Песочна бура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Песочна луња му се приближува на градот Ал Асад во Ирак, 2005 година

Песочна бураметеоролошка појава карактеристична за сувите и полусувите области. Песочните бури се јавуваат кога силниот ветер носи песок и прашина од сувата површина. Честичките се пренесуваат со салтација и суспензија, предизвикувајќи ерозија на почвата на едно место и таложење на друго.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]