1000 (број)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
999
1001
1000
Кардинално илјада
Редно 1000-ти
(илјадити)
Факторизација
Делители 1, 2, 4, 5, 8, 10, 20, 25, 40, 50, 100, 125, 200, 250, 500, 1000
Римски бројки M
Грчки префикс хилија
Латински префикс мили
Бинарно 11111010002
Тринарно 11010013
Кватернарно 332204
Октално 17508
Дуодецимално 6B412
Хексадецимално 3E816
Вигезимално 2A020
Основа 36 RS36
Банкнота од 1000 денари

1000 ili 1.000 (илјада) е природен број кој му следи на 999, а му претходи на 1001.

Во математиката[уреди | уреди извор]

 • Децималното претставување на илјада е
  • 1.000еден проследен од три нули во општата нотација ;
  • 1 × 103 — во инженерската нотација, што во овој случај се совпаѓа со :
  • 1 × 103 (точно) — во научната нормализирана експоненцијална нотација ;
  • 1 E+3 (точно) — во научната Е-нотација.
 • SI-претставката за илјада е кило- (крат. к) што се става како претставка на единица, како на пр. метарот, добивајќи километар (км). Истото „к“ се среќава и во други ситуации за да се означат илјади, најчесто во изразување на паричен износ.
 • Збирот на Ојлеровата фи-функција на првите 57 цели броеви изнесува 1000.
 • промил (‰) - дропка што претставува илјадити дел од некој износ.

Време[уреди | уреди извор]

Разно[уреди | уреди извор]

 • 1000 - поштенски број на потесното градско подрачје на Скопје
 • „Илјадарка“ - банкнота од 1000 денари.
 • во фразеологијата на македонскиот јазик, зборот „илјада“ има преносно значење за многу голем број, како во примерот: „Старите дрвари знаат илјада начини да го соборат брзо дрвото.“[1]

Книжевност[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

 1. илјада“ - Дигитален речник на македонскиот јазик