Тангер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Tanger8.JPG

Тангер (طنچةТанџа на берберски и арапски, Tánger на шпански и Tanger на француски) е град во северен Мароко со население од 669,685 жители (во 2004). Тој се наоѓа на северноафриканскиот брег, на западниот влез на Гибралтарскиот Проток каде медитеранот се среќава со Атлантскиот Океан, кај 'ртот Спартел. Тангер е седиште на регионот Тангер-Тетуан.

Тингис, сега Тангиер е антички феникиски град. Античките монети го нарекуваат градот Тенга или Тинга и Титга, а грчките и латинските автори давале најразлични варијации на името.