Пролек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Пролек е лек кој во организмот се администрира во неактивна (или со намалена активност) форма, а потоа преку нормалните метаболни процеси во организмот преминува во активна форма. Пролекот всушност претставува прекурсор на лекот. Пролековите често се дизајнираат за да се подобри биорасположливоста во случај кога лекот слабо се апсорбира во гастроинтестиналниот тракт.