Роберт Фултон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Роберт Фултон

Роберт Фултон (14 ноември 1765 - 24 февруари 1815), северноамерикански инженер и пронаоѓач. Ја конструира првата машина за предење лен, во 1807 година го изгради првиот употреблив пароброд „Клермонт“, кој заплови по реката Хадсон кај Њујорк, а е творец и на првиот брод на пареа.Исто така фултон бил и голем женкар тој бил оженет со Марија и имал син Асан ,а потоа се преженил со Елеонора со која имал два сина и една ќерка но тука тој не завршил кога имал 67 години тој и направил дете на Елена.