Плажа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Златната плажа во Австралија

Плажа е земјиштето непосредно по должината на некоја водена површина, како: река, езеро или море. Плажата се состои од песок, ситни камења, карпи, корални гребени и други природни елементи, но може да имаат и човечка инфраструктура (лежалки, чадори за сонце, барови, тушеви, шанкови, места за пресоблекување, итн.).

Плажата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Плажа“ - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[1]
 • „Заробениците на плажата“ (Заточеници плаже) - кус расказ на Митко Маџунков од 1984 година.[2]
 • „На плажата во Остија“ — расказ на италијанскиот писател Џани Родари.[3]
 • „На плажа“ (On the Beach) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1974 година.[4]
 • „Плажата Рокавеј“ (Rockaway Beach) - песна на американската панк-рок група „Рамоунс“ (Ramones) од 1977 година.[5]
 • „На плажа“ (On the Beach) - песна на британскиот поп-рок-музичар Крис Риа (Chris Rea) од 1986 година.[6]
 • „Плажата Редондо“ (англиски: Redondo Beach) - песна на американската рок-музичарка Пати Смит (Patti Smith) од 1975 година.[7]
 • „Низ плажата“ (Up The Beach) - песна на американската рок-група „Џејнс адикшн“ (Jane's Addiction) од 1988 година.[8]
 • „Пластична плажа“ (Plastic Beach) - песна на британската музичка група „Горилаз“ (Gorillaz) од 2010 година.[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 35.
 2. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 127-128.
 3. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 4. Discogs, Neil Young ‎– On The Beach (пристапено на 17.10.2018)
 5. Discogs, Ramones ‎– Rocket To Russia (пристапено на 13.9.2019)
 6. Discogs, Chris Rea ‎– On The Beach (пристапено на 17.10.2018)
 7. DISCOGS, Patti Smith ‎– Horses (пристапено на 13.4.2021)
 8. Discogs, Jane's Addiction – Nothing's Shocking (пристапено на 17.12.2020)
 9. Discogs, Gorillaz ‎– Plastic Beach (пристапено на 17.10.2018)