamistym i czerwonym--patogeneza, objawy, leczenie“ [Poisoning with spotted and red mushrooms—pathogenesis, symptoms, treatment]. Wiad. Lek. (полски). 49 (1–6): 66–71. PMID 9173659.
 57. Phillips, Roger (2010). Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 16. ISBN 978-1-55407-651-2.
 58. Arora, Mushrooms demystified, p 894.
 59. „Mushroom poisoning syndromes“. North American Mycological Association (NAMA) website. NAMA. Архивирано од изворникот на 4 April 2009. Посетено на 2009-03-22.
 60. 60,0 60,1 60,2 Piqueras, J. (10 January 1990). „Amanita muscaria, Amanita pantherina and others“. IPCS INTOX Databank. Посетено на 2008-12-08.
 61. Benjamin, Mushrooms: poisons and panaceas, p 310.
 62. 62,0 62,1 62,2 Rubel, W.; Arora, D. (2008). „A Study of Cultural Bias in Field Guide Determinations of Mushroom Edibility Using the Iconic Mushroom, Amanita Muscaria,as an Example“ (PDF). Economic Botany. 62 (3): 223–43. doi:10.1007/s12231-008-9040-9. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-11-12. Посетено на 2021-04-27.
 63. Shaw, Hank (2011-12-24). „How to Safely Eat Amanita Muscaia“. honest-food.net. Архивирано од изворникот на 2016-03-04.
 64. https://www.youtube.com/watch?v=GIB5umwbJwE
 65. Schmiedeberg O.; Koppe R. (1869). Das Muscarin, das giftige Alkaloid des Fliegenpilzes (германски). Leipzig: F.C.W. Vogel. OCLC 6699630.
 66. Eugster, C. H. (July 1968). „[Active substances from the toadstool]“. Naturwissenschaften (германски). 55 (7): 305–13. doi:10.1007/BF00600445. PMID 4878064.
 67. Benjamin, Mushrooms: poisons and panaceas, p 306.
 68. Bowden, K.; Drysdale, A. C. (March 1965). „A novel constituent of Amanita muscaria“. Tetrahedron Lett. 6 (12): 727–8. doi:10.1016/S0040-4039(01)83973-3. PMID 14291871.
 69. Takemoto, T.; Nakajima, T.; Yokobe, T. (December 1964). „[Structure of ibotenic acid]“. Yakugaku Zasshi (јапонски). 84: 1232–33. PMID 14266560.
 70. Eugster, C. H.; Müller, G. F.; Good, R. (June 1965). „[The active ingredients from Amanita muscaria: ibotenic acid and muscazone]“. Tetrahedron Lett. (германски). 6 (23): 1813–5. doi:10.1016/S0040-4039(00)90133-3. PMID 5891631.
 71. Bowden, K.; Drysdale, A. C.; Mogey, G. A. (June 1965). „Constituents of Amanita muscaria“. Nature. 206 (991): 1359–60. Bibcode:1965Natur.206.1359B. doi:10.1038/2061359a0. PMID 5891274.
 72. Lampe, K.F., 1978. "Pharmacology and therapy of mushroom intoxications". In: Rumack, B.H., Salzman, E. (Eds.), Mushroom Poisoning: Diagnosis and Treatment. CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 125–169
 73. Tsunoda, K.; Inoue, N.; Aoyagi, Y.; Sugahara, T. (1993). „Changes in concentration of ibotenic acid and muscimol in the fruit body of Amanita muscaria during the reproduction stage: Food hygienic studies of toxigenic basidiomycotina: II“ (pdf). J Food Hyg Soc Jpn. 34 (1): 18–24. doi:10.3358/shokueishi.34.18.
 74. Jørgensen, C. G.; Bräuner-Osborne, H.; Nielsen, B.; и др. (May 2007). „Novel 5-substituted 1-pyrazolol analogues of ibotenic acid: synthesis and pharmacology at glutamate receptors“. Bioorganic & Medicinal Chemistry. 15 (10): 3524–38. doi:10.1016/j.bmc.2007.02.047. PMID 17376693.
 75. Fritz, H.; Gagneux, A. R.; Zbinden, R.; Eugster, C. H. (1965). „The structure of muscazone“. Tetrahedron Letters. 6 (25): 2075–76. doi:10.1016/S0040-4039(00)90156-4.
 76. Garner, C. D.; Armstrong, E. M.; Berry, R. E.; и др. (May 2000). „Investigations of Amavadin“. Journal of Inorganic Biochemistry. 80 (1–2): 17–20. doi:10.1016/S0162-0134(00)00034-9. PMID 10885458.
 77. Hubregtse, T.; Neeleman, E.; Maschmeyer, T.; Sheldon, R. A.; Hanefeld, U.; Arends, I. W. (May 2005). „The first enantioselective synthesis of the amavadin ligand and its complexation to vanadium“. Journal of Inorganic Biochemistry. 99 (5): 1264–7. doi:10.1016/j.jinorgbio.2005.02.004. PMID 15833352.
 78. Ott, J. (1976). Hallucinogenic Plants of North America. Berkeley, CA: Wingbow Press. ISBN 978-0-914728-15-3.
 79. Vale, J. A.; Kulig, K.; American Academy of Clinical Toxicology (2004). European Association of Poisons Centres and Clinical Toxicologists. „Position paper: gastric lavage“. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology. 42 (7): 933–43. doi:10.1081/CLT-200045006. PMID 15641639.
 80. American Academy Of Clinical Toxico; European Association Of Poisons Cen (2004). „Position paper: Ipecac syrup“. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology. 42 (2): 133–43. doi:10.1081/CLT-120037421. PMID 15214617.
 81. Dart, R. C. (2004). Medical toxicology. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins. стр. 1719–35. ISBN 978-0-7817-2845-4.
 82. Brent, J.; Wallace, K. L.; Burkhart, K. K.; Phillips, S. D.; Donovan, J. W. (2005). Critical care toxicology: diagnosis and management of the critically poisoned patient. Philadelphia, PA: Elsevier Mosby. стр. 1263–75. ISBN 978-0-8151-4387-1.
 83. Benjamin, Mushrooms: poisons and panaceas, p 313.
 84. Bosman, C. K.; Berman, L.; Isaacson, M.; Wolfowitz, B.; Parkes, J. (October 1965). „Mushroom poisoning caused by Amanita pantherina. Report of 4 cases“. South African Medical Journal. 39 (39): 983–86. PMID 5892794.
 85. Hallucinogenic mushrooms an emerging trend case study (PDF). Lisbon: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. 2006. ISBN 978-92-9168-249-2. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-03-29. Посетено на 2021-04-27.
 86. Wasson, R. Gordon (1980). The Wondrous Mushroom: Mycolatry in Mesoamerica. McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-068443-0.
 87. Nyberg, H. (1992). „Religious use of hallucinogenic fungi: A comparison between Siberian and Mesoamerican Cultures“ (PDF). Karstenia. 32 (71–80): 71–80. doi:10.29203/ka.1992.294. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-05-15. Посетено на 2018-05-15.
 88. Diaz, J. (1996). How Drugs Influence Behavior: A Neurobehavioral Approach. Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall. ISBN 978-0-02-328764-0.
 89. Ramsbottom, p 45.
 90. "Several Shutulis asserted that Amanita-extract was administered orally as a medicine for treatment of psychotic conditions, as well as externally as a therapy for localised frostbite." Mochtar, S. G.; Geerken, H. (1979). „The Hallucinogens Muscarine and Ibotenic Acid in the Middle Hindu Kush: A contribution on traditional medicinal mycology in Afghanistan“. Afghanistan Journal (германски). 6: 62–65. Архивирано од изворникот на 17 February 2009. Посетено на 2009-02-23.
 91. Peschel, Keewaydinoquay (1978). Puhpohwee for the people: a narrative account of some uses of fungi among the Ahnishinaubeg. Cambridge, MA: Botanical Museum of Harvard University. ISBN 978-1-879528-18-5.
 92. Navet, E. (1988). „Les Ojibway et l'Amanite tue-mouche (Amanita muscaria). Pour une éthnomycologie des Indiens d'Amérique du Nord“. Journal de la Société des Américanistes (француски). 74 (1): 163–80. doi:10.3406/jsa.1988.1334.
 93. Letcher, p 149.
 94. Larsen, S. (1976). The Shaman's Doorway. New York, NY: Station Hill Press. ISBN 978-0-89281-672-9.
 95. Xulu, Melanie (2017-12-12). „Santa Claus the Magic Mushroom & the Psychedelic Origins of Christmas“. MOOF (англиски). Посетено на 2020-12-26.
 96. „Magic mushrooms & Reindeer - Weird Nature - BBC animals - YouTube“. www.youtube.com. Посетено на 2020-12-26.
 97. 97,0 97,1 Kevin Feeney (2020). „Fly Agaric: A Compendium of History, Pharmacology, Mythology, & Exploration“. ResearchGate (англиски). Посетено на 2020-12-26.
 98. (шведски) Ödmann S. (1784) Försök at utur Naturens Historia förklara de nordiska gamla Kämpars Berserka-gang (An attempt to Explain the Berserk-raging of Ancient Nordic Warriors through Natural History). Kongliga Vetenskaps Academiens nya Handlingar 5: 240–247 (In: Wasson, 1968)
 99. Hoffer, A.; Osmond, H. (1967). The Hallucinogens. Academic Press. стр. 443–54. ISBN 978-0-12-351850-7.
 100. Fatur, Karsten (2019-11-15). „Sagas of the Solanaceae: Speculative ethnobotanical perspectives on the Norse berserkers“. Journal of Ethnopharmacology. 244: 112151. doi:10.1016/j.jep.2019.112151. ISSN 0378-8741. PMID 31404578.
 101. Lumpert (2016). „Catching flies with Amanita muscaria: traditional recipes from Slovenia and their efficacy in the extraction of ibotenic acid“. Journal of Ethnopharmacology. 187: 1–8. doi:10.1016/j.jep.2016.04.009. PMID 27063872.
 102. Letcher, p 145.
 103. Letcher, p 146.
 104. Brough, J. (1971). „Soma and Amanita muscaria“. Bulletin of the School of Oriental and African Studies. 34 (2): 331–62. doi:10.1017/S0041977X0012957X.
 105. Furst, Peter T. (1976). Hallucinogens and Culture. Chandler & Sharp. стр. 96–108. ISBN 978-0-88316-517-1.
 106. Flattery, David Stophlet; Schwartz, Martin (1989-01-01). Haoma and Harmaline: The Botanical Identity of the Indo-Iranian Sacred Hallucinogen "soma" and Its Legacy in Religion, Language, and Middle-Eastern Folklore (англиски). University of California Press. ISBN 978-0-520-09627-1.
 107. Allegro, J. (1970). The Sacred Mushroom and the Cross: A Study of the Nature and Origins of Roman Theology within the Fertility Cults of the Ancient Near East. London: Hodder & Stoughton. ISBN 978-0-340-12875-6.
 108. Letcher, p 160.
 109. King, J. C. (1970). A Christian View of the Mushroom Myth. London: Hodder & Stoughton. ISBN 978-0-340-12597-7.
 110. Letcher, p. 161.
 111. Viess, Debbie. "Further Reflections on Amanita muscaria as an Edible Species"
 112. Coville, F. V. 1898. Observations on Recent Cases of Mushroom Poisoning in the District of Columbia. United States Department of Agriculture, Division of Botany. U.S. Government Printing office, Washington, D.C.
 113. „Art Registry: 1750–1850“. Mykoweb. Архивирано од изворникот на 2 February 2009. Посетено на 2009-02-26.
 114. Benjamin, Mushrooms: poisons and panaceas, p 295.
 115. „The Registry of Mushrooms in Works of Art“. Mykoweb. Архивирано од изворникот на 1 February 2009. Посетено на 2009-02-16.
 116. Michelot, Didier; Melendez-Howell, Leda Maria (February 2003). „Amanita muscaria: chemistry, biology, toxicology, and ethnomycology“. Mycological Research. 107 (2): 131–146. doi:10.1017/s0953756203007305. ISSN 0953-7562. PMID 12747324.
 117. „Mushrooms in Victorian Fairy Paintings, by Elio Schachter“. Mushroom, the Journal of Wild Mushrooming. Архивирано од изворникот на 15 January 2009. Посетено на 2009-02-16.
 118. „The Top 11 Video Game Powerups“. UGO Networks. Архивирано од изворникот на October 28, 2008.
 119. Li, C.; Oberlies, N. H. (December 2005). „The most widely recognized mushroom: chemistry of the genus Amanita (PDF). Life Sciences. 78 (5): 532–38. doi:10.1016/j.lfs.2005.09.003. PMID 16203016.
 120. Ramsbottom, p 43.
 121. 121,0 121,1 Letcher, p 126.
 122. Sacred Weeds: Fly Agaric, BBC documentary presented by Dr Andrew Sherratt, The Reader in European Pre-History at the University of Oxford (prior to his resignation, formerly Professor of Archaeology, University of Oxford). Documentary released 1998-08-10. Relevant material about 06:30–07:00 minutes. Transcription: I then moved on to the appearance of the fly agaric mushroom in our own culture. This is the famous example from Lewis Carroll's Alice in Wonderland, the caterpillar sitting on the mushroom. Alice bites a little piece of this to get larger / smaller. So there is some evidence that Lewis Carroll himself was aware of some of the properties of eating these mushrooms, and the way in which it altered perception. And so the image of the fly agaric became very common in Victorian literature, especially associated with faeries and little people sitting on mushrooms and toadstools.
 123. Letcher, p 122.
 124. Letcher, p 123.
 125. Letcher, p 125.
 126. Letcher, p 127.
 127. Pynchon, T. (1995). Gravity's Rainbow. New York: Penguin Books. стр. 92–93. ISBN 978-0-09-953321-4.
 128. Letcher, p 129.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]