Региони во Мароко

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мароко се дели на 16 региони прогласени во 2012 г. со законот за децентрализација (регионализација)[1] и претставуваат највисока административна единица во земјата. Регионите потоа се делат на вкупно 61 префектури и покраини. На чело на секој регион стои валија (управник), што го предлага кралот. Валијата воедно е управник и на покраината/префектурата во којашто живее.

Региони[уреди | уреди извор]

Карта на регионите во Мароко
Бр. Регион Админ. центар
1 Гарб-Шрарда-Бени Хсен Кенитра
2 Гелмим-Ес-Семара Гелмим
3 Голема Казабланка Казабланка
4 Дукала-Абда Сафи
5 Источен Уџда
6 Лаајун-Буждур-Сакија Ел-Хамра Лаајун
7 Маракеш-Тенсфит-Ел-Хауз Маракеш
8 Мекнес-Тафилалет Мекнес
9 Рабат-Сале-Замур-Заер Рабат
10 Сус-Маса-Драа Агадир
11 Тадла-Азилал Бени Мелал
12 Таза-Ел-Хосејма-Таунат Ел-Хосејма
13 Тангер-Тетуан Тангир
14 Уед Ед-Дахаб-Лагуира Дахла
15 Фес Булман Фес
16 Шавиja-Уардига Сетат

Регионите Гелимим-Ес-Семара (3) и Лаајун-Буждур-Сакија Ел-Хамра (2) делумно навлегуваат територија Западна Сахара. Уед Ед-Дахаб-Лагуира (1) е наполно во нејзините граници. Суверенитетот врз Западна Сахара е предмет на спор Мароко и фронтот Полисарио, кој ја смета територијата за независна Сахарска Арапска Демократска Република (САДР). Најголемиот дел од регионот е под управа на Мароко како негови јужни покраини. Фронтот Полисарио, кој има седиште во Тиндуф во југозападен Алжир, владее само со подрачјата источно од Мароканскиот Ѕид.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]