Википедија:Избрана слика/2009/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архива на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец септември 2009 година.


1 септември 2009 2 септември 2009
Baba in Nepal.jpg
Стар саду со бела брада и обвиткани суканици во Непал.
2007 Matterhorn.jpg
Планината Матерхорн гледана од возот за Горнеграт.
3 септември 2009 4 септември 2009
Anse Source d'Argent 2-La Digue.jpg
Плажа на островот Ла Диг на Сејшелите.
Argynnis paphia on Carduoideae Richard Bartz.jpg
Сребреникава дамчеста пеперутка (Argynnis paphia) на цвет од црн трн (Carduus).
5 септември 2009 6 септември 2009
Ase o fuku onna2.jpg
Јапонска графика „Жена брише пот“
Cathédrale de Nantes - nef.jpg
Коработ на Нантската катедрала
7 септември 2009 8 септември 2009
Chang Chun Shrine amk.jpg
Храмот Чангчуен („Храм на Вечната Пролет“) во националниот парк Тароко, Тајван
Sediment off the Yucatan Peninsula.jpg
Силни бои ги осветлуваат плитките води на Мексиканскиот Залив кај полуостровот Јукатан. Врлозите со светлокафеава, зелена, сина и бела боја најверојатно се наноси во водата. Наносот ја распрскува светлината, и со тоа водата добива таква боја. Самиот нанос доаѓа од две места: земјата и морското дно. Талогот од земјата дотекува по речен пат.
9 септември 2009 10 септември 2009
Galerie Colbert.jpg
Ротунда на галеријата Колбер, Париз
Lake Tenaya in Yosemite NP.jpg
Отсјај на гранитна купола во езерото Тенаја во националниот парк Јосемити, САД
11 септември 2009 12 септември 2009
WTC-Fireman requests 10 more colleagesa.jpg
Њујоршки пожарникар повикува уште десет спасители за да се пробијат низ урнатините на Светскиот трговски центар
Bald Eagle - "Helga" - Haliaeetus leucocephalus2.jpg
Белоглав орел (Haliaeetus leucocephalus)
13 септември 2009 14 септември 2009
Le Grand Palais depuis le pont Alexandre III à Paris.jpg
Големата палата“ гледана од мостот Александар III, во Париз, Франција.
Laubfrosch.jpg
Жаба-крекалица (Hyla arborea). Фотографирано близу Груберау (Долна Австрија).
15 септември 2009 16 септември 2009
PolistesDominulus.jpg
Оса (Polistes dominulus) на лилија.
Titan-crystal bar.JPG
Шипка од кристален титан со чистота од 99,995%, добиена по јодиден Аркел-де Буров процес. Тежина ≈283 г, должина ≈14 см, пречник ≈25 мм.
17 септември 2009 18 септември 2009
Agarplate redbloodcells edit.jpg
Црвените крвни зрнца на агарна плочка се користат за пронаоѓање на инфекции. На плочката лево е пронајден стафилокок, а на плочката десно се гледа присуство на стрептокок.
Sainte-Enimie-Gorges du Tarn-Frankreich.jpg
Селцето Сент Аними на почетокот на Тарнската Клисура, гледано од излетничко место на патот D986 во Франција.
19 септември 2009 20 септември 2009
B'nai B'rith membership certificate 1876.jpg
Празно уверение за членство во Бнеи Брит од 1876 г, една од најстарите еврејски општествени добротворни служби.
Rust Mite, Aceria anthocoptes.jpg
Електронска микрографска снимка на крлеж Aceria anthocoptes, потенцијален агент за биолошка контрола на коровот полска паламида. Зголемено 1400 пати.
21 септември 2009 22 септември 2009
Pāhoehoe and Aa flows at Hawaii.jpg
Растечена каменеста и глатка лава на Хаваи. Снимано од хеликоптер.
Mount-Yamnuska2-Szmurlo.jpg
Планината Џон Лори, наречена „Јамнуска“ во областа Кананаскис западно од Калгари, Алберта, Канада.
23 септември 2009 24 септември 2009
Portrait of an Iguana.jpg
Зелена игуана (Iguana iguana) во Паркот на влекачи во Осло, Норвешка.
Metal movable text.jpg
Подвижни печатарски слогови.
25 септември 2009 26 септември 2009
Sulfur dioxide emissions from the Halemaumau vent 04-08-1 1.jpg
Издув на сулфур диоксид од кратерот Халемаумау на вулканот Килауеа во Хаваи.
Swamp Milkweed Asclepias incarnata Flowers Closeup 2800px.jpg
Цветови на розова млечарка (Asclepias incarnata)
27 септември 2009 28 септември 2009
T-45A Goshawk 03.jpg
Авион T-45A Goshawk се придружува на ескадрила над Јужен Тексас. T-45 е едномоторен млазен авион за обука и единствениот во американската морнарица кој се користи за учење како се слетува на носачи на авиони.
TerraformedMarsGlobeRealistic.jpg
Уметничка замисла за тераформиран Марс. Во средината е Маринерската долина, а на левиот дел од топката е регионот Тарсис.
29 септември 2009 30 септември 2009
W5 cropped.jpg
Генерации на ѕвезди на нова инфрацрвена снимка на вселенскиот телескоп „Спицер“ на НАСА.
Wendelstein 20090320 SK 002.jpg
Црква на врвот на планината of Венделштајн во Баварија, Германија.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец септември 2009 година.
  • thumb=yes - прикажува слика во рамка
  • title=yes - приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no - не прикажувај опис
  • float=left/right - за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day - датум за кој се бара слика на денот