Марина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прицврстување брод на кеј.
Поглед на типична марина
Марина да Глорија, Рио де Жанеиро, Бразил
Влегување во марината Изола, Словенија

Марина[1][2] (латински: marinus) — пристаниште што служи за закотвување јахти, глисери, чамци, едрилици, обично во туристички места. Марината се разликува од пристаништето по тоа што во неа не впловуваат големи патнички или товарни бродови.

Зборот марина може да се однесува и на внатрешен пристан на река или канал што се користи исклучиво од неиндустриски пловни објекти за задоволство.

Поставеност[уреди | уреди извор]

Марина во Фалс Крик во Ванкувер, Канада

Марините може да се наоѓаат покрај бреговите на реките што се поврзуваат со езерата или морињата и може да бидат во внатрешноста. Тие исто така се сместени на крајбрежни пристаништа (природни или вештачки) или крајбрежни лагуни, или како самостојни објекти или во пристаништен комплекс.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 19 век, малкуте постојни пловни објекти за задоволства ги делеле истите капацитети како трговските и рибарските бродови. Марината се појавила во 20 век со популаризацијата на јахтарството.

Објекти и услуги[уреди | уреди извор]

Марината може да има капацитети за полнење гориво, миење и поправка, продавници и ресторани. Марината може да вклучува приземни објекти како што се паркинзи за возила и приколки за чамци. Лизгачки патеки (или рампи за чамци) за спуштање на пловилото од приколка во водата. Марината може да има специјализиран кран што се користи за кревање на потешки чамци од водата и нивно префрлање на копното. Марината може да обезбедува складирање на чамци во или надвор од вода.

Услугите засновани на такси, како што се паркирање, користење на излетнички места, пабови и клубови за туширање обично се вклучени во долгорочните договори за изнајмување. Јахтите кои го посетуваат обично имаат можност да го купат секој погодност од фиксен распоред на такси; аранжманите може да бидат широки колку за еднократна употреба, како туш или неколкунеделно привремено лежење. Правото на користење на капацитетите често се проширува по тарифи за ноќевање или периоди на посетителите на јахтите. Бидејќи пристаништата честопати се ограничени со достапниот простор, може да бидат потребни години на список на чекање за да се добие постојано место.

Пристаништа и пристап[уреди | уреди извор]

Чамците се закотвени на пловци, на фиксни или пловечки патеки врзани за закотвување на куп со механизам за валјак или прстен (пловечки докови, понтони). Пловците се поевтини за изнајмување, но помалку погодни отколку да може да се премине од земја до брод. Пристанишните шатлови (водени такси), може да префрлаат луѓе помеѓу брегот и чамците вкотвени на пловци. Алтернатива е тендер како што е чамец на надувување . Објектите што нудат гориво, рампи за бродови и продавници вообичаено ќе имаат пристаниште за вообичаена употреба издвоено за такви краткорочни потреби за паркирање.

Онаму каде што плимата и осеката се големи, пристаништата може да користат преводници за одржување на нивото на водата неколку часа пред и по осеката.

Наводи[уреди | уреди извор]