Запирка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
,

Интерпункција

апостроф ( ' )
загради ( ( ) ), ( [ ] ), ( { } ), ( < >)
две точки ( : )
запирка ( , )
тире ( , , , )
три точки ( , ... )
извичник ( ! )
точка ( . )
гијме ( « » )
цртичка ( -, )
прашалник ( ? )
наводници ( ‘ ’, “ ” )
точка-запирка ( ; )
коса црта ( / )
знак ⁄ ( )
Одделување на зборови
празно место ( ) () () ( ) () () ()
интерпункт ( · )
Општа типографија
амперсанд ( & )
знак ет ( @ )
астериск ( * )
обратна коса црта ( \ )
булет ( )
карета ( ^ )
валута општ: ( ¤ )
особени: ฿, ¢, $, , , £, , ¥, ,
крст ( , )
степен ( ° )
превртен извичник ( ¡ )
превртен прашалник ( ¿ )
тараба ( # )
знак за нумеро ( )
ordinal indicator (º, ª)
процент и сл. ( %, ‰, )
нов ред ( )
прим ( )
параграф ( § )
тилда ( ~ )
умлаут ( ¨ )
долна црта ( _ )
вертикална/испрекината црта ( |, ¦ )
Необична типографија
астеризам ( )
индекс ( )
знак ∴ ( )
знак ∵ ( )
интеробанг ( )
знак за иронија ( ؟ )
ромб ( )
знак за референца ( )

Запирка, ) е интерпункциски знак. Има форма на апостроф или долна полунаводница во многу печатарски слогови, но се разликува од нив со тоа што е поставена на основната линија на текстот. Некои печатарски слогови ја прават да изгледа како мала линија, малку искривена или целосно права или пак како мал исполнет број девет. Во македонскиот јазик, а и речиси во сите останати јазици нејзината главна употреба е во одделување на еднаквите делови во реченицата.