Голем зелкар

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pieris (butterfly)|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Голем зелкар
Мажјак, голем зелкар
Женка, голем зелкар
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pieris (butterfly)
Вид: Голем зелкар
Научен назив
Pieris brassicae
(Linnaeus, 1758)
Синоними
  • Papilio brassicae Linnaeus, 1758

Голем зелкар (Pieris brassicae) е пеперутка од семејствот на белци. Оваа пеперутка е во тесно сродство во малиот зелкар (Pieris rapae). Големиот зелкар е распространет низ цела Европа, Северна Америка и Азија.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Големиот зелкар е често пристутен во Европа, Северна Африка и Азија, сè до Хималаите. Пеперутката ја има во земјоделските предели, мочуришта и паркови. Пеперутката успеала да опстане во Јужна Африка, а во 1995 година се проценувало дека истата ќе се прошири и во Австралија и Нов Зеланд.[1][2]

Морфологија[уреди | уреди извор]

Јајца[уреди | уреди извор]

Јајцата на пеперутката се појавуваат во бледа жолта боја. Тие се претвораат во потемна жолта боја во рок од дваесет и четири часа откако ќе бидат снесени. Неколку часови пред изведување, тие ќе станат црни по боја, а школката ќе стане потранспарентна, и со тоа ларвите ќе се видливи.[3]

Ларви[уреди | уреди извор]

Ларвите доживуваат четири митарења и пет форми. Првата форма следува како се влече јајцето во големи бели ларви. Ларвите се светложолти по боја со карактеристични кафеави глави и имаат меки тела. Ларвите се појавуваат како да се многу влакнести. Потоа, ларвите влегуваат во втората фаза. Имаат туберкули покриени со црни влакна. Во третата фаза, големите бели ларви покажуваат поголема активност. Во овој момент, се забележува дека се повеќе жолти во боја, со црни точки. После третата форма, ларвите минуваат низ четвртата форма, со слични појави како ларвите на третата, но со повеќе аграндизирана големина и однесување кон хранењето.[4]

Возрасни единки[уреди | уреди извор]

И за мажјаците и за женките, крилјата се бели со црни врвови на предната страна. Женката, исто така, има две црни точки на секоја предна страна. Долниот дел на секое крило е бледо зеленикаво и служи како одлична камуфлажа кога е во мирување. Црните ознаки обично се потемни во летниот период. Крилото на пеперутка достигнува просек од 5 до 6,5 см.[4]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Живеалиштето на големиот зелкар се состои од големи, отворени простори, како и фарми и градини, заради достапноста на нејзиниот извор на храна - зелка. Некои поволни локации вклучуваат sидови, огради, стебла на дрвја, а често и нивно растение за храна, што е важно за големо преживување на пеперутката, бидејќи тие треба да имаат пристап до нивниот извор на храна за опстанок. Тие првенствено лебдат околу овие локации, кои треба да содржат и диви и култивиран распрскувач.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Pieris brassicae“. Biodiversityexplorer.org. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2012-12-18.
  2. „The Large Cabbage White, Pieris brassicae, extends its range to South Africa“. The Entomologist's Record and Journal of Variation. 107: 174. 1995. ISSN 0013-8916.
  3. Molet, T. 2011. CPHST Pest Datasheet for Pieris brassicae. USDA-APHIS-PPQ-CPHST.
  4. 4,0 4,1 Bingham, C.T. (1907). The Fauna of British India, Including Ceylon and Burma. II (1. изд.). London: Taylor and Francis, Ltd.