Туф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Welded tuff at Golden Gate in Yellowstone.JPG
HoleInTheWallTuff.JPG

Туф е врста вулкански ѕид кој е преципитација на помали вулкански материи. Тие го добиле совоето име по Италијанскиот збор Tufo мека, лабава, песочна маса. Обично се јавуват во географијата, и бидејќи тие се далеку транспортирани, во басените каде што преципитатите се делумно измешани, кластични седиментарни ѕидови.

Туф е конструиран од аглични фрагменти од камен ѕид, минерални и ѕидни конструктори или фрагменти од вулканско стакло. Името ја носи природата на карпата која е фрагментирана. Врз основа на содржината на фрагменти од стакло, кристални ѕидови или минерални фрагменти, туфовите се поделени на:

  • Витрокластична
  • Литокластичен
  • Кристалокластичен
  • Мешани

Врзувањето на туфовите најчесто се врши со набивање на честички под притисок на повисоките маси. Многу често може да се случи врзувањето да се врши со ставање на честички поради истекување на туф со новосоздадената лава.