Калкан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бочен калкан на куќа

Калкан — најчесто триаголен дел од ѕидот помеѓу рабовите на кровната косина. Обликот на калканот и неговата обработка зависи од употребениот конструктивен систем, климатските влијанија, достапните матерјали како и естетскиот пристап. Калкан како поим најчесто се користи за целата ѕидна површина вклучувајќи го триаголниот дел оформен од кровните косини како и ѕидот под него.

Калканско спојување[уреди | уреди извор]

Калканско спојување на згради во градот Бауцен, Германија.

Калканско спојување како поим најчесто се користи кога два соседни објекти се спојуваат со нивните бочни страни во однос на улицата.

Поврзано[уреди | уреди извор]