Месојадно растение

Од Википедија — слободната енциклопедија
Heliamphora chimantensis.

Месојадните растенија се растенија кои добиваат дел од хранливите материи (но не и енергијата) по пат на заробување и јадење на животни и протозои, и тоа најчесто инсекти и други членконоги. Месојадните растенија се адаптирале да растат на места каде почвата е плитка или сиромашна со хранливи материи, особено азот. Чарлс Дарвин во 1875 ја пишува книгата Инсектојадни растенија, која претставува првиот запис за месојадни растенија.[1]

Вистинската месојадност веројатно еволуирала независно шест пати во пет различни редови на цветни растенија[2][3], а тие денес се претставени со повеќе од десетици родови. Родовите се состојат од околу 630 видови кои го привлекуваат и го заробуваат пленот, произведувајќи дигестивни ензими, и ги апсорбираат добиените хранливи материи.[4] Покрај овие, преку 300 други протокарниворни растителни видови во неколку родови ги покажуваат некои, но не сите од наведените одлики.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Darwin C (1875). Insectivorous plants. London: John Murray. Архивирано од изворникот на 2006-10-23. Посетено на 2010-08-28.
  2. Albert, V.A., Williams, S.E., and Chase, M.W. (1992). „Carnivorous plants: Phylogeny and structural evolution“. Science. 257 (5076): 1491–1495. doi:10.1126/science.1523408. PMID 1523408.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Ellison, A.M., and Gotelli, N.J. (2009). „Energetics and the evolution of carnivorous plants—Darwin's 'most wonderful plants in the world'“. Journal of Experimental Botany. 60 (1): 19–42. doi:10.1093/jxb/ern179. PMID 19213724.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  4. Barthlott, W., S. Porembski, R. Seine & I. Theisen (translated by M. Ashdown) 2007. The Curious World of Carnivorous Plants: A Comprehensive Guide to Their Biology and Cultivation. Timber Press, Portland.