Прејди на содржината

Врби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Врбоцветни
Елементи на црна топола (Populus nigra)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Малпигиовидни
Семејство: Врбоцветни
Mirb.
Родови

во текстот.

Синоними

Bembiciaceae
Caseariaceae
Flacourtiaceae
Homaliaceae
Poliothyrsidaceae
Prockiaceae
Samydaceae
Scyphostegiaceae
и вид. во текстот.

Врбоцветните растенија (науч. Salicaceae) сочинуваат семејство на цветни растенија која брои 57 родови (според APG).

Во Кронквистовиот систем, врбоцветните растенија беа сместени во свој посебен ред - Salicales, со три рода - Врби (Salix), Тополи (Populus) и (Chosenia), но со истражувањата на APG, тие се вклучени во редот Малпигиовидни (Malpighiales). Додадените родови претходно биле класифицирани во фамилијата Flacourtiaceae, а сега се сместени во различни фамилии поради нивното парафилетично потекло - Bembiciaceae, Caseariaceae, Homaliaceae, Poliothyrsidaceae, Prockiaceae, Samydaceae, и Scyphostegiaceae. Фамилијата Samydaceae (заедно со Caseariaceae) е одделна и може да е валиден таксон.

Родови

Gerrardina (сега се смета за род во посебна фамилија - Gerrardinaceae) [1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Alford, M. H. (2006).Gerrardinaceae: нова фамилија од африкански цветни растенија со нерешена систематска положба меѓу Brassicales, Huerteales, Malvales и Sapindales. Таксон 55(4):959–964