Дебелоглавка-ливадарка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Hesperia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Дебелоглавка-ливадарка
Silver-spotted skipper butterfly (Hesperia comma) female.jpg
Женка
Женка, долен дел
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Hesperia
Вид: Дебелоглавка-ливадарка
Биномен назив
Hesperia comma
(Linnaeus, 1758)
Подвидови

види ја статијата

Синоними
 • Papilio comma Linnaeus, 1758
male
Crab spider (Misumena Vatia) with prey

Дебелоглавката-ливадарка (Hesperia comma) e пеперуга од семејството на Дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Оваа пеперуга често се меша со 'рѓавата дебелоглавка. Но, сепак тие се разликуваат бидејќи ливадарката има бројни бели точки на долниот дел од крилјата. Исто така сезоната на летање не се совпаѓа. Оваа пеперуга сака топли предели. Пеперугата може да се најде во Северна Африка, скоро цела Европа па сè до Јапонија. Има подвидови и во Северна Америка.

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • Hesperia comma assiniboia (Lyman 1892)
 • Hesperia comma benuncas (Oberthur 1912)
 • Hesperia comma borealis Lindsey 1942 –
 • Hesperia comma catena (Staudinger 1861)
 • Hesperia comma colorado (Scudder 1874)
 • Hesperia comma comma (Linnaeus 1758)
 • Hesperia comma dimila (Moore 1874)
 • Hesperia comma dodgei (Bell 1927)
 • Hesperia comma florinda (Butler 1878)
 • Hesperia comma harpalis (WH Edwards 1881) –
 • Hesperia comma hulbirti Lindsey 1939
 • Hesperia comma laurentina (Lyman 1892) –
 • Hesperia comma lena Korshunov & P. Gorbunov 1995
 • Hesperia comma leussleri Lindsey 1940
 • Hesperia comma manitoba (Scudder 1874)
 • Hesperia comma mojavensis Austin & McGuire 1998 –
 • Hesperia comma manitoba (Scudder 1874) –
 • Hesperia comma mattoonorum McGuire 1998
 • Hesperia comma mixta Alpheraky 1881
 • Hesperia comma ochracea Lindsey 1941
 • Hesperia comma oroplata Scott 1981
 • Hesperia comma oregonia (WH Edwards 1883)
 • Hesperia comma pallida Staudinger 1901
 • Hesperia comma planula Korshunov 1995
 • Hesperia comma sachalinensis Matsumura 1933
 • Hesperia comma shandura Evans 1949
 • Hesperia comma susanae L Miller 1962
 • Hesperia comma sushinki Korshunov 1995
 • Hesperia comma tildeni HA Freeman 1956
 • Hesperia comma yosemite Leussler 1933

Животен циклус[уреди | уреди извор]

Жнеките ги полагаат јајцата во август и септември на лист од растението Festuca ovina. Ова е единствено растение со кое тие и се хранат. Овој вид презимува како јајце и излегува во март. Ларвите се хранат со растението. По 14 или 15 седмици се преобразуваат во кукла. Овој стадиум трае 10 до 14 дена и потоа се создава возрасната единка.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]