Карета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
^

Интерпункција

апостроф ( ' )
загради ( ( ) ), ( [ ] ), ( { } ), ( < >)
две точки ( : )
запирка ( , )
тире ( , , , )
три точки ( , ... )
извичник ( ! )
точка ( . )
гијме ( « » )
цртичка ( -, )
прашалник ( ? )
наводници ( ‘ ’, “ ” )
точка-запирка ( ; )
коса црта ( / )
знак ⁄ ( )
Одделување на зборови
празно место ( ) () () ( ) () () ()
интерпункт ( · )
Општа типографија
амперсанд ( & )
знак ет ( @ )
астериск ( * )
обратна коса црта ( \ )
булет ( )
карета ( ^ )
валута општ: ( ¤ )
особени: ฿, ¢, $, , , £, , ¥, ,
крст ( , )
степен ( ° )
превртен извичник ( ¡ )
превртен прашалник ( ¿ )
тараба ( # )
знак за нумеро ( )
ordinal indicator (º, ª)
процент и сл. ( %, ‰, )
нов ред ( )
прим ( )
параграф ( § )
тилда ( ~ )
умлаут ( ¨ )
долна црта ( _ )
вертикална/испрекината црта ( |, ¦ )
Необична типографија
астеризам ( )
индекс ( )
знак ∴ ( )
знак ∵ ( )
интеробанг ( )
знак за иронија ( ؟ )
ромб ( )
знак за референца ( )

Карета^ ) е интерпункциски знак. На тастатурата на латиница, каретата се наоѓа над бројот 6. На англиски се вика caret или circumflex accent.[1][2] За да се разликува каретата ^ од други слични карактери како на пример ∧ (кој е и поголем и на нивото на обичниот текст), понекогаш каретата се вика „капче“ (ен. hat).[3]

Користење[уреди | уреди извор]

  • При корекции на текст, т.е. лекторирање, каретата ^ се користи за да се покаже дека одреден текст треба да се вметне (латински caret значи фали).[1]
  • Во разни јазици се става каретата ^ над (неукрасена) буква. На пример: ĉ
  • Во некои математички апликации, програмски јазици и на некои научни дигитрони се користи каретата ^ за означување на математичката операција степенување, т.е. 3^2 значи 32.

Внесување[уреди | уреди извор]

Во обичен текст, симболот ^ се внесува користејќи ја тастатурата на латиница со заедно притискање на тастерите Shift+6.

Во уникод и ХТМЛ, симболот ^ може да се внесува со &#94; и на вашиот тековен прелистувач се прикажува со ^ или хексадецималниот број 005E. За внесување на уникод симболи во текстуални уредувачи на Microsoft се внесува хексадецималниот код, па веднаш потоа се притиска Alt+x.[4]

Во LaTeX,


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Caret“ (на англиски). The Free Dictionary. http://www.thefreedictionary.com/Caret. посет. декември 2013 г. 
  2. „Circumflex“ (на англиски). The Free Dictionary. http://www.thefreedictionary.com/Circumflex+accent. посет. декември 2013 г. 
  3. „Caret“ (на англиски). The Free Dictionary. http://www.thefreedictionary.com/Caret. посет. декември 2013 г. 
  4. „Unicode Input“ (на англиски). Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Unicode_input. посет. септември 2013 г. 
  5. „How to Typeset the Symbol Caret/Circumflex/Hat“ (на англиски). Tex-StackExchange. http://tex.stackexchange.com/questions/77646/how-to-typset-the-symbol-caret-circumflex-hat. посет. декември 2013 г. 

Поврзани теми[уреди | уреди извор]

Надворешни линкови[уреди | уреди извор]