Жолтокрил скакулец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жолтокрил скакулец
Жолтокрил скакулец
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Членконоги
Класа: Инсекти
Ред: Правокрилци
Подред: Скакулци
Семејство: Еленчиња
Род: Лакомци
Вид: Музикален
Научен назив
Gastrimargus musicus
Fabricius, 1775
Жолтите крилца на скакулец заглавен во бодликава жица

Жолтокрил скакулец (науч. Gastrimargus musicus) — распространет вид на скакулец во тревнатите предели на Австралија. Жолтите задни крилца му се гледаат само додека лета и испушта гласни црвкотења.