Википедија:Избрана слика/2016/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2023: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Архив на избрани слики прикажани на Главната страница во текот на месец октомври 2016 година.


1 октомври 2016 2 октомври 2016
Hverfjall July 2014.JPG
Вулканот Хверфјадл во подрачјето на Миватн, северен Исланд — редок пример за туфен прстенест вулкан. Кратерот е со пречник од 1 км.
Mumbai 03-2016 72 Flora Fountain.jpg
Флорината фонтана во Мумбај, Индија.
3 октомври 2016 4 октомври 2016
Assisi San Francesco BW 4.JPG
Базиликата „Св. Франциск Асишки“ во Асизи, Италија.
Monasterio de Santa María de Huerta, Santa María de Huerta Soria, España, 2015-12-28, DD 43-45 HDR.JPG
Трпезарија на цистерцитскиот манастир „Пресв. Богородица Нивска“ (Санта Марија де Уерта) во Кастиља и Леон, Шпанија.
5 октомври 2016 6 октомври 2016
Dülmen, Kirchspiel, Oedlerteich -- 2016 -- 1949.jpg
Зајдисонце на барата Едлертајх кај Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Varbuss.jpg
Цевчести црви од видот Caenorhabditis elegans во чии во неврони е ставена зелена флуоресцентна белковина за нагледност на невронскиот развој. Талински технички универзитет.
7 октомври 2016 8 октомври 2016
Dülmen, Viktorkirmes auf dem Overbergplatz -- 2014 -- 3738 (2).jpg
Светлински траги од панорамското тркало „Викторкирмес“ во Дилмен, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Laguna Verde, Bolivia, 2016-02-02, DD 79-82 PAN.JPG
Соленото езеро Зелена Лагуна (Лагуна Верде) на југот на висорамнината Алтиплано. Боливија, близу границата со Чиле.
9 октомври 2016 10 октомври 2016
Laon Cathedral Organ 01.JPG
Оргули и розетен прозорец во Богородичната црква во Лан, Пикардија, Франција.
Cuban green woodpecker (Xiphidiopicus percussus percussus) female.JPG
Кубански зелен клукајдрвец (Xiphidiopicus percussus percussus, женка).
11 октомври 2016 12 октомври 2016
Komargorod pond 2013 G3.jpg
Магловита бара на реката Томашпилка во мугри. Комаргород, Виничка област. Украина.
Bumblebee on Lavender Blossom.JPG
Земен бумбар (bombus terrestris) на лаванда.
13 октомври 2016 14 октомври 2016
Münster, Liudgerhaus und Diözesanbibliothek -- 2014 -- 0303.jpg
Људгеровиот дом (лево), Епархиската библиотека (десно) и црквата „Пресв. Богородица Прекуводна“ (Ибервасеркирхе) во позадината во градот Минстер, Северна Рајна-Вестфалија, Германија.
Géiseres del Tatio, Atacama, Chile, 2016-02-01, DD 36-38 HDR.JPG
Гејзер на геотермалното поле Ел Татио на Андите во северно Чиле, близу границата со Боливија. На висина од 4.320 м ова е едно од највисоките геотермални полиња во светот.
15 октомври 2016 16 октомври 2016
Айсберг в районе ЗФИ.jpg
Санта во резерват на Земјата на Франц Јосиф, Архангелска област, Русија.
Eisbach Surfer3.JPG
Сурфање на стоен бран на рекичката Ајсбах, ракав на Изар кој тече низ Англиската градина во Минхен.
17 октомври 2016 18 октомври 2016
Vaade Meenikunno rabale Liipsaare vaatetornist.jpg
Шума во природниот парк Меникуно, Естонија.
Iglesia de Nuestra Señora de África, Ceuta, España, 2015-12-10, DD 75-77 HDR.JPG
Црквата „Пресв. Богородица Африканска“ во градот Сеута, шпанска ексклава на северното крајбрежје на Африка.
19 октомври 2016 20 октомври 2016
Selfoss July 2014.JPG
Водопадот Селфос на реката Јекилсау ау Фједлим, северен Исланд. Реката паѓа скалесто, па на крајот завршува во Северноледениот Океан.
Vista de Iquique, Chile, 2016-02-11, DD 20.JPG
Дината над градот Икике во регионот Тарапака, северно Чиле. Долга е 6.4 км, широка е 150-550, а висока 320 м.
21 октомври 2016 22 октомври 2016
Tempodrom, Berlín, Alemania, 2016-04-22, DD 01-03 HDR.JPG
Салата „Темподром“ во Кројцберг, Берлин.
Flamencos andinos (Phoenicoparrus andinus), Laguna Hedionda, Bolivia, 2016-02-03, DD 61.JPG
Андски фламинга (Phoenicoparrus andinus) во соленото езеро Лагуна Едионда, југозападна Боливија.
23 октомври 2016 24 октомври 2016
140626 Tierser Alpl Rosszähne.jpg
Планинарски дом на подножјето на планината Росцене во состав на Доломитите во Јужен Тирол, Италија.
Potsdamer Platz, Berlin, 151024, ako.jpg
Згради на Потсдамскиот плоштад во Мите, Берлин.
25 октомври 2016 26 октомври 2016
Technique of dehydration applied in a foal.jpg
Примерок од минијатурно ждребе запазен со сушење.
Icelandic Landscape near Neskaupstaður July 2014.JPG
Предел кај Нескејпстадир, источен Исланд.
27 октомври 2016 28 октомври 2016
Ferrocarril en el salar de Ascotán, Chile, 2016-02-09, DD 46.JPG
Воз низ солницата Аскотан, југозападна Боливија.
Talv Väike-Taevaskojas.jpg
Зимски поглед на реката Ахја, Естонија.
29 октомври 2016 30 октомври 2016
Infinity Edge Pool, Mauritius.JPG
Безграничен базен во луксузно одморалиште на Маврициус.
Stift Altenburg Kirche Kuppelfresko 01.JPG
Таванскиот живопис Откровение Јованово во црквата на Алтенбуршката опатија, Долна Австрија. Насликал: Паул Трогер во 1733 г.
31 октомври 2016
Busardo mixto (Parabuteo unicinctus), Arcos de la Frontera, Cádiz, España, 2015-12-08, DD 06.jpg
Златен орел (Aquila chrysaetos) во Аркос де ла Фронтера, јужна Шпанија.

Функција[уреди извор]

  • Избрана слика на главната страница за месец октомври 2016 година.
  • thumb=yes — прикажува слика во рамка (минијатура)
  • title=yes — приказ на насловот (само ако се користи thumb=yes)
  • caption=no — не прикажувај опис
  • float=left/right — за позиционирање на слика лево или десно (по основно = left)
  • day — датум за кој се бара сликата на денот