4 јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

4 јануари е 4-иот ден во годината според григоријанскиот календар. Остануваат 361 денови до крајот на годината (362 во престапна).

Настани:

1992  Владата на Република Македонија донесе одлука со која 7 јануари - првиот ден Божик, се прогласува за неработен ден. Ова е прв пат во Македонија верски празник и официјално да биде прогласен за неработен.
1996  Република Македонија и Република Таџикистан воспоставија дипломатски односи.

Родени:

1643  Исак Њутн — англиски физичар и математичар.
1710  Џовани Батиста Перголези — италијански композитор.
1785  Јакоб Грим — германски филолог и фолклорист.
1809  Луј Брај — француски учител, пронаоѓач на азбуката за слепи, наречена Брајов систем.
1883  Макс Истмен — американски политичар.
1909  Тодор Ангеловски — македонски просветител.
1935  Флојд Патерсон — америкнски боксер.
1973  Јозеф Кабањ — словачки автоконструктор.
1974  Данило Хондо — германски велосипедист.
1980  Јарослав Попович — украински велосипедист.
1990  Алберто Палоски — италијански фудбалер.

Починале:

1782  Анж Жак Габриел — влијателен француски архитект, еден основоположниците на неокласичната архитектура.
1941  Анри Бергсон — истакнат француски филозоф.
1942  Орце НиколовНароден херој на Македонија на планината Кукавица, близу до селото Туба, (Владичин Хан, Србија) во пробивањето низ демаркационата линија во заседа на бугарскиот фашистички окупатор.
1943  Мирче АцевНароден херој на Македонија.
1943  Страшо ПинџурНароден херој на Македонија.
1954  Димитар Андонов Папрадишки — последниот македонски зограф и првиот профан сликар и основач на „западното“ сликарство во Македонија
1960  Албер Ками — француски писател.
1961  Ервин Шредингеравстриски теоретски физичар. Eден од основоположниците на квантната механика и добитник на Нобеловата награда за физика во 1933 година.