Иње

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дел од серијата статии за природата
Време
 
Годишни времиња

Пролет · Лето
Есен · Зима

Сува сезона
Дождовна сезона

Бури

Тропска бура · Торнадо
Ураган · Тајфун
Песочна бура · Леден дожд

Врнежи

Магла · Роса · Дожд
Град · Снег · Слана · Лапавица ·
Иње · Поледица · Суградица

Поврзани тематики

Метеорологија
Временска прогноза
Клима · Загаденост на воздухот

Иње
Црна топола покриена со иње

Иње[1][2], сињак[3][4], скреж[5][6], укит[7][8] — замрзнати кристали (честички) настанати од влага кои се задржуваат на ладни предмети.

Се јавува главно во зима кога температурата на воздухот е ниска, а на гранките на дрвјата или, да речеме, на оградите нема снежна покривка. Во контакт со нив, водената пареа се згуснува, замрзнува и се претвора во ледени иглички. Ињето секогаш се создава на страната од каде што дува ветер. Припаѓа на ниски врнежи.[9] Се дели на тврдо иње (англиски: hard rime) и обично иње (англиски: soft rime). Тврдот иње е маса слична на мразот и снегот; непроѕирно и зрнесто. Обичното иње се бели слоеви на ледени кристали.

Слични појави во природата се мразот и сланата, со тоа што ињето се создава на пониски температури отколку што е случајот со сланата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Стојановиќ, В. Публикација: Водата - извор на живот, моќ, предизвик. март 2005. НИП „Детска куќа“ г. за. за. Горњи Милановац.  978-86-85371-02-8
  • Вкрстена група Б. 2006. Енциклопедија на знаење: „Временски услови“. Књига-комерц: Белград.  978-86-7712-137-2