Пернамбуко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Пернамбуко

Пернамбуко (португалски: Pernambuco) е една од 26-те сојузни држави во Бразил. Се наоѓа во североисточниот дел на државата, главен град е Ресифе. Во Пернамбуко живеат 8,931,028 жители и зафаќа површина од 98,311 [[км2]].