Бура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
B. Peeters - Schipbreuk op een rotskust - E37 - Cultural Heritage Agency of the Netherlands Art Collection.jpg

Луња[1] или бура[2] — секоја нарушена состојба на животната средина или атмосфера на астрономско тело, особено што влијае на нејзината површина и подразбира невреме. Може да биде обележанa со значителни нарушувања на нормалните услови како што се силен ветер, град, обилни врнежи (снег, дожд), силни ветрови (тропски циклон) или ветар што носи некоја материја низ атмосферата како снежна бура, ледена бура и песочна бура.

Настанок[уреди | уреди извор]

Невремето се создава, кога нискиот притисок владее, со висок притисок околу него. Ова е формација на непријателски природни сили, што создаваат разни ветрови, бури, тешки снегови, тешки дождови и слично.

Сонцето нерамномерно ја затоплува Земјата. Близу до екваторот, тоа силно грее и го загрева воздухот и океаните. Така, една голема воздушна маса полна со водена пареа се крева високо во небото. На Северниот и Јужниот Пол сончевите зраци се послаби. Таму се создава сува студена воздушна маса. Разликите во температурата и ротирањето на Земјата предизвикуваат постојано движење на воздушните маси. Топлиот воздух од екваторот се движи во северен и јужен правец, а студениот воздух се движи од половите кон екваторот.

Видови[уреди | уреди извор]

Имаме повеќе вида на невремиња.

 • Ледена бура

Ледените бури се едни од најпознатите облици на зимското невреме. Температурите се под 0° и е под смрзнувачко на телесната покривка на земјата.

 • Снежна бура

Снежната бура се означува кога паѓа снег со така брзина од 5 цантиметри на час.

 • Океанска бура

Оваа бура се означува кога на океаните дува ветер повеќе од 90 километри на час (км/ч).

 • Торнадо

Торнадото е силен ветер што едноставно од облаците се прикачува на земјата со ротација. Најчесто изгледа темно, со форма на циклон. Торнадото е најзастапено во САД (Tornado Alley)

Невремето како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Невремето како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Невремето како мотив во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Јавачи на бурата“ (Riders On The Storm) - песна на американската рок-група „Дорс“ од 1971 година.[14]
 • „Временска бура“ (Weather Storm) - песна на британската група „Масив Атак“ (Massive Attack) од 1994 година.[15]
 • „Бура во мојата куќа“ (англиски: Storm In My House) - песна на американската рок-група „Минитмен“ (Minutemen) од 1984 година.[16]
 • „Бура повторно“ - песна на македонската група „ПМГ Колектив“ од 2007 година.[17]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „луња“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „бура“Дигитален речник на македонскиот јазик
 3. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 243-244.
 4. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 173-176.
 5. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 34-35.
 6. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 165.
 7. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 6-7.
 8. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 76-77.
 9. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 279-280.
 10. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 52-53.
 11. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 33-34.
 12. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 143-148.
 13. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 85-90.
 14. Discogs, The Doors ‎– L.A. Woman (пристапено на 12.5.2020)
 15. Discogs, Massive Attack ‎– Protection (пристапено на 11.1.2021)
 16. Discogs, Minutemen ‎– Double Nickels On The Dime (пристапено на 22.1.2021)
 17. www.pmgrecordings.com (пристапено на 3.12.2017)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]