Википедија:Избрана слика/2010/јуни

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец јуни 2010 година.


1 јуни 2010 2 јуни 2010
GinkgoLeaves.jpg
Листови од гинко (Ginkgo biloba) во есенска боја.
Pieris rapae which copulates 0928.jpg
Две мали бели пеперуги (Pieris rapae) се парат
3 јуни 2010 4 јуни 2010
Trier Sankt Paulin BW 12.jpg
Таванска фреска во црквата „Св. Павлин“ во Трир (Германија), дело на Кристоф Томас Шефлер
Carcharhinus melanopterus Luc Viatour.jpg
Гребенска ајкула-црноперка (Carcharhinus melanopterus) во Аквариумскиот музеј во Лиеж (Белгија)
5 јуни 2010 6 јуни 2010
Fruitbowlwithmelons.jpg
„Кристален сад со дињи“. Масло на дрвена табла, 60 x 42 cm
Ipê (Avaré) REFON.jpg
Златно трубесто дрво (Handroanthus chrysotrichus, син. Tabebuia chrysotricha) во Аваре (Бразил).
7 јуни 2010 8 јуни 2010
122 - Toronto - Septembre 2009.jpg
Панорама на Торонто
Damaliscus topi.jpg
Топи (Damaliscus korrigum), нацинонален резерват Масаи Мара (Кенија)
9 јуни 2010 10 јуни 2010
Roof hafez tomb.jpg
Геометриски арабески од плочки во внатрешноста на куполата во гробницата на поетот Хафиз во Шираз (Иран).
Seattle 3.jpg
Поглед на Сиетл од ридот Квин Ен Хил. Лево може да се забележи кулата „Вселенска Игла“.
11 јуни 2010 12 јуни 2010
Panthera tigris altaica 13 - Buffalo Zoo.jpg
Амурски тигри (Panthera tigris altaica) во зоолошката градина во Бафало (САД).
Simple CV Joint animated.gif
Анимација на прост хомокинетички зглоб.
13 јуни 2010 14 јуни 2010
Kunyu Wanguo Quantu (坤輿萬國全圖).jpg
Примерок на картата на светот „Кунји Вангуо Чиенту“ (1602) од Матео Ричи по барање на кинескиот цар Ванли.
Acinonyx jubatus -Southern Namibia-8.jpg
Гепард во јужна Намибија.
15 јуни 2010 16 јуни 2010
Platinum-nugget.jpg
Грутка од платина. Најдена во Кондјорскиот рудник (Хабаровски крај, Русија). Големина: 35 × 23 × 14 мм, тежина: 112 гр.
Lewis Carroll - Henry Holiday - Hunting of the Snark - Plate 5.jpg
Петта илустрација од Хенри Холидеј на бесмислената песна „Потера по Снаркот“ (1874) од Луис Керол.
17 јуни 2010 18 јуни 2010
Schwerin-Schloss-gp.jpg
Поглед на Шверинскиот замок (Германија)
Arctocephalus pusillus 2.jpg
Кафеава крзнеста фока (Arctocephalus pusillus) кај Кејп Крос, Намибија.
19 јуни 2010 20 јуни 2010
Alluvial fan, Taklimakan Desert, XinJiang Province, China, NASA, ASTER.jpg
Огромен наносен конус помеѓу планините Кунлун и Алатун (Кина). На север од нив се протега пустината Такла Макан.
Oryx gazella -Etosha National Park, Namibia-8.jpg
Орикс во националниот парк Етоша, Намибија.
21 јуни 2010 22 јуни 2010
Orychophragmus violaceus 0943.jpg
Кинеска виолетова поточарка (Orychophragmus violaceus)
Two male giraffes are necking in San Francisco Zoo.jpg
Две жирафи (Giraffa camelopardalis reticulata) во зоолошката градина во Сан Франциско.
23 јуни 2010 24 јуни 2010
Spitzer's Orion.jpg
Орионската маглина гледана од од вселенскиот телескоп Спицер.
Australia Square Sydney 2007.JPG
Нагорен поглен на зградата во „Острелија Сквер“ во Сиднеј
25 јуни 2010 26 јуни 2010
First flight3.jpg
Првиот успешен лет на леталото Wright Flyer на браќата Рајт. Место: Кити Хок, Северна Каролина (САД). Леталото прелетало 36,6 м во времетраење од 12 секунди.
Campanula with waterdrops.jpg
Ѕвонче (Campanula) во Швајцарија.
27 јуни 2010 28 јуни 2010
Alligator Crâne et Mandibule.jpg
Череп на американски алигатор (Alligator mississippiensis). Големина: 47 cm
Bufo americanus PJC1.jpg
Источноамериканска крастава жаба, Национален парк Жак-Картие, Квебек, Канада
29 јуни 2010 30 јуни 2010
Quartz, Tibet.jpg
Кварц ископан во Тибет.
Lasiodora parahybana 2009 G03.jpg
Бразилски розов птицојадач (Lasiodora parahybana).

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец јуни 2010 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот