Прејди на содржината

Промил

Од Википедија — слободната енциклопедија

Интерпункција

апостроф ( ' )
загради ( ( ) ), ( [ ] ), ( { } ), ( < >)
две точки ( : )
запирка ( , )
црта ( , , , )
три точки ( , ... )
извичник ( ! )
точка ( . )
закосени наводници ( « » )
цртичка ( -, )
прашалник ( ? )
наводници ( ‘ ’, “ ” )
точка и запирка ( ; )
коса црта ( / )
знак ⁄ ( )
Одделување на зборови
празно место ( ) () () ( ) () () ()
интерпункт ( · )
Општа типографија
амперсанд ( & )
знак ет ( @ )
ѕвездичка ( * )
обратна коса црта ( \ )
потточка ( )
карета ( ^ )
валута општ: ( ¤ )
особени: ฿, ¢, $, , , £, , ¥, ,
крст ( , )
степен ( ° )
превртен извичник ( ¡ )
превртен прашалник ( ¿ )
тараба ( # )
знак за нумеро ( )
реден показател (º, ª)
отсто и сл. ( %, ‰, )
нов ред ( )
прим ( )
отсечок ( § )
тилда ( ~ )
преглас ( ¨ )
долна црта ( _ )
вертикална/испрекината црта ( |, ¦ )
Необична типографија
астеризам ( )
индекс ( )
знак ∴ ( )
знак ∵ ( )
интеробанг ( )
знак за иронија ( ؟ )
ромб ( )
знак за референца ( )

Промил (од лат. pro mille = „по илјада“[1]) — една десеттина од процент (постоток), или еден дел од една илјада. Знакот за промил е ‰ (Уникод U+2030), кој изгледа како знакот за процент (%) со уште една нула на крајот. Може да се замисли и како стилизиран облик на трите нули во именителот, иако фактички води поеткло од знакот за процент.

Еден промил е еднаков на:

1‰ = 10−3= 11000 = 0,001 = 0,1%
1% = 10‰

Промилот не треба да се помеша со милионитиот дел (мд или ppm), чијшто именител е бројот 1.000.000, а не бројот 1000.

Железнички знак во Чешка со 20‰ наклон, еквивалентно на 2%

Најчести примени на промилот:

Сродни единици

[уреди | уреди извор]
  1. „Лексикон на Он.нет“. Архивирано од изворникот на 2013-12-17. Посетено на 2010-04-06.