Извичник-прашалник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Извичник-прашалник
Прашалник-извичник
На УникодU+203D извичник-прашалник

Извичник-прашалник или Прашалник-извичник ‽ (често претставен со знаците ?!, !?, ?!? или !?!), ― неконвенционален интерпункциски знак кој се користи во различни пишани јазици и е наменет да ги комбинира функциите на прашалникот, или прашалната точка,[1] и извичникот, или извичната точка. Глифот е лигатура на овие две ознаки[2] и првпат бил предложен во 1962 година од Мартин К. Спектер.[3]

Примена[уреди | уреди извор]

Реченицата што завршува со извичник-прашалник поставува прашање на возбуден начин, изразува возбуда или неверување во облик на прашање или поставува реторичко прашање.[4]

На пример:

 • Ти тоа го нарекуваш нож‽
 • Дали си без памет‽
 • Што се тие‽

Писателите кои користат неформален јазик може да користат неколку наизменични прашалници и извичници за уште поголем нагласок; сепак, ова се смета за лош стил во формалното пишување.[5]

Историја[уреди | уреди извор]

Извичник-прашалник во фонтот Palatino Linotype.

Историски гледано, писателите користеле повеќе интерпункциски знаци за да завршат реченица што изразува изненадување и прашање.

What the...?! Neves, Called Dead in Fall, Denies It

—наслов од San Francisco Examiner, 9 мај 1936

Пронаоѓање[уреди | уреди извор]

Мартин К. Спектер (1915 – февруари 14, 1988)[6] од Соединетите Држави, го концептуализирал прашалникот-извичник во 1962 година. Како шеф на рекламна агенција, Спектер верувал дека рекламите ќе изгледаат подобро ако авторите на текстот пренесат изненадени реторички прашања користејќи една ознака. Тој го предложи концептот на единствен интерпункциски знак во една статија во списанието TYPEtalks.[7] Спектер побарал можни имиња за новиот лик од читателите. Меѓу претендентите биле exclamaquest, QuizDing,[8] rhet и exclarotive, но тој се решил на interrobang. Тој го избрал името за да ги повикува интерпункциските знаци што го вдахнале: interrogatio на латински значи „реторичко прашање“ или „вкрстено испрашување“;[9] bang е сленг на печатачите за извичник. Како одговор на статијата биле доставени и графички третмани за новата ознака.[10]

Ран интерес[уреди | уреди извор]

Во 1965 година, Ричард Исбел го создаде фонтот Американа за American Type Founders и го вклучил прашалник-извичник како еден од знаците.[11] Во 1968 година, на некои машини за пишување Ремингтон била достапна типка за прашалник-извичник. Во 1970-тите, заменетите типки и фонтови со прашалник-извичник биле достапни за некои машини за пишување на Смит-Корона.[12] Прашалникот-извичник бил во мода во поголемиот дел од 1960-тите; изворниот збор interrobang се појавил во некои речници, а ознаката била користена во написи во списанија и весници.[10]

Продолжена поддршка[уреди | уреди извор]

Повеќето фонтови не го вклучуваат прашалникот-извичник, но тој не исчезнал. Lucida Grande, стандардниот фонт за многу елементи на посредникот на наследените верзии на оперативниот систем OS X на Apple, го вклучувал прашалникот-извичник, а Microsoft обезбедувал неколку верзии на прашалникот-извичник во множеството знаци Wingdings 2 (на десната заграда и копчињата за тилда на распореди на тастатура за во Соединетите Држави), вклучени со Microsoft Office.[13] Тој бил прифатен во Unicode[14] и е вклучен во неколку фонтови, вклучувајќи ги Lucida Sans Unicode, Arial Unicode MS и Calibri, стандардниот фонт во пакетите Office 2007, 2010 и 2013 година.[15]

Превртен прашалник-извичник[уреди | уреди извор]

Обратниот и наопаку прашалник-извичник (комбинирање ¿ и ¡, знак на Уникод: ⸘), погоден за почетни фрази на шпански, галисиски и астуриски — кои користат превртени прашалници и извичници — се нарекува „превртен прашалник-извичник“ или gnaborretni (interrobang напишано наназад), но второто ретко се користи.[16] Во сегашната практика, нагласената двосмисленост слична на прашалникот-извичник во шпанските јазици обично се постигнува со вклучување на двете групи интерпункциски знаци еден во друг (¿¡De verdad!? или ¡¿De verdad?! [Навистина!?]).[17] Постарата употреба, сè уште службена, но не широко распространета, препорачува мешање на интерпункциските знаци: ¡Verdad? или ¿Verdad![18]

Внесување и прикажување[уреди | уреди извор]

Неколку современи фонтови или фонтови вклучуваат глиф за прашалникот-извичник. Стандардниот прашалник-извичник е во кодовната точка U+203D interrobang на Уникод. Превртениот прашалник-извичник е во кодовната точка U+2E18 inverted interrobang на Уникод.[19] Верзии со еден знак на двојно глифните верзии се исто така достапни во кодовните точки U+2048 question exclamation mark и U+2049 exclamation question mark.[19]

На системот Линукс кој го поддржува копчето Compose, прашалник-извичник може да се напише преку Compose+!+?; менување на редоследот (Compose+?+!) го создава превртениот прашалник-извичник.

На macOS, се наоѓа на Палетата на знаци, добиена со притискање на комбинацијата на копчиња Ctrl+⌘ Cmd+Space.

Прашалникот-извичник може да се вметне во HTML со ‽.

Прашалникот-извичник може да се прикаже во LaTeX со користење на пакетот textcomp и командата \textinterrobang. Превртениот прашалник-извичник е командата \textinterrobangdown .

Примери за употреба[уреди | уреди извор]

Државната библиотека на Нов Јужен Велс, Австралија, користи прашалник-извичник како свое лого,[20] како и образовната издавачка компанија Pearson, која на тој начин има намера да ја пренесе „возбудата и забавата од учењето“.[21]

Главниот судија Френк Х. Истербрук употребил прашалник-извичник во мислењето за Седмото коло на Соединетите Држави во 2012 година, Доверителен фонд „Роберт Ф. Бут“ против. Краули.

Австралискиот федерален судски судија Мајкл Вигни употребил прашалник-извичник во првиот став од неговата пресуда од 2018 година во Фаруки против Лејтам [2018] FCA 1328 (постапка за клевета меѓу поранешниот водач на сојузната опозиција, Марк Лејтам, и политичкиот активист и писател, Осман Фаруки).[22]

Во шахот, прашалник-извичник се користи за да се претстави матен потег, оној што е сомнителен, но веројатно има заслуги.[23] (Видете ги и симболите за оценување во шахот, ?! (сомнителен потег) и !? (интересен потег).)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Mandeville, Henry (1851). A Course of Reading for Common Schools and the Lower Classes of Academies. Архивирано од изворникот на September 15, 2021. Посетено на 22 септември 2022.
 2. Gleckler, Arthur. „The Jargon File“. Архивирано од изворникот на 26 април 2012. Посетено на 22 септември 2022.
 3. „Martin K. Speckter, 73, Creator of Interrobang“. The New York Times. 16 февруари 1988. Архивирано од изворникот на 20 март 2016. Посетено на 22 септември 2022.
 4. „Interrobang (Punctuation)“. ThoughtCo. Архивирано од изворникот на 6 август 2019. Посетено на 22 септември 2022.
 5. Punctuation [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}..
 6. „Martin K. Speckter, 73, Creator of Interrobang“. New York Times. 16 февруари 1988. Архивирано од изворникот на 20 март 2016. Посетено на 22 септември 2022.
 7. Spekter, Martin K. (March–April 1962). „Making a New Point, or, How About That …“. TYPEtalks.
 8. Garfield, Simon (2010). Just My Type: A Book About Fonts. London: Profile. стр. 269. ISBN 978-1-84668-301-5.
 9. Burton, Gideon O. „interrogatio“. Silva Rhetoricae: The Forest of Rhetoric. Brigham Young University. Архивирано од изворникот на November 19, 2005. Посетено на August 28, 2007.
 10. 10,0 10,1 Haley, Allan (јуни 2001). „The Interrobang Is Back“. fonthaus.com. Архивирано од изворникот на 7 мај 2008. Посетено на 22 септември 2022.
 11. Houston, Keith (2013). Shady Characters: The Secret Life of Punctuation, Symbols, & Other Typographical Marks. New York: W. W. Norton. стр. 29.
 12. Smith-Corona flyer illustrating the Changeable Type system with an exclamation mark / interrobang unit Архивирано на 26 март 2009 г. Пристапено на 22 септември 2022.
 13. The Interrobang: A Twentieth Century Punctuation Mark.
 14. „Unicode Code Charts, General Punctuation, 2000–206F“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 4 август 2011. Посетено на 22 септември 2022.
 15. MSDN fontblog [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}..
 16. „Unicode Code Charts, Supplemental Punctuation, 2E00–2E7F“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 12 август 2011. Посетено на 22 септември 2022.
 17. Diccionario Panhispánico de Dudas на Кралската шпанска академија [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}. (на шпански)
 18. de Buen, Jorge (2008). Manual de diseño editorial (3. изд.). Gijón: Trea. ISBN 978-84-9704-378-6.
 19. 19,0 19,1 Everson, Michael.
 20. „State Library |New South Wales“. State Library of NSW. 11 ноември 2015. Архивирано од изворникот на 8 јануари 2022. Посетено на 22 септември 2022.
 21. „Pearson Brand Guidelines: Logo“ (PDF). Pearson.com. 2016. Архивирано од изворникот (PDF) на 12 март 2016. Посетено на 22 септември 2022.
 22. „Faruqi v Latham [2018] FCA 1328“. www.judgments.fedcourt.gov.au. Архивирано од изворникот на 25 јануари 2022. Посетено на 22 септември 2022.
 23. Матановиќ, Александар, уред. (1973). Šahovski Informator [Chess Informant]. 14. Belgrade. стр. 8–9.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]