Прејди на содржината

Пуфка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пуфка организам од царството на Габи, кои припаѓаат на неколку различни групи габи од типот Basidiomycota.

така затоа што облаците од спори слични на кафеава прашина се испуштаат кога зрелото овошно тело ќе пукне или ќе биде погодено.

Пуфките се во поделбата Basidiomycota и опфаќаат неколку родови, вклучувајќи ги Calvatia, Calbovista и Lycoperdon. Вистинските пуфки немаат видливо стебленце или стебло. Пуфките претходно биле третирани како таксономска група наречена Гастеромицети или Гастеромицетида, но сега е познато дека се полифилетичка збирка.

Карактеристична одлика на сите пуфки е тоа што немаат отворено капаче со жабри кои носат спори. Наместо тоа, спорите се произведуваат внатрешно, во сфероидно овошно тело наречено гастеротециум (гастероид („стомачен“) базидиокарп). Како што спорите созреваат, тие формираат маса наречена глаба во центарот на овошното тело, која често е со карактеристична боја и текстура. Базидиокарпот останува затворен додека не се ослободат спорите од базидијата. На крајот, тој развива отвор, или се суши, станува кршлив и се дели, а спорите бегаат. Спорите на пуфките се статисмоспори наместо балистоспори, што значи дека не се насилно екструдирани од базидиумот. Се смета дека пуфките и сличните форми еволуирале конвергентно (т.е. во бројни независни настани) од хименомицети со гастеромицетација, преку секотиоидни фази. Така, „Gasteromycetes“ и „Gasteromycetidae“ сега се сметаат за описни, морфолошки термини (поправилно гастероид или гастеромицети, за да се избегнат таксономски импликации), но не се валидни кладистички термини.

Не сите вистински печурки се без стебленца. Има и голем број на лажни пуфки кои изгледаат слично на вистинските.[1]

  1. Miller, Orson K. (1979). Mushrooms of North America. New York: Dutton. ISBN 0-525-16166-X. OCLC 6053866.