Делириум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Делириум
Класификација и надворешни извори
СпецијалностНеврологија
МКБ-10F05
МКБ-9780.09
DiseasesDB29284
MedlinePlus000740
eMedicinemed/3006
MeSHD003693

Делириум — синдром што се состои од збунетост, возбуда, страв, непријателство и растројства на воспримање (халуцинации). Се сретнува кај органскиот психосиндром, особено кај делириумските состојби, како што е делириум тременс (алкохолна психоза).