Тунгузи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Манџурци во Фужоу во 1915.

Тунгуските народи или Тунгузи се група народи кои зборуваат на еден од тунгуските јазици. Заедничкото име на народите потегнува од зборот Тунгузија, слабо дефиниран регион во Русија и поранешно име на Евенкија.

Народи[уреди | уреди извор]

Тунгуските народи се:

Местоположба[уреди | уреди извор]

Јазична карта на тунгуските јазици.

Најголем тунгуски народ се Манџурите, чија бројка е околу 10,000,000 жители. Тие потекнуваат од Манџурија, која денес се наоѓа во североисточна Кина. Кога Манџурија била освоена од Кина во 17 век, тие сосема биле асимилирани од страна на Кинезите. Овој процес особено се забрзал во 20 век. Во делови од Кина сè уште има одредени манџурски групи кои не се асимилирани.

Евенките живеат во Евенкија во Русија, како и во Јакутија. Удегејците се народ кои живеат во Приморскиот крај и во Хабаровскиот крај во Русија.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Mile Nedeljković, Leksikon naroda sveta, Beograd, 2001.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]