Берсерк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Bronsplåt pressbleck Öland vendeltid.jpg

Берсерк или берсерки — нордиските воини шампиони, кои првенствено се пријавени во исландски саги, за да бореле во гневен бес, карактеристика што подоцна довела до англискиот збор „берсерк“.

Овие шампиони честопати би влегле во битка без заштитна долама. Берсерките се потврдени во бројни извори од Старо Норсеб, како и Улфхеонар (волк-палта).