Мал зелкар

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Белци (пеперутки)|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Мал зелкар
Женка
Мажјак
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Белци (пеперутки)
Вид: Мал зелкар
Научен назив
Белци rapae
(Linnaeus, 1758)

Мал зелкар (Pieris rapae) е пеперутка со мала или средна големина, дел од групата на пеперутки белци. Оваа пеперутка е сродна со големиот зелкар, и двата вида на пеперутки се препознатливи по белата боја на крилјата.

Гасеницата на оваа пеперутка се смета за штетник за градинарските култури како што зелка, кељ и брокула. Пеперутката е распространета низ Европа и Азија. Се верува дека потекнува од источното средоземје. Низ минатите два века, пеперутката се проширила и во Северна Африка, Северна Америка, Нов Зеланд и Австралија, како резултат на случајно воведување.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

По изглед изгледа повеќе како помала верзија на големиот зелкар. Горната страна е кремасто-бела боја со црни точки на врвотите. Женките, исто така, имаат две црни точки во центарот на предната страна. Нејзините долна страна е жолтеникава со црни точки. Понекогаш се помешува со молец поради неговиот обичен изглед. Распонот на крилјата кај возрасните е приближно 32–47 мм.[2]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Видот има природен живеалиште низ Европа, Азија и Северна Африка.[3] Случајно бил воведена во Квебек, Канада во околу 1860 година и рапидно се ширил низ Северна Америка. Видот се раширил во сите животни зони во Северна Америка.[4] Проценките покажуваат дека една женка од овој вид може да биде предок на неколку генерации од милиони единки.[5][6] Малиот зелкар е отсутен или оскуден во пустинските и полусушните региони (освен за наводнуваните области). Не се наоѓа на север од канадската животна зона, ниту на Каналските острови крај брегот на јужна Калифорнија. Случајно била воведена и се размножила во Нов Зеланд и Австралија. Има знаци дека навлегува и во Јужна Америка.

Видот може да се најде на кое било отворено подрачје со разнолика вегетација. Може да се види обично во градовите, но исто така и во природните живеалишта, претежно во долинските предели. Иако е прикажан афинитет кон отворените области.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ryan, S.F.; и др. (2019). „Global invasion history of the agricultural pest butterfly Pieris rapae revealed with genomics and citizen science“. PNAS. 116 (40): 20015–20024. doi:10.1073/pnas.1907492116. PMC 6778179. PMID 31506352.
  2. http://www.cbif.gc.ca/spp_pages/butterflies/species/CabbageWhite_e.php
  3. Scudder, SH (1887). The introduction and spread of Pieris rapae in North America, 1860–1886. Memoirs of the Boston Society of Natural History. 4. стр. 53–69. doi:10.5962/bhl.title.38374. ISBN 978-0665147715.
  4. Scott, James A. (1986). The butterflies of North America: a natural history and field guide. Stanford, Calif.: Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-1205-7.
  5. Gilbert, N. (June 1984). „Control of Fecundity in Pieris rapae: I. The Problem“. Journal of Animal Ecology. 53 (2): 581–588. doi:10.2307/4536. JSTOR 4536.
  6. Holland, W. J. (1931). The Butterfly book. Garden City, New York: Dubleday, Doran & Company, INC.
  7. Klots, Alexander B. (1951). A Field guide to the Butterflies of North America, East of the Great Plains. Cambridge: The Riverside Press.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Asher, Jim et al.: The Millennium Atlas of Britain and Ireland. Oxford University Press.
  • Evans, W. H. (1932). The Identification of Indian Butterflies (2. изд.). Mumbai, India: Bombay Natural History Society.

Надворешни врскки[уреди | уреди извор]